Yhä nuoremmat käyttävät ja välittävät päihteitä – Poliisi: ”Jopa 12–13-vuotiailla on ollut hallussa pieniä määriä marihuanaa”

Huumeita myydään pahimmillaan koulussa tai kouluaikana netin pimeässä tor-verkossa. Poliisin kanssa tekemisissä olevien nuorten asenteet huumeiden käyttöä kohtaan ovat menossa sallivampaan suuntaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huumeita myydään pahimmillaan koulussa tai kouluaikana netin pimeässä tor-verkossa. Poliisin kanssa tekemisissä olevien nuorten asenteet huumeiden käyttöä kohtaan ovat menossa sallivampaan suuntaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Espoon Kilossa asuva perheenäiti soitti Seuraan ja kertoi, että on huolissaan espoolaisnuorten huumeiden käytöstä. Hän on kuullut alueen nuorilta, että huumeita käytettäisiin ja jopa myytäisiin yläkoulussa.

Onko tämä totta, että huumeet liikkuvat espoolaiskouluissa?

”Kyllä tällaisia merkkejä on, ja jokainen tapaus on ikävä. Mutta jos koulussa on esimerkiksi 500–800 oppilasta ja yksi tai kaksi tapausta on joskus ollut, skaala ei ole onneksi iso”, komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo.

On harvinaista, että nuoret ottaisivat huumeita mukaan kouluun. Sen sijaan huumekauppaa voidaan käydä koulupäivän aikana huomaamattomasti netissä kännykän ruudulla.

”Nuorten huumekauppa on siirtynyt internetin tor-verkkoon sipulikanaviin. Nuoret käyttävät näitä nettisivuja koko ajan. Voi siis epäillä, että myös koulupäivän aikana. Mutta varmasti enemmän kouluajan ulkopuolella”, Väänänen sanoo.

Huumekauppa on tor-verkossa anonyymiä, ja poliisin on vaikea jäljittää tekijöitä. Ostaja ja myyjä eivät välttämättä tapaa, ja huumeet voidaan piilottaa esimerkiksi ulos sovittuun paikkaan.

Huumeongelmia kaikissa sosiaaliluokissa

Huumekauppa ei ole jonkun tietyn koulun ongelma, vaan huumeiden käyttöä on poliisin mukaan koko Espoon alueella ja kaikissa sosiaaliluokissa.

”On merkittävää, että tapauksia on ollut sijainniltaan ympäri Espoon aluetta. Kouluthan pyrkivät tietenkin ilmoittamaan näistä poliisille. Mutta myynti on niin helppo järjestää, että sen torjunta ja havainnointi on vaikeaa”, Hannu Väänänen sanoo.

Yhä nuoremmat käyttäjät

Poliisi on huolissaan siitä, että yhä nuoremmat käyttävät päihteitä ja jopa välittävät niitä eteenpäin. Poliisin kanssa tekemisissä olevien nuorten asenteet huumeiden käyttöä kohtaan ovat menossa sallivampaan suuntaan.

”Omakohtaisten kokemusteni mukaan jopa 12—13-vuotiailla on ollut hallussa pieniä määriä marihuanaa. Usein tämän ikäiset eivät edes tajua, mitä tarkoittaa, että marihuanaa myydään tai luovutetaan kaverille. Rikoslaissa huumausaineiden luovuttaminenkin on rinnastettu myyntiin”, Väänänen sanoo.

Puhuttelujen määrä on tuplaantunut

Espoolaisnuorten huumeiden käyttö vaikuttaa lisääntyneen, sillä huumeista ensi kertaa kiinni jääneiden nuorten käyttörikoksista pidettyjen puhuttelujen määrä on kaksinkertaistunut Espoossa vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Espoon huumetilanne on ollut viimevuosina laajasti esillä, sillä poliisi paljasti viime vuonna laajan nuorten marihuanan myyntiringin Espoossa.

Mitä huumeongelmalle tehdään?

Espoolaisen Karakallion koulun rehtori Seija Väätäinen painottaa, että käytännöt puuttua huumeongelmaan ovat samanlaisia kaikissa Espoon kouluissa.

Oppilaille on tarjolla päihdevalistusta. Jos huumeiden käyttöä tulee ilmi, ongelmaa selvitellään yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa.

”Huumeiden käyttöön suhtaudutaan vakavasti. Tarvittaessa oppilas ohjataan oppilashuollon palveluiden piiriin ja sieltä eteenpäin. Yhteistyö eri viranomaisten, esimerkiksi poliisin kanssa, on toimivaa ja hyvää”, Väätäinen kertoo.

Kouluterveyskyselyn mukaan espoolaisista kahdeksas ja yhdeksäsluokkalaisista 12 prosenttia kertoi kokeilleensa laittomia huumeita ainakin kerran, mikä oli neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin koko maassa.

Espoolaisista kahdeksas ja yhdeksäsluokkalaisista noin puolet oli sitä mieltä, että omalta paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita.

X