Seura selvitti: Mitä hautajaiset maksavat? Pakollisia hautajaiskuluja ovat vain arkku, tuhkausmaksu sekä vainajan kuljettamisesta perittävä maksu

Tuhansien eurojen hautajaiskulut voivat tulla omaisille yllätyksenä, sillä surun keskellä säästäminen ei ole päällimmäisenä mielessä. Mistä kaikesta on pakko maksaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paula Määttäsen tyttären hautapaikka on Espoon tuomiokirkon hautausmaalla.

Tuhansien eurojen hautajaiskulut voivat tulla omaisille yllätyksenä, sillä surun keskellä säästäminen ei ole päällimmäisenä mielessä. Mistä kaikesta on pakko maksaa?
Teksti: Janne Laitinen

Espoolainen Paula Määttänen kohtasi hiljattain jokaisen vanhemman painajaisen: hän joutui hautaamaan oman lapsensa.

Määttäsen 21-vuotias tytär kuoli yllättäen heinäkuussa 2022. Äiti löysi tyttärensä ruumiin. He olivat läheisiä.

Traumaattisen kriisin keskellä oli hoidettava kuolemaan liittyviä käytännön asioita.

Äiti halusi, että hänen tyttärelleen järjestetään omannäköisensä hautajaiset. Ja että ne pidetään mahdollisimman nopeasti. Hän ei jaksanut ajatella hintaa.

Jälkeenpäin tuli maksun aika. Laskuja tuli monesta suunnasta, eivätkä ne olleet pieniä.

Hautajaiskulut olivat liki 9 000 euroa

Paula Määttänen laski miehensä kanssa yhteen kaikki tyttärensä kuolemasta aiheutuneet kustannukset.

Loppusumma tyrmistytti: 10 997 euroa ja 66 senttiä. Siitä runsaat 2 000 euroa oli tyttären vuokra-asuntoon ja sen tyhjentämiseen liittyviä kustannuksia. Hautajaiskulut olivat lähes 9 000 euroa.

Tyttären kuolinpesä oli varaton, joten laskut tulivat maksettaviksi Määttäselle ja hänen miehelleen.

”Hinnat ovat aivan älyttömiä. Mutta ei siinä tilanteessa ole voimia vertailla hintoja tai miettiä, mitä mikäkin maksaa”, Paula sanoo.

hautajaiskulut

Hintataso nousee Suomessa, mikä näkyy myös hautauskulujen kustannuksissa. © Kaisa Siren / Lehtikuva

Sureva omainen ei kysy hintaa

Keskimäärin hautajaiskulut ovat Suomessa noin 6 400 euroa, kertoo Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ville-Pekka Jokela. Summa perustuu liiton jäsenyrityksiltään keräämiin tietoihin ja sisältää kaikki kulut perunkirjoituksesta pitopalveluun ja hautakivestä kuolinilmoitukseen.

Liitto ei tilastoi säännöllisesti hautajaiskulujen keskihintoja, mutta Jokelan mukaan kustannukset ovat nousseet.

”Onhan se selvä, että kustannustaso Suomessa ei ole laskenut.”

Jokela painottaa, että summat kertovat siitä, minkä hintaisia valintoja omaiset tekevät.

”Hautajaisia ei osteta kuin takkia, että sovitetaan kivijalkaliikkeessä ja tilataan netistä. Asiakas ei tee yleensä valintoja sillä perusteella, mitä mikäkin maksaa.”

Jokela myöntää kuitenkin, että hautaustoimistot myös kilpailevat keskenään hinnoilla. Hänen mukaansa hintakilpailua on erityisesti liiton jäsenyritysten ja liittoon kuulumattomien välillä sekä suurissa kaupungeissa. Hän toimii itse hautaustoimistoyrittäjänä Rovaniemellä.

”On tapauksia, joissa herää kysymys, onko markkinointi enää hyvän tavan mukaista. Myydään esimerkiksi hautajaisia pakettihintaan sisältäen kaikki kulut. Todellisuudessa summaan kuuluu kuljetus ja arkku.”

Lue myös: Mikä auttaa suruun? Voiko surusta sairastua? Milloin suru loppuu? Näin psykoterapeutti neuvoo ja tukee surevaa

”Halusin vain, että tytär siunataan hautaan mahdollisimman pian”

Paula Määttänen meni miehensä kanssa HOK-Elannon Hautauspalvelun toimistoon jo tyttärensä kuolemaa seuranneella viikolla. Sama toimisto oli järjestänyt Paula Määttäsen anopin hautajaiset, joten se tuli heille ensimmäisenä mieleen.

Määttänen kertoi heti, mitä halusi.

Tytär puettaisiin omiin vaatteisiinsa. Hänet polttohaudattaisiin mustaksi maalatussa arkussa, ja hänen tuhkansa siunattaisiin hautaan mustassa uurnassa. Arkun päälle tulisi kukka-asetelma ja saattajille pitkät, valkoiset ruusut.

Pariskunnalle kerrottiin, että maalattu arkku on erikoistuote, joka maksaa ylimääräistä.

Määttänen tilasi hautaustoimistolta myös perunkirjoituksen sekä muistotilaisuuden. Se pidettiin Hietaniemen krematorion läheisessä ravintolassa Helsingissä.

”Otettiin koko paketti samasta paikasta ja ajateltiin, että mietitään myöhemmin kokonaishintaa. Halusin vain, että tytär siunataan hautaan mahdollisimman pian ja että tilaisuudesta tulee hänen näköisensä.”

Muistokirja kertoo siitä, että tytär ­rakasti kirjoja. © Kai Widell

Muistokirja kertoo siitä, että tytär ­rakasti kirjoja. © Kai Widell

Arkku, muistotilaisuus ja hautakivi maksavat eniten

Hautajaisten kolme suurinta kuluerää ovat yleensä arkku, muistotilaisuus ja hautakivi. Hintaerot voivat olla suuria.

Esimerkiksi arkusta maksetaan Ville-Pekka Jokelan mukaan yleensä suunnilleen 1 000 euroa, mutta halvimmillaan arkun saa muutamalla satasella esimerkiksi verkosta tilaamalla. Hänen mukaansa arkku on yleensä kalliimpi, jos hautaustoimisto on hankkinut sen varastoon.

”Varastoon on sidottu yrittäjän pääomia. Varastossa oleva arkku on yrittäjälle kulurakenteeltaan erilainen kuin suoraan tehtaalta tilattu.”

Hautakiven keskihinta vaihtelee Jokelan mukaan paljon paikkakunnittain. Yleensä hautaustoimistot jälleenmyyvät hautakiviä, jotkut myös valmistavat ja asentavat niitä.

Jokelan mukaan koko maan keskihinta on noin 1 200 euroa, mutta joillakin paikkakunnilla se nousee useisiin tuhansiin.

”Hautakivissä on kalliimpia ja halvempia vaihtoehtoja, mutta myös muistomerkkikulttuureissa on paikallisia eroja. Joillakin paikkakunnilla perheet haluavat käyttää muistomerkkiin enemmän rahaa.”

Muistotilaisuuden hintaan vaikuttavat muun muassa kestittävien vieraiden määrä ja tilavuokra – vuokraaja voi olla esimerkiksi seurakunta tai yksityinen yritys. Jokelan mukaan muistotilaisuus maksaa keskimäärin noin 1 500 euroa.

Eroja on myös perunkirjoituksen hinnassa sekä seurakuntien perimissä hautapaikkamaksuissa. Perunkirjoituksessa selvitetään vainajan varat ja velat, ja se on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Jokelan mukaan perunkirjoitus maksaa 500–1 000 euroa. Sen tekee yleensä lakimies tai hautaustoimisto.

Lue myös: Näin hoidat kuolinpesän asiat ja perunkirjoituksen – Kokosimme neuvot vainajan läheisille

Tyttären hautajaiset söivät vanhempien säästöt

Hautajaisten kulut maksetaan kuolinpesän varoista. Jos vainaja oli varaton, omaiset voivat hakea hautausavustusta kunnan sosiaalitoimelta. Sitä myönnetään vain välttämättömiin kuluihin.

Espoon sosiaalitoimi myönsi Paula Määttäselle ja hänen miehelleen hautausavustusta 170 euroa.

”Täysin naurettava summa. Ei oltu ajateltu, että kaikki säästömme menisivät hautajaisiin.”

Suurin yllätys oli hautakiven hinta. Hautapaikka oli Määttäsen miehen sukuhauta Espoon tuomiokirkon hautausmaalla, ja paikalla oli vanha hautakivi. Paula Määttäsen tytär rakasti kirjoja. Äiti halusi, että se näkyisi hänen tyttärensä hautakivessä.

Vainajan kulut hautauksen jälkeen

Kiviveistämön ehdotuksesta vanha hautakivi hiottiin ja siihen laitettiin uudet laatat. Kiven päälle asennettiin metallinen muistokirja, johon kaiverrettiin tyttären nimi. Muistokirja maksoi 650 euroa. Lisäkäsittelyt nostivat muistomerkin hinnan kuitenkin lähes 3 300 euroon.

Perunkirjoituksesta hautaustoimisto veloitti 550 euroa. Paula Määttäsen mukaan hänen miehensä oli laskenut valmiiksi kaikki kuolinpesän velat ja varat, ja ”lakimies vain hakkasi tiedot koneelle ja paperille”.

Hautaustoimiston laskut olivat kaikkiaan noin 4 500 euroa.

Esimerkiksi vainajan pukeminen tämän omiin vaatteisiin maksoi 79 euroa. Arkkuun laitto: 79 euroa. Irtokukat: 246 euroa.

”Nyt kun katsoo näitä laskuja, niin vasta tajuaa, miten rahaa revitään joka hommasta.”

Määttänen kertoo harkinneensa lainanottoa selvitäkseen laskuista.

”Päätettiin sitten mieheni kanssa, että ei oteta velkaa vaan myydään meidän moottoripyörät. Niin saatiin maksettua tyttäremme hautakivi.”

Paula Määttänen ei syytä hautaustoimistoa hintojen pimittämisestä tai pakkomyynnistä. Hinnoista kyllä kerrottiin, mutta kokonaissumma hahmottui vasta jälkikäteen.

Paula Määttäsen ­tytär polttohaudattiin mustaksi maalatussa arkussa. © Tomi Tamminen

Paula Määttäsen ­tytär polttohaudattiin mustaksi maalatussa arkussa. © Tomi Tamminen

Polttohautaus kalliissa arkussa

Helsinkiläinen Rita Raito on ollut järjestämässä omien vanhempiensa hautajaisia. Hänen isänsä hautajaisista on jo parikymmentä vuotta, mutta Raito muistelee, että hautajaiskulut maksoivat kaikkiaan toistakymmentä tuhatta euroa.

”Aikamoista rahastusta surevilta ihmisiltä. Laskutus on käsittämätöntä silppua, eikä asiakkaalle kerrota halvemmista vaihtoehdoista”, Rita Raito sanoo.

Isän hautajaisjärjestelyissä ostopäätökset teki Raiton nyt jo edesmennyt äiti. Raiton mukaan tämä halusi miehelleen näyttävät hautajaiset, maksoi mitä maksoi.

Vainaja tuhkattiin kalliissa jalopuuarkussa, ja siunaustilaisuuteen palkattiin laulajat ja ammattivalo­kuvaaja.

”Pyysin äitiäni harkitsemaan, mutta hän ajatteli, että se oli hänen miehensä ja hänen surunsa. Hän ei antanut tulla lähelleen, ja kunnioitin hänen päätöstään”, Raito kertoo.

Iso budjetti ei taannut, että hautajaisista olisi tullut vainajan näköiset. Raito luonnehtii isäänsä uskontokuntiin kuulumattomaksi vapaa-ajattelijaksi. Hän oli saanut kasteen mutta eronnut kirkosta.

Kirkkoon kuulumattoman hautajaiskulut voivat tulla joiltakin osin suuremmiksi kuin kirkon jäsenen. Kappelista, seurakuntasalista tai muista seurakunnalta varattavista tiloista voidaan periä lisämaksu, jos vainaja ei kuulunut kirkkoon. Seurakunnat pyörittävät tiloja jäseniltään keräämillään kirkollisverotuloilla.

Sen sijaan hautausmaksut ovat lain mukaan samansuuruiset, kuului vainaja kirkkoon tai ei. Raito ei muista, minkä verran hänen isänsä hautajaisissa oli seurakunnan maksuja.

Äitinsä hautajaisten Raito muistelee maksaneen 7 000–8 000 euroa. Niiden järjestämisessä päävastuu oli Raiton vanhemmalla sisarella, joka asui ulkomailla. Niissäkään ei Raiton mukaan säästelty kuluissa. Hautajaiset pidettiin vuonna 2005.

”Ne olivat kuitenkin kauniimmat ja vähemmän ylimitoitetut kuin isäni hautajaiset.”

Rita Raito haluaa itselleen mahdolli­simman halvat ­hautajaiset. © Kai Widell

Rita Raito haluaa itselleen mahdolli­simman halvat ­hautajaiset. © Kai Widell

Pakollisia hautajaiskuluja on vain vähän

Pakollisia hautajaiskuluja on hyvin vähän. Ainoat ovat arkku, tuhkausmaksu sekä vainajan kuljettamisesta perittävä maksu.

Terveydensuojeluasetuksen mukaan ruumista saa kuljettaa vain tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa ja ruumis on säilytettävä ”asianmukaisessa tiiviissä arkussa”. Arkun voi nikkaroida itsekin, kunhan se on tiivis ja maatuva.

Jos vainaja tuhkataan ja tuhkat sirotellaan luontoon tai veteen, hautapaikkaa ei ole pakko lunastaa. Silloin ei tarvita hautakiveäkään. Myös muistotilaisuuden järjestäminen on vapaaehtoista, samoin esimerkiksi kuolinilmoituksen julkaiseminen.

Perunkirjoitus on tehtävä, mutta se ei edellytä lain­oppineisuutta, joten senkin voi tehdä itse.

Mitä hautajaiset maksavat? Näin hautajaiskulut jakaantuvat.

Minimibudjetin hautajaiset

Rita Raito on suunnitellut itselleen minimibudjetin hautajaiset: halvin mahdollinen ekoarkku ja tuhkaus. Ei hautapaikkaa, hautakiveä eikä kirkollisia seremonioita. Asiat on kirjattu Raiton laatimaan hautajaistahtoon.

Muistotilaisuuden sijaan hän toivoo epämuodollisempaa muistelutilaisuutta, joka voidaan pitää vaikka kotona lähimpien omaisten kesken.

”Budjetti on varmaan alle tuhat euroa.”

Perukirjan tekemiseksi hän on laatinut valmiit ohjeet lapsilleen. Heitä on neljä.

”Olen saanut kokea lasteni ja lastenlasteni kanssa niin paljon, että uskon, että minusta jää heille hyviä muistoja. Ne ovat tärkeämpiä kuin mikään muistomerkki.”

Lue myös: Omat hautajaiset on hyvä suunnitella itse – Kaunis palvelus ja ennakkosuunnittelu auttaa läheisiä surun hetkellä

X