Kun vainaja on varaton, hautausavustus voi kattaa osan hautajaiskuluista − Selvitimme, mitä sosiaalipalvelut kuluista korvaavat eri puolilla maata

Miten omaisten tulee toimia ja järjestää hautajaiset, jos vainajan kuolinpesässä ei ole varoja kulujen kattamiseen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hautajaiskustannuksiin voi saada apua hyvinvointialueen sosiaalitoimesta.

Miten omaisten tulee toimia ja järjestää hautajaiset, jos vainajan kuolinpesässä ei ole varoja kulujen kattamiseen?
Teksti:
Anni Niittylahti

Hautajaiset maksetaan ensisijaisesti vainajan varoista eli kuolinpesästä. Jos vainaja on varaton, ei hautajaiskustannusten tarvitse jäädä omaisten vastuulle.

Hyvinvointialueen sosiaalitoimesta pystyy hakemaan hautausavustusta eli täydentävää toimeentulotukea välttämättömien hautauskustannusten maksamiseen. Avustusta hakiessa, täytetään sosiaalipalveluiden nettisivuilla lomake, josta vainajan varallisuus tulee ilmi.

Hyvinvointialueilla on erilaisia käytäntöjä liittyen täydentävään toimeentulotukeen.

Jos on omaisuutta, hautausavustuksen voi saada takaisinperintänä

Jos vainajalla on omaisuutta, hautasavustusta ei välttämättä myönnetä. Jos omaisuutta ei pysty realisoimaan nopeasti, on avustus mahdollista saada takaisinperintänä, eli se maksetaan myöhemmin takaisin kuolinpesästä. Takaisinperintää saatetaan käyttää myös siinä tapauksessa, jos leski jää asumaan hänen ja vainajan yhteiseen asuntoon.

Hautauskustannuksia varten saatetaan antaa maksusitoumus hyvinvointialueen kilpailuttamaan hautaustoimistoon, tai avustus maksetaan hautajaisten jälkeen tarvittavia tositteita vastaan.

Lue myös: Hautajaisten hinta voi olla myös huokea − Näin omainen pystyy säästämään hautajaiskustannuksissa

Hautakivi ja muistotilaisuus ei avustuksen piirissä

Hyvinvointialueiden käytännöt vaihtelevat myös sen osalta, mikä lasketaan välttämättömäksi hautajaiskuluksi. Yleensä avustuksella katetaan arkku tai uurna, vainajan arkkuun laitto, kuljetus, arkun kantajat, vainajan pukeminen sekä seurakunnan välttämättömät kulut. Hautakiveä, muistotilaisuutta, perunkirjoitusta ja haudan ylläpitoa ei tavallisesti kustanneta.

Hautausapua voi saada sosiaalitoimen sijasta joiltain ammattiliitoilta tai työpaikoilta. Valtiokonttori maksaa hautausapua sotainvalideille, jos heidän vahvistettu työkyvyttömyysaste oli vähintään 20 prosenttia.

Lue myös: Oletko ylivelkaantuneen perillinen? Näin vältät vainajan velkojen maksajaksi joutumisen – Asianajaja antaa neuvot perinnönjakoon

Kuolinpesä
Perunkirjoituksen tekemiseen on kuolemasta kolme kuukautta aikaa. © iStock

Lue myös: Näin hoidat kuolinpesän asiat ja perunkirjoituksen – Kokosimme neuvot vainajan läheisille

X