Näin pörssisähköstä maksavat suomalaiset säästävät: ”Vaimo aina stressaa hintapiikkejä ja ei raaski laittaa valoja päälle”

Facebookissa tehtiin laskelmia, tulevatko paristokäyttöisten valaisimien käyttö normaaleja valoja halvemmaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pörssisähkön hinta on huolestuttanut kuluttajia vuoden 2023 energiakriisistä saakka.

Facebookissa tehtiin laskelmia, tulevatko paristokäyttöisten valaisimien käyttö normaaleja valoja halvemmaksi.
Teksti:
Anni Niittylahti

Pörssisähkön hinta nousi torstaina 5.1. poikkeuksellisiin lukemiin. Suurimmillaan kilowattitunnin hinta oli yli kaksi euroa.

Pörssisähkö-nimisessä Facebook-ryhmässä hintapiikit ovat herättäneet huolta ryhmäläisissä sekä heidän perheenjäsenissään. Eräs käyttäjä jakoi toisen henkilön kirjoituksen koskien paristokäyttöisten lyhtyjen käyttöä valojen sijasta.

”Meillä on pörssisähkö, ja vaimo aina stressaa hintapiikkejä ja ei raaski laittaa valoja päälle, vaan käyttää paristokäyttöisiä lyhtyjä. Olen hänelle sanonut, että on varmasti halvempaa käyttää valoja kuin paristoja.”

Facebook-kirjoittaja tekikin laskutoimituksen osoittaakseen, onko valojen vai paristokäyttöisten valojen käyttö edullisempaa.

”Googlettamalla löysin tiedon, että yksi AA-paristo pitää sisällään noin 0,0039 kWh verran energiaa. Jos yksi AA-paristo maksaa 0,50 euroa, niin yhden kWh:n hinnaksi tulee 128 euroa. Jos vuosikulutus olisi vaikka 5000 kWh niin paristoilla se maksaisi 640 000 euroa vuodessa. Miten muilla perhesopu pörssisähkön kanssa?”

Paristoista saatava energia on kallista

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan johtavan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan Facebook-käyttäjän laskelmat ovat suuntaa antavasti oikeat.

Hänen mukaansa paristokäyttöiset laitteet eivät ole kuitenkaan yhtä tehokkaita kuin verkkovirran avulla toimivat.

”Paristolaitteet ovat toimiva ”säästävä” vaihtoehto erikoistilanteisiin, kun pärjätään pienemmällä suoritteella. Paristosta saatavan energian hinta on kallis.”

Pörssisähkön hinnan nousu tuli yllätyksenä

Päivi Suur-Uski kertoo, että Motivalle tuli vuonna 2023 paljon erilaisia kyselyjä sähkön hintaan liittyen.

”Silloin oltiin jossain määrin huolissaan (energia)kriisin äärellä”, hän sanoo.

Tänä vuonna tiedusteluja ei kuitenkaan ole juuri ollut, sillä sähkön hinnan nousu tuli niin yllättäen. Keinoja sähkön käytön vähentämiselle Suur-Uskin mukaan ei kysytä paljoa Motivalta.

”Ihmiset yrittävät keksiä keinoja itse ja hakevat ratkaisuja jostain muualta.”

Lue myös: Seura selvitti: Energiantuotanto mullistuu – Mitä vihreä siirtymä on käytännössä?

Sauna lämmitetään tiettynä aikana ja lamput on vaihdettu led-valoihin

Facebookin Pörssisähkö-ryhmässä jaetaan kokemuksia, miten ihmiset ovat onnistuneet pienentämään sähkölaskuaan. Tiski- ja pyykkikoneet laitetaan käyntiin sähkön hinnan halpoina tunteina ja lamput on vaihdettu led-valoihin.

Eräs ryhmän jäsen kertoo seuranneensa yksittäisten laitteiden sähkönkulutusta parin vuoden ajan, joten hänellä on tiedossa, miten säästää sähkölaskussa. Isoimmaksi kysymykseksi hänelle jää, että lämmitetäänkö sähkösauna ja mihin aikaan.

Osa Facebook-ryhmään kuuluvista myös ihmettelee muiden tapoja säästää sähköä.

”Tunnen yhden, joka lähti autolla hakemaan Ikeasta (130 km per suunta) halpoja kynttilöitä kun sähkö on niin kallista.”

Viitaten paristokäyttöisiä lyhtyjä käyttävään vaimoon, sähkönkulutuksesta huolissaan oleville perheenjäsenille on eräs kirjoittaja laatinut ehdotuksen:

”Ehkäpä sitä kannattaa tuollaiselle puolisolle laittaa joku taulukko, jossa olisi verrattuna eri sähkölaitteiden kulutuksia – ja kylkeen tuo pariston kWh-hinta (ja paljonko se lyhty valaisee).”

Juha Mieto lämmittämässä kotinsa saunaa Kurikassa. © Juha Harju / Otavamedia

Lue myös: Kun hinnat nousivat, laittoi Juha Mieto sähkösaunan pannaan – puukiuas palvelee päivittäin

X