Omat hautajaiset on hyvä suunnitella itse - Kaunis palvelus ja ennakkosuunnittelu auttaa läheisiä surun hetkellä

On kaikille hyvä asia, jos suunnittelee omat hautajaisensa. Se ei ole itsekkyyttä, vaan kaunis palvelus läheisille ja sukulaisille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Tommi Tuomi

On kaikille hyvä asia, jos suunnittelee omat hautajaisensa. Se ei ole itsekkyyttä, vaan kaunis palvelus läheisille ja sukulaisille.
Teksti: Tarja Salo 

Omien hautajaisten suunnittelu on kaikkea muuta kuin itsekästä. Tällainen ennakkopalvelus omille läheisille on jopa suositeltavaa.

Kun läheinen kuolee, ovat voimat vähissä surun keskellä. Olisi todella hyvä, jos jossain tallessa olisi poisnukkuneen viesti, millaiset hautajaiset hän haluaa. Meistä jokainen varmasti haluaa oman näköisensä hautajaiset. Se onnistuu, kun asiaan valmistautuu ajoissa.

Koskaan ei ole liian aikaista eikä itsekästä kertoa omista hautajaistoiveistaan. Voit huoletta kertoa toiveesi: miten haluat, että sinut haudataan, kuka siunaa, missä, mihin haudataan, kenen viereen, mitä muistotilaisuudessa syödään, juodaan, mitä musiikkia esitetään, ketä kutsutaan ja ketä ei kutsuta.

Näin saat omat, itsesi näköiset hautajaiset etkä ole vieraana jonkun toisen hautajaisissa, väärissä hautajaisissa.

Muistiin merkityt toiveet helpottavat jälkeen jääneiden elämää

Hautausasioihin kannattaa tutustua etukäteen. Tietoa löytyy Hautaustoimistojen liiton sivuilla. Liiton ErikoisTiimalasi-julkaisu löytyy verkkoversiona ja paperisena sitä voi tiedustella hautaustoimistosta.

Ääneen lausutut tai muistiin merkityt toiveet helpottavat jälkeen jääneiden elämää: tehdään niin kuin vainaja halusi. Olisi harmillista, jos hautajaisissa soitettaisiin väärää musiikkia, tarjottaisiin väärää ruokaa tai jos paikalla olisivat väärät saattajat. Siis tehkäämme kirjallinen lista, millaiset hautajaiset haluamme. Se ei ole itsekkyyttä, vaan palvelus jälkeenjääneille.

Eri kirkkokunta, sama hauta?

Jos olet luterilainen ja aviopuolisosi on ortodoksi, teidät voidaan haudata samaan hautaan. Siinä ei ole mitään omituista eikä hankalaa.

Myös haudan hoidon voi järjestää helposti, jos ei ole ketään läheistä hautaa hoitamaan. Ota yhteyttä omaan seurakuntaasi ja kerro, mitä haluat. Kaikki onnistuu, tietysti kohtuullista korvausta vastaan.

Mitä hautaus maksaa?

Sanotaan, että elämä on kallista, mutta ei hautaankaan ilmaiseksi pääse. Kun läheinen on kuollut, kaikilla ei ole voimia kilpailuttaa hautaustoimistoja, eikä siihen ole tarvettakaan.

Hyvä laatu ja palvelu maksavat. Voi myös kysellä muiden kokemuksia, missä hautaustoimistossa on ollut hyvä palvelu ja mitä he suosittelevat.

Hautauskuluja on paljon, eikä niitä voi välttää. Usein menemme hautaustoimistoon heti suruviestin saatuamme. Kun menet hautaustoimistoon, kerro kaikki toiveesi tarkkaan. Siellä on asiantuntijoita, jotka osaavat hommansa. Asiat hoituvat yleensä hillitysti.

Lasku tulee sitten aikanaan. Siinä on muun muassa: arkku, vaatetus, uurna, kuljetukset, kuten siirto sairaalasta krematorioon, vainajan arkkuun siirto ja pukeminen, haudan hallinta-ajan pidentämien, tuhkaaminen, uurnan hautausmaksu ja lasku kaiverruksesta vanhaan hautakiveen.

Hautaamisesta ei selviä ihan pikkurahalla, tuhat euroa ei riitä hautaamiseen. Mutta hyvät ja kauniit hautajaiset saa, kun suunnittelee harkiten. Hautaustoimisto voi myös järjestää muistotilaisuuden tarjoiluineen ja ohjelmineen. Itse ei todellakaan tarvitse venyä kaikkeen, ammattilaiset auttavat.

© Tommi Tuomi

© Tommi Tuomi

Mihin tuhkat saa sirotella?

Ennen vanhaan hautaaminen oli yksinkertaista eli vainaja laskettiin arkussa hautaan hautausmaalla. Läheiset hyvästelivät vainajan, ja hauta luotiin umpeen. Nykyisin, kun polttohautaus on yleistynyt, on tullut vaihtoehtoja.

Jos läheinen vainaja on päätetty polttohaudata, hänet kuljetetaan krematorioon. Tämä kuuluu hautaustoimiston tehtäviin. Krematoriosta tuhkauurnan matka jatkuu joko hautausmaalle tai sitten läheiset voivat hakea sen ja sijoittaa tuhkan luvalliseen, yleensä vainajan toivomaan paikkaan. Krematoriolle pitää ilmoittaa, mihin tuhka laitetaan eli haudataanko uurna vai sirotellaanko tuhka ja mihin.

Tuhkaa ei saa sirotella ihan mihin vain. On harvinaista, että tuhka sirotellaan omaan pihaan taajama-alueella. Maaseudulla vanhassa pihapiirissä näin voi tehdä, ja joskus tehdäänkin. Oma kesämökki on monelle rakas paikka ja moni haluaa, että se on myös viimeinen leposija. Tuhkan saakin sirotella omalle maalle ja omalle vesialueelle. Tähän ei tarvita erityistä lupaa.

Jos haluaa sirotella tuhkat toisen maalle, pitää pyytää maanomistajan tai vesialueen omistajan lupa. Jos kyse on valtion maista, pitää lupa pyytää metsähallitukselta.

Nykyisin on olemassa yleisiä tuhkansirottelualueita, joihin tuhkan sirotteluun ei tarvita erillistä lupaa. Helsingissä tällainen vesialue on Harmajan majakan länsipuolella. Porissa tuhkat voi sirotella merialueella Kallon edustalla ja Tampereella Näsijärvellä Siilinkarin takana.

Kysy omasta seurakunnastasi tai kunnastasi, onko sinun kotipaikallasi tällainen viehättävä mahdollisuus. Uurna voidaan tietysti laskea myös perinteiseen hautaan tai uurnalehtoon.

Saako omalle maalle hautamuistomerkin?

Jos tuhka on sijoitettu vaikka kesämökkitontille ja paikalle halutaan hautamuistomerkki tai muun näkyvä merkki haudasta, siihen on haettava yksityisen haudan perustamislupa Aluehallintovirastolta. Yksityisessä haudassa voi olla useampia vainajia.

Asiantuntijoina puheenjohtaja Kyllikki Forsius Hautaustoimistojen liitosta ja ylitarkastaja Matti Ruuska Itä-Suomen alue­hallintovirastosta

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/22.

Lue myös: Läheisten tukeminen on tärkeää, kun kuolema lähestyy ja saattohoito alkaa – Selvitimme, millaista tukea kuolevan läheisille on tarjolla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X