Sähkölasku rästissä – Saako yhtiö katkaista sähköt keskellä kylmintä talvea?

Sähkömarkkinalaki pyrkii suojaamaan sähkölämmitteisissä asunnoissa asuvia kylmältä. Sähköntoimittamisen saa kuitenkin katkaista liian pitkään rästissä olleen sähkölaskun vuoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luottotietopalvelu Asiakastiedon mukaan kuluttajien kyvyttömyys maksaa kohonneita sähkölaskuja on lisännyt sähkölaskuihin liittyvien maksuhäiriömerkintöjen määrää 18 prosenttia tänä vuonna.

Sähkömarkkinalaki pyrkii suojaamaan sähkölämmitteisissä asunnoissa asuvia kylmältä. Sähköntoimittamisen saa kuitenkin katkaista liian pitkään rästissä olleen sähkölaskun vuoksi.
Teksti:
Juha Pippuri

Tuliko ennätyskorkea sähkölasku? Suomessa ei ole voimassa lakia, joka kaikissa tilanteissa kieltäisi sähköyhtiöitä katkaisemasta kuluttajan sähköjä talvella.

Sähkölaskuaan ei siis kannata jättää kokonaan maksamatta ja luottaa vain siihen, ettei sähköt katkea talven kylmimpään aikaan.

Sähkömarkkinalain säätämisessä on kuitenkin pyritty siihen, että talviaikaan sähköt eivät menisi sähkölämmitteisestä kodista poikki. Lain mukaan tällaisen asunnon tai rakennuksen sähköntoimitusta ei saa maksujen laiminlyönnin vuoksi keskeyttää lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, ennen kuin on kulunut neljä kuukautta laiminlyödyn maksun eräpäivästä.

Jos sähkölaskun eräpäivä on ollut lokakuun alussa, voi sähkölämmitteisen asunnon tai rakennuksen sähköt siis mennä poikki kylmimpään mahdolliseen aikaan helmikuun alussa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtavan asiantuntijan Mikko Saastamoisen mukaan sähköntoimituksen katkaisemisen edellytyksenä on kuitenkin olennainen sopimusrikkomus tai maksulaiminlyönti. Näitä ei ole laissa tarkemmin määritelty.

Työttömyyden vuoksi armonaikaa kolme kuukautta

Jos maksun laiminlyönti johtuu vakavasta sairaudesta, työttömyydestä tai muusta erityisestä seikasta, mikä ei johdu kuluttajasta itsestään, saa sähköntoimituksen yleisten sähkönmyynti- ja toimitusehtojen mukaan keskeyttää aikaisintaan kolmen kuukauden päästä maksamattoman laskun eräpäivästä.

Lisäksi yleisissä ehdoissa on olemassa euromääräisiä rajoja, joiden ylitse menevät rästilaskut voivat aiheuttaa sähköntoimituksen katkaisun. Ne ovat sähkön myynnin ja siirron sisältävän laskun osalta 500 euroa, ja erillisten sopimusten osalta 250 euroa.

Nämä summat ovat kuitenkin niin matalia, että Saastamoisen mukaan kuluttaja voi joutua tänä talvena kohtuuttomaan tilanteeseen, jos näiden euromäärien mukaan katkaistaisiin sähköt.

”Olen ymmärtänyt, että sähköyhtiöiltä löytyy tällä hetkellä joustoa, mutta se ei automaattisesti tapahdu. Kuluttajan täytyy reagoida itse”, Mikko Saastamoinen sanoo.

Lue myös: ”Ahneudellakin pitää joku raja olla” – Kuntaomisteisilla sähköyhtiöillä on varaa laskea sähkön hintaa, elinkeinoministeri Lintilä huomauttaa

Maksujärjestely kannattaa sopia mahdollisimman nopeasti, jos sähkölasku jää maksamatta

Sähkö- tai sähkönsiirtoyhtiön täytyy ensin huomauttaa laskusta, ja sen jälkeen lähettää erillinen katkaisuvaroitus. Kuluttajalla on siis useita viikkoja aikaa reagoida.

Mikko Saastamoinen kehottaa maksuongelmissa ottamaan mahdollisimman nopeasti yhteyden sähköyhtiöön, ja pyrkiä sopimaan maksujärjestelystä. Hänen mukaansa yleensä on mahdollista siirtää laskun eräpäivää tai jakaa lasku useampaan osaan.

Sähköjen katkeamisen uhatessa kuluttaja voi myös kääntyä Kelan puoleen ja selvittää saisiko sähkölaskujen maksamiseen toimeentulotukea.

”Ja vaikka laki mahdollistaisikin sähköjen katkaisemisen, mielestäni tulevan talven tilanteessa sähköyhtiöltä voi odottaa normaalia enemmän joustoa.”

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

X