Poliisitalon sisäilmaongelma heikentää poliisin suorituskykyä Oulussa – ”Toimintavalmiusaika on hidastunut”

Poliisi joutui muuttamaan sisäilmaongelman vuoksi väistötiloihin talvella 2017. Nyt putkat ovat väliaikaisissa konteissa, jonne on yli 25 kilometrin ajomatka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poliisi joutui muuttamaan sisäilmaongelman vuoksi väistötiloihin talvella 2017. Nyt putkat ovat väliaikaisissa konteissa, jonne on yli 25 kilometrin ajomatka.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Oulun poliisi joutui muuttamaan väistötiloihin tammikuussa 2017. Takana oli vanhaa poliisitaloa vaivaavat sisäilmaongelmat. Ne äityivät niin pahoiksi, että työnantaja siirsi kaikki työntekijät väistötiloihin. Sitä ennen peräti puolet talon 300 työntekijästä oli käynyt valittamassa työterveyslääkärille terveysoireita. Osa poliiseista sairastui, jotkut pysyvästi. Osa ei voi työskennellä enää missään.

Väistötiloihin muutto pirstoi organisaation osiin ympäri lähiseutua.

Muutos näkyy tuloksissa.

”Oulun poliisin toimintakyky heikentyi vuonna 2017”, Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuha sanoo.

Käytännössä se merkitsee, ettei poliisi ehdi auttamaan kiireellisissä tehtävissä yhtä nopeasti kuin ennen.

”Oulussa toimintavalmiusaika A- ja B- luokan tehtävissä on hidastunut”, Kuha vahvistaa.

Suurin syy valvonta- ja hälytystoiminnan hidastumiseen on, ettei Oulussa ole enää omaa poliisivankilaa. Kiinniotetut joudutaan kuljettamaan 25 kilometrin päähän Haukiputaalle, missä putkat sijaitsevat konteissa.

”Haukiputaallakin on vain kolmasosa Oulun poliisin tarvitsemasta kapasiteetista. Ellei Haukiputaalla ole tilaa, on ajettava 75 kilometrin päähän Raaheen tai 130 kilometrin päähän Ylivieskaan. Neljäs vaihtoehto on Kemi, jonne on vajaat sata kilometriä”, Kuha luettelee.

Poliisin työaikaa kuluu suhaillessa eri toimipisteiden väliä. Hälytyksen sattuessa partio voi olla kaukana.

Myös rikosten tutkinta-ajat pitenivät

Väistötiloihin muuttaminen ja lisääntynyt matkustelu on hankaloittanut myös rikostutkintaa.

”Jos aiemmin kerkesi tehdä seitsemän kuulustelua päivässä, nyt ehtii pahimmillaan yhden”, sanoo omaisuusrikosten tutkintaan erikoistunut vanhempi konstaapeli Tero Väyrynen Oulun poliisista.

Poliisipäällikkö Sauli Kuha vahvistaa havainnon.

”Sen jälkeen, kun siirryimme väistötiloihin, tutkinta-aikoihin on tullut muutama kymmenen päivää lisää.”

Työterveyslaitos on arvioinut, että 200 000 suomalaista altistuu työpaikallaan päivittäin huonolle sisäilmalle. Talojen korjaus ja ihmisten sairastelu maksaa miljardeja euroja. Hintalappua mietittäessä tulee harvoin ajateltua, mitkä ovat kokonaiskustannukset yhteiskunnalle.

Oulun poliisitalon tapaus osoittaa, että huonon sisäilman vaikutukset voivat levitä laajalle ja koskea koko lähiseudun asukkaita.

Uusi talo neljässä vuodessa?

Oulussa on jo käynnissä uuden poliisitalon hankesuunnittelu. Tavoitteena on rakentaa Hiukkavaaraan turvallisuuskampus, jossa olisi oikeustalo, poliisi sekä Oulun vankila. Poliisipäällikkö Sauli Kuhan mukaan tarkoituksena on yhdistää Oulun vankilan ja poliisivankilan toimintoja soveltuvin osin.

”Suunnittelu on jo pitkällä, ja olen sen suhteen optimistinen.”

Kuhan mukaan tavoitteena on, että uusi turvallisuuskampus olisi pystyssä vuonna 2022. Siihen saakka – siis ainakin seuraavat neljä vuotta – Oulun poliisi joutuu operoimaan väistötiloissa.

X