Miksi sähkön hintakatto onkin vaikea toteuttaa? Sähköyhtiöiden pomot ennustavat jopa konkursseja alalle

Hintakaton asettaminen sähkön hinnalle vaikea toteuttaa. Sähköpomot ennustavat jopa konkursseja alalle, mikäli hintakatto toteutuisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotitaloudet voivat hakea sähkövähennystä verotuksessa. Siihen on oikeus, jos sähköenergiamenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Pienituloiset voivat hakea sähkötukea Kelasta.

Hintakaton asettaminen sähkön hinnalle vaikea toteuttaa. Sähköpomot ennustavat jopa konkursseja alalle, mikäli hintakatto toteutuisi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Hallituspuolueet pohtivat yhdessä oppositiopuolueiden kanssa keinoja tukea kansalaisia erittäin kalliiden sähkölaskujen maksamisessa. Oppositio on pitkin syksyä vaatinut hallitukselta toimia kansalaisten sähkölaskujen alentamiseksi. Pääministeripuolue SDP ehdotti joulukuun 14. päivänä yhdeksi keinoksi 20 eurosentin sähkön hintakattoa.

Pörssisähkösopimuksella sähköä ostavat kansalaiset ja yritykset ovatkin olleet viime aikoina hätää kärsimässä. Sähkön hinta on tuulettomina ja kylminä päivinä ollut keksimäärin jopa yli 60 senttiä kilowattitunnilta.

Seura kysyi Lahti Energian, Turku Energian ja Vantaan Energian toimitusjohtajilta, mitä mieltä he ovat SDP:n ehdottamasta 20 sentin sähkön hintakatosta.

Markkinahinta kulutuspiikeissä ohjaa säästämään

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen painottaa, että tietoja siitä, kuinka sähkön hintakatto käytännössä toteutettaisiin, ei vielä ole.

Haikarainen toteaa, että hintakatolla ei ole merkitystä sähkömarkkinoihin, jos se olisi takuuhinta kuluttajalle, jonka ylimenevä erotus markkinahintaan katettaisiin valtion kassasta.

Riskinä tällaiselle hintakatolle Haikarainen näkee sen, ettei alempi hinta kannusta säästämään sähköä samalla tavalla kuin kulutuspiikkien aikana markkinoilta tuleva hintasignaali.

”Säästötoimilla on onnistuttu leikkaamaan noin 2500 megawattia teollisuuden ja kotitalouksien yhteiskulutuksesta. Vaikka nykyinen hinta kirpaisee, toisaalta se ohjaa oikeaan suuntaan, eli säästämään energiassa”, Jouni Haikarainen sanoo.

Lahti Energia myy tuottamansa sähkön tukkumarkkinoille ja sähkönmyyntiyhtiö Oomille.

Lue myös: Sähkölasku rästissä – Saako yhtiö katkaista sähköt keskellä kylmintä talvea?

”Sähkön riittävyys vaarantuu”

Tukkumarkkinoille tuottamansa sähkön myy myös Vantaan Energia. Sen toimitusjohtaja Jukka Toivonen näkee mahdollisen hintakaton vaikuttavan väärään suuntaan sähkömarkkinoilla.

”Jos hintakatto vähentää motivaatiota energian säästämiseen, sähkön riittävyys vaarantuu. Heikossa asemassa olevia täytyy tukea, mutta hintakatto ei sovi markkinatilanteeseen, jossa sähkön tuotantokapasiteetista on pulaa”, Jukka Toivonen toteaa.

Sähkönmyyjiä konkurssiin takuuhinnalla

Jos hintakatto tarkoittaisi sitä, että sähkönmyyjien on myytävä kuluttajille sähköä 20 sentillä, tarkoittaisi se Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkasen mukaan sähkönmyyjien konkursseja.

Turku Energian oma sähköntuotanto kattaa Honkasen mukaan vain pienen osan sen myymästä sähköstä. Loput ostetaan sähköpörssistä.

Turku Energia myy noin 2 terawattituntia, eli 2 miljardia kilowattituntia, sähköä vuodessa. Hintaennusteiden mukaan Turku Energia joutuu maksamaan siitä talvikuukausina 40 senttiä kilowattitunnilta.

”Jos meidät pakotetaan myymään sähköä 20 sentillä eteenpäin, jokaisesta myydystä kilowattitunnista teemme 20 senttiä tappiota. Talvikuukausina myymme noin 200 miljoonaa kilowattituntia sähköä kuukaudessa. Tekisimme siis 40 miljoonaa euroa tappiota kuukaudessa. Se tarkoittaisi sitä, että kahden kuukauden sisällä Turku Energia olisi konkurssissa”, Timo Honkanen sanoo.

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

X