Hautajaisten hinta voi olla myös huokea − Näin omainen pystyy säästämään hautajaiskustannuksissa

Vainajan muistoa kunnioittavien hautajaisten järjestäminen onnistuu, vaikka kuolinpesässä ei olisi paljoa rahaa. Kokosimme neuvot edesmenneen läheisille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Edulliset hautajaiset ovat monen vainajan oma toive.

Vainajan muistoa kunnioittavien hautajaisten järjestäminen onnistuu, vaikka kuolinpesässä ei olisi paljoa rahaa. Kokosimme neuvot edesmenneen läheisille.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ovatko hautajaiset sopiva paikka säästää? Hautaustoimisto Toron toimitusjohtaja Martin de Witin mukaan edulliset hautajaiset ovat usein vainajan oma tahto.

”Sellaiset järjestämällä kunnioitetaan vainajan tahtoa”, hän sanoo.

Hautajaiset ja perunkirjoitus maksetaan ensisijaisesti kuolinpesästä, eli vainajan varoista.

Edullisia hautajaisia suunnitellessa, kannattaa kiinnittää huomiota hautaustoimiston valitsemiseen. De Wit kertoo, että netissä toimivat hautaustoimistot myyvät tuotteitaan edullisemmin kuin kivijalkaliikkeet. Tämä johtuu siitä, ettei hautaustoimistoilla ole kiinteitä toimitiloja, joiden vuokrat nostaisivat tuotteiden hintoja.

”Netissä toimivien hautaustoimistojen tuotteet ovat samoja kuin kivijalkatoimistojen, vaikka hinnat ovat edullisempia”, Martin de Wit sanoo.

Kuluja syntyy vainajan kuljetuksesta, arkusta ja mahdollisesta uurnasta, kukkalaitteesta, hautakivestä, vainajan vaatetuksesta, pukemisesta ja arkkuun laittamisesta.

Vainajalle ei ole pakko hankkia erillistä hautausvaatetta, vaan hänet voidaan haudata omissa vaatteissaan, kuten juhlapuvussa. Omaiset voivat halutessaan myös pukea vainajan itse.

Hautakivien hinnat lähtevät yleensä tuhannesta eurosta ylöspäin. Hautakiven hankkiminen on kuitenkin vapaaehtoista samoin kuin kukkalaitteiden.

Hautaustoimistot tarjoavat usein valmiita hautajaispaketteja. De Wit muistuttaa omaisia siitä, että paketteihin tehdyt muutokset esimerkiksi kukkien osalta lisäävät hintaa.

Lue myös: Seura selvitti: Mitä hautajaiset maksavat? Pakollisia hautajaiskuluja ovat vain arkku, tuhkausmaksu sekä vainajan kuljettamisesta perittävä maksu

Hautausmaa ei ole ainoa vaihtoehto

Krematoriosäätiön verkkosivujen mukaan tuhkaus on hyvin yleinen hautaustapa, sillä jopa 60 prosenttia vainajista tuhkataan nykypäivänä. Polttohautauksen suosioon saattaa vaikuttaa sen edullisuus arkkuhautaamiseen verrattuna. Seurakuntien tuhkausmaksut vaihtelevat paikkakunnittain 200–400 euron välillä.

Vaikka vainaja tuhkattaisiin, tulee hänelle silti hankkia arkku. Arkkuja ja uurnia löytyy hyvin eritasoisista hintaluokista. Arkut maksavat parista sadasta moniin tuhansiin euroihin. Uurnien hinnoissa on myös paljon vaihtelua, mutta edullisimmat ovat 70–120 euroa.

edulliset hautajaiset
Arkkuhautaus on kalliimpaa kuin tuhkaus. © iStock

Jos vainajan tuhkat sirotellaan hautausmaalle, seurakunnilta on usein mahdollista lainata uurnaa. Vainajan läheinen voi nikkaroida sen myös itse.

Tuhkaamisen edullisuus verrattuna arkkuhautaamiseen tulee ilmi erityisesti hautapaikan ja hautauksen hinnoissa. Hautausmaiden uurnahautapaikat maksavat 70–350 euroa ja hautausmaksut ovat puolestaan 80–250 euroa. Muistolehtoon hautaaminen tai sirottelualueelle sirottelu maksavat 70–250 euroa, ja tällöin hautapaikan lunastamisesta tai hautaamisesta ei makseta erikseen. Vertailuna arkkuhautapaikan ja hautaamisen yhteishinta ylittää helposti tuhat euroa.

Hautausmaa ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto vainajan tuhkille, vaan hautaaminen tai sirottelu onnistuu myös muualla maanomistajan luvalla. Sopivia paikkoja ovat edesmenneestä läheisestä riippuen meri tai omaisen omistuksessa oleva tontti. Monella merenrannalla sijaitsevalla kaupungilla on alue, johon tuhkan sirottelu tai uurnan hautaus onnistuu ilman erillistä vesialueen omistajan lupaa.

Seurakuntien hautausmaiden ulkopuolisille tuhkan sirottelu- tai hautauspaikoille ei saa laittaa hautakiveä. Jos paikkaan jää pysyvä merkki hautapaikasta, se tulkitaan yksityiseksi hautapaikaksi, johon tarvitaan aluehallintoviraston lupa.

Lue myös: Vainajan tuhkan jakaminen ja sirottelu eri paikkoihin on laitonta – Edes asiantuntijat eivät tiedä syytä

Vainaja saattaa toivoa tuhkiensa sirottelua eri paikkoihin, se ei kuitenkaan ole Suomessa laillista.
Vainaja saattaa toivoa tuhkiensa sirottelua eri paikkoihin, se ei kuitenkaan ole Suomessa laillista. © iStock

Perunkirjoitus voi olla hintavakin

Perunkirjoituksen tekeminen on kuolinpesä osakkaiden vastuulla, ja sen tulee toimittaa kolmen kuukauden sisällä kuolemasta vainajan asuinpaikan verotoimistoon. Perunkirjoituksen laatii yleensä hautaustoimisto, lakimies tai pankki, mutta tällöin se voi kustantaa huomattavia summia. Yleensä toimijat veloittavat perunkirjoituksesta kuolinpesän laajuuden mukaan. Edullisin vaihtoehto on, jos omainen tekee sen itse.

Jos kuolinpesän varat eivät riitä perunkirjoituksen tekemiseen, ja ulkopuolinen toimija laatii perunkirjoituksen, jäävät kustannukset omaisten maksettavaksi. Vainajan ollessa varaton, voi apua perunkirjoituksen laatimiseen kuitenkin kysyä Oikeusaputoimistosta.

Lue myös: Oletko ylivelkaantuneen perillinen? Näin vältät vainajan velkojen maksajaksi joutumisen – Asianajaja antaa neuvot perinnönjakoon

Kuolinpesä
Perunkirjoituksen tekemiseen on kuolemasta kolme kuukautta aikaa. © iStock

Lue myös: Näin hoidat kuolinpesän asiat ja perunkirjoituksen – Kokosimme neuvot vainajan läheisille

X