Pommi putosi ukrainalaisperheen keittiöön ja tuhosi kaiken – Vuoden rakennusurakan jälkeen tilalla seisoo pieni talo: ”Tämä on meille suuri saavutus”

Rudyhin perhe on palannut kotikylään Novoselivkaan, Pohjois-Ukrainaan. Uusi koti on rakennettu omin käsin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivät ovat olleet pitkiä, sillä kotia on rakennettu omien töiden ohella. Perheen äiti Alla tekee työtä lääkärinä ja isä Mykhajlo rakennusalalla.

Rudyhin perhe on palannut kotikylään Novoselivkaan, Pohjois-Ukrainaan. Uusi koti on rakennettu omin käsin.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Venäläisten pudottama pommi osui Rudyhin perheen keittiöön maaliskuussa 2022. Talosta ei jäänyt ehjäksi edes kivijalka. Alla ja Mykhajlo Rudyh ovat onnellisia, että he olivat kolmen lapsensa kanssa lähteneet pommituksia pakoon muualle kaksi päivää aiemmin.

Nyt perhe on palannut kotikylään Novoselivkaan, Pohjois-Ukrainaan. Uusi koti on rakennettu omin käsin.

Pommi tuhosi syntymäkodin – Uuden kodin rakennusurakka alkoi vuosi sitten

Alla Rudyh on syntynyt ja elänyt koko ikänsä Novoselivkassa. Venäläisten pommituksen tuhoama talo oli hänen synnyinkotinsa. Perheelle olikin itsestään selvää, että he palaisivat heti, kun se olisi mahdollista.

”Lapset kaipasivat tänne jopa meitä vanhempia enemmän. He rakastavat luontoa ja ovat tottuneet asumaan omakotitalossa”, sanoo Alla.

Pommi putosi ukrainalaisperheen keittiöön ja tuhosi kaiken – Vuoden rakennusurakan jälkeen tilalla seisoo pieni talo: "Tämä on meille suuri saavutus”
”Vuoden rakennusurakka on takana”, kertovat Alla ja Mykhajlo Rydyhit. © Miska Puumala

Rudyhit aloittivat rakennusurakkansa vuosi sitten. He saivat alussa apua vapaaehtoisilta, mutta suurimman osan he ovat tehneet itse. Myös lapset, 17-vuotias Mariia, 14-vuotias Davyd ja 12-vuotias Dmytro ovat osallistuneet rakentamiseen.

”Olemme oppineet vuodessa paljon. Tämä on meille suuri saavutus”, sanoo Mykhajlo.

Päivät ovat olleet pitkiä, sillä kotia on rakennettu omien töiden ohella. Alla tekee työtä lääkärinä ja Mykhajlo rakennusalalla.

”Vapaat viikonloput ovat heikoille”, hymyilee Mykhajlo.

Suunnitteilla on jo isomman kodin rakentaminen

Uusi koti on rakennettu entisen autotallin ja kesäkeittiön paikalle.

Alakerrassa on keittiö, vanhempien makuuhuone sekä wc ja suihku, yläkerran kaksi huonetta ovat lasten valtakuntaa. Talo lämpiää puilla.

Vierailimme Rudyhin perheen luona lokakuussa, jolloin he olivat ehtineet asua kodissaan vajaan kuukauden.

”Talo on pieni, mutta meillä on kaikki perusmukavuudet”, Mykhajlo sanoo.

Hän lisää, että kyseessä on tilapäinen koti. Jos kaikki sujuu hyvin, he alkavat rakentaa isompaa taloa tuhoutuneen paikalle ensi vuonna.

”Lapset kasvavat ja tarvitsevat tilaa. Mariialla on jo poikaystävä.”

© Miska Puumala

Menetysten keskellä on ollut myös onnea

Perheen kaksi kissaa kuoli pommi-iskussa. Lapset halusivat pitkään uskoa, että ne ovat vain paenneet ja yhä elossa. Nyt heillä on kaksi uutta lemmikkiä. Kissoista toisen he pelastivat erään kylän roskakorista, toinen löytyi tieltä jalka murtuneena.

Hylätyistä kissoista huolehtiminen kuvaa Rudyhin perhettä. Tapasimme ensi kerran elokuussa 2022 heidän tuhoutuneen talonsa raunioilla. Alkoi sataa vettä ja Myhajlo antoi meille sateenvarjonsa. Kaiken omistamansa menettäneenä hän kantoi huolta kastumisestamme.

”On annettava saadakseen”, kiteyttää Myhajlo.

Menetystensä jälkeen hän ja Alla kokevat olleensa myös onnekkaita.

”Lapsemme näkivät talojen tuhoutuvan, mutta he eivät nähneet ihmisten kuolevan.”

Lue myös: Koti nousi pommituksen raunioihin – Näin elämä on jatkunut ukrainalaiskylässä sodan varjostaessa arkea: ”Emme itke ja valita, vaan jälleenrakennamme”

Ukrainalaiset jälleen rakensivat talonsa.
© Miska Puumala
X