Näin hoidat kuolinpesän asiat ja perunkirjoituksen - Kokosimme neuvot vainajan läheisille

Suru-uutisia tulee jokaiselle aika ajoin. Hautaa läheisesi kaikessa rauhassa, vedä henkeä ja rentoudu. Sitten voit alkaa suunnitella perunkirjoituksen tekoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perunkirjoituksen tekemiseen on kuolemasta kolme kuukautta aikaa.

Suru-uutisia tulee jokaiselle aika ajoin. Hautaa läheisesi kaikessa rauhassa, vedä henkeä ja rentoudu. Sitten voit alkaa suunnitella perunkirjoituksen tekoa.
Teksti: Tarja Salo

Miten selvitä läheisen kuolemasta ja hautajaisten järjestelyistä?

On hyvä muistaa, että kaikki asiat järjestyvät. Eivät nyt ihan itsestään, mutta aika helposti. Tieto kuolemasta menee omia teitään viranomaisille ja muun muassa pankkiin ja vakuutusyhtiöön.

Hautajaisten järjestäminen on nykyisin helppoa, sen kuin vain kävelee hautaustoimistoon. Kannattaa kysellä ystäviltä, onko heillä erityisen hyviä kokemuksia tietyistä toimistoista.

Kun hautaustoimisto on valittu, pitää vain kertoa, minkälaiset hautajaiset läheiselleen haluaa pitää. Erihintaisia vaihtoehtoja on todella paljon, niin arkuissa kuin muissakin hautaamiseen liittyvissä asioissa. Eikä muistotilaisuuttakaan tarvitse itse järjestää, hautaustoimisto voi hoitaa senkin.

Lue myös: Omat hautajaiset on hyvä suunnitella itse – Kaunis palvelus ja ennakkosuunnittelu auttaa läheisiä surun hetkellä

Kuka voi hoitaa vainajan ja kuolinpesän asioita?

Kun hautajaiset on pidetty, alkaa virallisten asioiden hoito kaikessa rauhassa. Kun henkilö kuolee, häneltä jäävää omaisuutta ja velkoja nimitetään kuolinpesäksi. Pesää edustavat kuolinpesän osakkaat.

Puhekielessä kuolinpesää kutsutaan usein perikunnaksi. Kuolinpesän osakkaita ovat vainajan perilliset eli lapset tai heidän jälkeläisensä sekä leski, jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Osakas on myös mahdollinen aiempi puoliso, jos ositus on toimittamatta.

Kuka vastaa vainajan tilin käyttämisestä ja kuolinpesän hoitokuluista?

Vainajan tililtä voidaan maksaa hautauskuluja ja kuolinpesän hoitokuluja, joita ovat mm. asunnon yhtiövastike sekä sähkö- ja puhelinlaskut. Vainajan laskut voi yleensä toimittaa pankkiin kuka tahansa ilman valtuutuksia. Koska vainajan tilin omistavat kaikki kuolinpesän osakkaat yhdessä, varojen käyttöön tarvitaan jokaisen suostumus.

Hyvä ja toimiva tapa on, että osakkaat valtuuttavat yhden osakkaista käyttämään pesän tilejä. Kaikkien kannalta olisi usein parasta, jos vainajan asioiden hoidosta voitaisiin sopia, eikä riitaa syntyisi joka asiasta. Riitelemällä kukaan ei voita!

Vaikka tieto kuolemasta menee sujuvasti virkatietä moneen paikkaan, on kuitenkin hyvä soittaa pankkiin sekä vakuutusyhtiöön ja ilmoittaa asioista. Samalla voi kysellä mieltä painavista asioista.

Vainajan asioiden hoitoon nimittäin liittyy niin monia asioita, joihin ei ennen ole joutunut tarttumaan. Aina kannattaa kysellä ja kysellä. Silloin ei tee mitään väärin, eikä mitään jää tekemättä. Pankista tulee aika pian saldotodistus, kun tieto kuolemasta on mennyt sinne.

Miksi perunkirjoitus on pakko tehdä?

Tavallinen ihminen pärjää aika hyvin vainajan asioiden hoidossa eli hoitaa hautajaiset ja pankkiasiat, mutta muut asiat voivat vaatia jo ammattiapua. Niissä kannattaa olla yhteydessä asianajajaan tai oikeusaputoimistoon.

Seuraava asia onkin sitten perunkirjoituksen tekeminen. Sillä ei ole kiire. Jos lähtee huseeraamaan hädissään joka paikkaan, tekee enemmän vahinkoa kuin hyvää.

Perukirja pitää aina tehdä. Sitä käytetään mm. perintöveron määrittämiseen. Perunkirjoituksen tekemiseen on kuolemasta kolme kuukautta aikaa. Lisäaikaa saa aina automaattisesti, kunhan pyytää sitä verottajalta erityisestä syystä alkuperäisen kolmen kuukauden kuluessa.

Lue myös: Kuka vastaa vainajan veloista? Näin huolellisesti täytetty perukirja suojaa leskeä vainajan veloilta

Mistä voi saada apua perunkirjoituksen tekemiseen?

Hautaustoimistot ja pankit tekevät perunkirjoituksia. Sen voi tehdä myös itse, mutta kannattaa harkita, onko se järkevää. Nettihän on täynnä ohjeita joka asiaan, mutta jokaiseen neuvoon ei kannata tarttua.

Jokainen kuolintapaus on omanlaisensa, suku voi olla suuri tai pieni ja vainajalla voi olla varallisuutta paljon, vähän tai ei juuri lainkaan. Siksi perunkirjoituksen teettämisen hinta juristilla vaihtelee paljon tuhannesta eurosta moneen tuhanteen.

Viimeistään perunkirjoitusta tehtäessä selviää, millaiset välit sukulaisilla oikeasti on. Vaikka isät, äidit ja sisarukset olisivat olleet hyvissä väleissä vuosikaudet, läheisen kuolema ja perunkirjoitus paljastaa kaikkien todellisen luonteen. Riitoja voi syntyä. Jokaisella voi olla kiihkeä näkemys, mitä perukirjaan merkitään. Ja sehän aiheuttaa vain lisäharmia ja asioiden pitkittymistä.

Jos vainajan tili on tyhjä ja laskuja tulee perintätoimistosta, pitää soittaa perintätoimistoon ja kertoa tilanne. Jos on muita varoja, niitä tulee käyttää laskujen maksamineen. Asunnon tai osakkeiden myynti kuitenkin useimmiten vaatii ensin perukirjan. Kaikki pesän varat on siis käytettävä velkojen maksuun. Sitten vain odotetaan perukirjan valmistumista, jolloin maksut mitätöityvät, koska rahaa ei ole.

Lue myös: Oletko ylivelkaantuneen perillinen? Näin vältät vainajan velkojen maksajaksi joutumisen – Asianajaja antaa neuvot perinnönjakoon

Miksi perunkirjan tekeminen kestää niin kauan?

Perukirjan tekeminen kestää, koska sukuselvityksen teko kestää. Sukuselityksiä antavat Digi- ja väestötietovirasto (entinen maistraatti) ja seurakuntayhtymät.

Vain harvoin sukuselvitys valmistuu kolmessa kuukaudessa. Mutta lisäaikaa saa automaattisesti, kunhan sitä siis hakee. Perukirjan laatimiseen voi tutustua kaikessa rauhassa mm. Digi- ja väestötietoviraston ja Verohallinnon sivuilla tai suomi.fi-palvelussa.

Pitääkö kaikkien tehdä testamentti?

Eihän se mikään pakko ole, mutta testamentin tekoa suositellaan. Sen voi tehdä vaikka kuinka nuorena, ei tarvitse ole vanha ja rikas.

Laki sallii, että testamentti on käsin kirjoitettu vaikka ruutupaperille, mutta tämä ei ole turvallista. Vuosien saatossa kirjoitus voi haalistua, ja testamentin tekijän tahto jää toteutumatta. Siis juristin tekemä testamentti on hyvä ja toimiva.

Lue myös: Testamentti on selkeä viimeinen tahto – Mitä hyötyä on ajoissa tehdystä testamentista? Voiko omat lapset tehdä perinnöttömäksi?

Miten laatia testamentti niin, että siitä tulee virallinen dokumentti?

Kumma juttu tosin on, ettei testamenttia tarvitse rekisteröidä mihinkään. Sen voi laittaa omaan talteen vaikka patjan alle ja unohtaa sinne. Kannattaisi kertoa jollekin luotettavalle läheiselle, että testamentti on tehty ja mihin se on talletettu.

Teetpä testamentin sitten juristin luona tai keittiön pöydän ääressä, pitää samaan aikaan olla paikalla kaksi esteetöntä todistajaa, jotka allekirjoittavat tämän tärkeän dokumentin.

© Tommi Tuomi

© Tommi Tuomi

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2022.

Lue myös: Kismittääkö sietämätön miniä ja vätystelevä vävy? Testamentilla voit sulkea avio-oikeuden perillisten puolisoilta

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X