Miten omaan kuolemaan kannattaa valmistautua? Nämä asiat on hyvä käydä läpi ja hoitaa kuntoon hyvissä ajoin

Mistä virallisista asioista pitäisi tehdä lista? Mitä tehdä digitaaliselle jäämistölle? Voiko hautajaisensa maksaa itse ennakkoon?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mistä virallisista asioista pitäisi tehdä lista? Mitä tehdä digitaaliselle jäämistölle? Voiko hautajaisensa maksaa itse ennakkoon?
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

1. Viralliset paperit ja dokumentit järjestykseen

”Jos nyt kuolisin, jollakin olisi kamala homma selvittää viralliset asiani. Mitkä asiat kannattaisi pistää itse kuntoon ja paperille?”

On jaloa, mutta myös järkevää ajatella asioita sen kannalta, joka joskus selvittää itse kunkin jäämistön. Kun tulevaisuuden asiat ovat kunnossa, voit keskittyä elämään tässä hetkessä.

Kerää kansioon kaikki viralliset tiedot ja dokumentit: tilit, mahdollinen asunnon osakekirja, omistuspaperit vapaa-ajan asunnosta, sijoitukset, arvoesineiden ostopaperit ja esimerkiksi auton rekisteriote.

Liitä mukaan mahdolliset velkakirjat, samoin tieto, oletko taannut lainoja tai pantannut omaisuuttasi vakuudeksi toisen velasta tai oletko jonkin kuolinpesän osakas.

Kirjaa, missä yhtiössä sinulla on mikäkin vakuutus. Vakuutusyhtiö ei oma-aloitteisesti ilmoita kuolinpesälle tai edunsaajille henkivakuutuksesta eikä maksa korvausta automaattisesti.

Jos sinulla on osuus jossakin yhtiössä tai yhtiöissä, liitä kansioon viimeisin tilinpäätösasiakirja.

Muista mainita myös jäsenyyksistä

Listaa kanta-asiakaskorttisi, samoin ammattiyhdistyksen sekä eri järjestöjen ja yhdistysten jäsenyys. Älä unohda mahdollisen kuntosalin jäsenyyttä ja kirjastokortteja.

Lista jatkuu: lehtitilaukset, tietokone- ja puhelinoperaattori ja kaikki käyttäjätunnukset niistä sosiaalisen median tileistä, joissa olet mukana, myös Veikkaus ja muut pelitilit. Lopeta ne, joita et käytä.

Eduvalvontavaltuutus ja hoitotahto tärkeimpiä

Laita päällimmäiseksi kansioon edunvalvontavaltuutuksesi, hoitotahtosi ja testamenttisi. Jokaisen yli 18-vuotiaan tulisi tehdä ainakin kaksi ensimmäistä asiakirjaa. Siten voit taata, että talousasiasi ja hoitosi sujuvat tahtosi mukaan silloin, kun et enää itse pysty niistä päättämään.

Testamentilla taas voit määrätä siitä osuudesta, mikä menee rintaperillisten lakiosan yli. Voit toteuttaa itsellesi tärkeitä arvoja jättämällä osan omaisuudestasi vaikka sellaiselle järjestölle, jonka toimintaa haluat tukea. Mikäli perillisiä tai testamenttia ei ole, omaisuuden perii valtio.

Lisätietoja oikeudellisesta ennakoinnista saa esimerkiksi Muistiliitosta ja Edunvalvontavaltuutuksen verkkosivulta.

2. Mitä tehdä internetissä eri palveluiden käyttäjätiedoille, sosiaalisen median profiileille ja tileille?

”En haluaisi, että digitaaliset tietoni, kuvani ja tilini jäävät elämään, kun minusta aika jättää. Miten estän sen?”

Tämä on kasvava pulma, onhan digijäämistö kaikki henkilön omistama digitaalinen aineisto: tietokone, älypuhelin, lisenssien alaiset ohjelmistot, digivalokuvat, käyttäjätilit palveluissa, sähköiset sopimukset, salasanat, profiilit ja vaikka saatavat sähköisiltä pelikasinoilta.

Jokainen sähköposti- ja tekstiviesti sekä digitaalinen valokuva kerryttää jäämistöä.

Käyttäjätilien poistaminen

Ikuisen digielämän voit välttää esimerkiksi Facebookissa klikkaamalla turvallisuusasetuksissa valikkoa, jossa voit pyytää käyttäjätilin poistamista.

Voit myös nimetä perintöyhteyshenkilön hallinnoimaan tiliäsi kuolemasi jälkeen.

Google-tilissä on tilin käyttämättömyyden hallinta -asetus. Sillä voit antaa yhdelle tai usealle läheisellesi oikeuden päästä käsiksi tiliisi ja esimerkiksi päättää, mitä sille tehdään kuolemasi jälkeen.

Voit itse päättää, millaisen ilmoitustekstin haluat yhtiön lähettävän valitsemillesi henkilöille, ja mitä kukin saa tiedoillasi tehdä vai saako mitään.

Lähes joka palveluntarjoajalla on oma tapansa sulkea tili. Joissakin esimerkiksi profiili on erikseen pyydettävä poistamaan käyttäjän kuoltua. Omaisen pitää tuolloin yleensä antaa vainajan ja omat henkilötietonsa sekä vainajan nettitilin tiedot. Hänen on pystyttävä todistamaan kuolema esimerkiksi hautausluvalla tai kuolintodistuksella. Suomenkielinen kopio riittää usein.

Viestit kuolinpesän osakkaille

Viestintäviraston mukaan teleyrityksillä on oikeus luovuttaa perittävän viestit ja niihin liittyvät tunnistamistiedot kuolinpesän osakkaille. Jäämistön selvittämistä voi helpottaa suunnattomasti, kun määrää testamentissa, kenellä on oikeus digitaaliseen jäämistöön ja salasanaan tietokoneella olevaan aineistoon. Ilman määräystä oikeus on kaikilla kuolinpesän osakkailla.

3. Hautaustestamentti kokoaa vainajan toiveet – maksu onnistuu jo ennakolta

”Minulla ei ole ketään sellaista, joka järjestäisi aikanaan hautajaiseni. Voinko itse suunnitella ne ja maksaa ennakkomaksulla?”

Suomen hautaustoimistojen liitto on kehittänyt jäsenyrityksilleen erityisen hautaustestamenttipalvelun, johon sisältyy ennakkosuunnittelu. Vastaavanlaisia palveluja on useimmilla hautaustoimistoilla.

Hautaustestamentissa voit määrätä hautajaistesi järjestämisestä yksityiskohtineen. Sen liitteeksi voit tehdä ennakkotilaussopimuksen ja maksaa hautajaisesi ennakkoon nykykustannustason mukaan. Rahat talletetaan hautajaisia varten avaamallesi pankkitilille. Siltä saa sopimuksen tehnyt hautaustoimisto aikanaan nostaa varoja hautajaistesi järjestämiseen.

Kevyempi versio tahdonilmauksesta on täyttää Hautajaisjärjestelyni-vihkonen. Se löytyy yleensä kaikista hautaustoimistoista.

Ruumiin voi testamentata tutkimuskäyttöön, omaisuuden vaikka järjestölle

Hautajaiset ovat viimeinen palvelus ja kunnianosoitus poismenneelle, mutta niitä ei ole pakko järjestää. Lain mukaan vainajalla pitää olla arkku, ja ruumis on kuljetettava tarkoitukseen sopivalla autolla. Ruumis tai tuhka on haudattava tai tuhka siroteltava asianmukaiseen paikkaan.

Ruumiinsa voi myös testamentata tutkimuskäyttöön, jolloin testamentin saaja huolehtii myös tuhkauksesta.

Jos omaisuuttaan testamenttaa vaikka jollekin järjestölle, siihen voi sisällyttää pyynnön hautajaisten järjestämisestä.

Jos vainajalla ei ole ketään, joka haluaisi huolehtia hautajaisista, laki velvoittaa, että vainajan kuolinhetken kotikunta saattaa vainajan haudan lepoon hänen muistoaan kunnioittavalla tavalla.

 

Asiantuntijoina lakimies Vesa Anttila Lakiasiaintoimisto Vesa Anttilasta, digitaalisen kulttuurin asiantuntija Anne Haverinen, pääsihteeri Matti KarjalainenSuomen hautaustoiminnan keskusliitosta, puheenjohtaja Ilkka Ollonen Suomen hautaustoimistojen liitosta ja yrittäjä Juha KumaraHautaustoimisto Biederistä.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/2017.

Tiedätkö, että …

  1. Kelan verkkosivuilta voi tarkistaa 40 palvelupisteen jonotustilanteen. Palvelu on käytössä arkisin kello 9–16. Kun asioit Kelassa, ota mukaasi henkilötodistus. Jos hoidat toisen henkilön asiaa, tarvitset lisäksi yksilöidyn valtakirjan tältä henkilöltä.
  2. Oulun Energia tarjoaa seniorisähkösopimusta, jolla eläkeläiset saavat 70 prosenttia alennusta sähkösopimuksen perusmaksusta. Seniorisähkösopimuksen saa kaikkialle Suomeen. Lisätietoja nettisivuilta tai asiakaspalvelunumerosta 010 287 7800.
  3. Pankkitietoja ja -tunnuksia ei saa koskaan paljastaa, vaikka joku niitä kysyisi, Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa. Poliisi, muut viranomaiset tai pankit eivät ikinä pyydä näitä tietoja puhelimitse tai sähköpostilla.
X