Kuolemantaitovalmentaja Jade Heng keventää taakkaa ja auttaa tarttumaan tabuun – ”Kuolemaan varautumalla vapautuu elämään omaa elämäänsä”

Vakutuusyhtiön kuolemantaitovalmentaja Jade Heng kertoo, miksi olisi hyvä miettiä omaa kuolemaansa ja jopa tehdä valmisteluja, vaikka ei ajattele lähdön olevan vielä lähellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jade Hengin työ on puhua kuolemasta varsinkin siitä näkökulmasta, että siihen varautuminen voi keventää jäljelle jääneiden taakkaa.

Vakutuusyhtiön kuolemantaitovalmentaja Jade Heng kertoo, miksi olisi hyvä miettiä omaa kuolemaansa ja jopa tehdä valmisteluja, vaikka ei ajattele lähdön olevan vielä lähellä.
Teksti:
Ville Vanhala
Kuvat:
Tommi Tuomi

Heittää lusikka nurkkaan, potkaista tyhjää ja alkaa puskea horsmaa!

Kuoleman kohtaaminen on vaikeaa, joskus jopa niin vaikeaa, että mieluummin pistetään koko aihe leikiksi.

Jade Heng kertoo, että esimerkiksi hänelle lempeä huumori on luontainen tapa suhtautua kuolemaan.

”Huumori on yksi selviytymismekanismi käsitellä niin suurta ja käsittämätöntä asiaa kuin kuolema.”

Heng tekee töitä kuoleman äärellä, sillä hän on toiminut henkivakuutusyhtiö Kalevan kuolemantaitovalmentajana tämän vuoden helmikuusta saakka. Hänen tietääkseen vakuutusyhtiössä toimenkuva on Suomen ainoa.

”Se osoittaa sitä, että me olemme Suomessa alivarautuneita kuolemaan.”

Onko kuolema tabu?

Jo pelkkä kuolemasta puhuminen voi olla monelle ylivoimaista, koska asia synnyttää voimakkaita tunteita. Kuolemaan liittyy mystiikkaa ja Hengin mukaan joillekin ihmisistä aihe on suorastaan tabu.

”Kuolemasta on myös vallalla erilaisia uskomuksia kuten se, että kuolemasta puhuminen olisi kutsu kuolemalle.”

Kuolema on kuitenkin meillä kaikilla edessä ja mitä enemmän ikää karttuu, sitä useammin se on myös mielessä. Kuolema saattaa vaikuttaa henkisen taakan lisäksi myös taloudellisesti niin paljon suremaan jäävien elämään, että sitä olisi hyvä pohtia senkin takia etukäteen.

”Kuolemaan varautumalla vapautuu kuitenkin elämään omaa elämäänsä”, Heng sanoo.

Kuolema on enemmän esillä

Kuolemantaitovalmentajana Jade Hengin tehtävänä on viestinnän keinoin madaltaa keskustelukynnystä kuolemasta ja siihen valmistautumisesta.

”Merkittävin syy siihen, että kuolemaan ei varauduta, on kuitenkin se, ettei asia yksinkertaisesti tule mieleen”, Jade Heng sanoo.

Kuolemantaitovalmentajan vinkkejä kuolemaan varautumiseen on saatavilla esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja eri viestintäkanavista ja tapahtumista.

Hengin mukaan internetin ja sosiaalisen median kautta kuolema on tänä päivänä esillä enemmän kuin aiemmin.

”Perinteinen media taas uutisoi sodista ja onnettomuuksista ja toki käsittelee tasaisin väliajoin myös kuolemaa.”

Heng kertoo, että eräs hänen tuttavansa oli postannut sivulleen kuvan kuolleesta, jo arkussa makaavasta puolisostaan. Hän korostaa, että kuva oli toteutettu vainajaa kunnioittaen eikä kuva rikkonut kyseessä olleen sosiaalisen median alustan käyttöohjeita.

”Mielestäni jokainen saa käsitellä surua, miten haluaa, kunhan siinä ei vahingoiteta muita”, Heng sanoo.

”Jokainen käyttäjä voi itse valita, millaista sisältöä haluaa somesta katsella. Jos päivityksen sisältö ahdistaa, päivityksen voi piilottaa tai jopa lopettaa kyseisen tilin seuraamisen. Itse en kokenut tuttavani toimintaa ahdistavaksi tai vahingoittavaksi.”

Surun lisäksi läheisen kuolema herättää paljon kysymyksiä ja synnyttää myös epävarmuutta tulevaisuuden suhteen.

”Surun keskellä on raskasta ja stressaavaa käydä järjestämään esimerkiksi puolison kuolemasta seuraavia käytännön asioita. Kuolemaan liittyy melko monimutkainen palvelu- ja velvollisuusviidakko.”

Lue myös: Mikä auttaa suruun? Voiko surusta sairastua? Milloin suru loppuu? Näin psykoterapeutti neuvoo ja tukee surevaa

Jade Heng opiskeli kirjallisuustiedettä ja mediakulttuuria, mutta päätyi kuolemantaitovalmentajaksi, koska halusi tehdä yhteiskunnallisesti hyvää.
Jade Heng opiskeli kirjallisuustiedettä ja mediakulttuuria, mutta päätyi kuolemantaitovalmentajaksi, koska halusi tehdä yhteiskunnallisesti hyvää. © Tommi Tuomi

Minkälaiset hautajaiset vainaja olisi halunnut?

”Jos voi valita, että laatiiko testamenttinsa, katsooko elokuvan vai lähteekö piknikille, niin kuinka moni päätyy laatimaan testamenttiaan”, Jade Heng kysyy ja nauraa hersyvästi kysymykselleen.

Hengin lempeän suhtautuminen kuolemaan karkaa usein nauruksi.

”Kun työssään ajattelee päivittäin kuolemaa, suhtautuminen saattaa muuttua hyvinkin arkiseksi”, hän toteaa.

Jos esimerkiksi parisuhteessa toimeentulo on riippuvainen toisesta ihmisestä, niin toisen kuolemalla on suuria taloudellisia vaikutuksia. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan kuitenkin vain noin kymmenellä prosentilla suomalaisista on vapaaehtoinen riskihenkivakuutus.

Heng kertoo, että melko harvat ovat myöskään laatineet edunvalvontavaltuutusta, jolla jokainen voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan, jos itse tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan.

”Hoitotahto olisi taas hyvä tehdä siltä varalta, että ei pysty enää osallistumaan itseä koskeviin hoitopäätöksiin.”

Kuoleman yhteydessä saatetaan usein pohtia myös sitä, minkälaiset hautajaiset vainaja olisi itse halunnut.

”Kuolemaan valmistautumista voi olla myös se, että suunnittelee omat hautajaisensa etukäteen”, Heng sanoo

”Hautajaiset ovat kuitenkin aina tietyn kaavan mukaan etenevä rituaali, jolla ilmaistaan surua ja osoitetaan kunnioitusta vainajaa kohtaan.”

Lue myös: Mitä hautajaiset maksavat? Pakollisia hautajaiskuluja ovat vain arkku, tuhkausmaksu sekä vainajan kuljettamisesta perittävä maksu

Laina voi jäädä puolison maksettavaksi

Henkivakuutusyhtiö Kalevan viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin joka kolmannen suomalaisen on melko vaikeaa tai jopa mahdotonta puhua läheistensä kanssa kuolemaan varautumisesta.

Samasta tutkimuksesta ilmenee, että läheisen kuolemaan varautumisesta on vielä vaikeampi puhua kuin omasta kuolemasta.

”Toisaalta on myös niitä, jotka ovat kiinnostuneita keskustelemaan kuolemasta hyvinkin syvällisesti”, Jade Heng sanoo.

Jos vainajan tai kuolevan lähipiirissä suhtaudutaan hyvin eri tavoilla kuolemaan, niin Hengin mukaan perheen kesken voi olla vielä vaikeampi käsitellä läheisen kuolemaa ja sitä, mitä toimenpiteitä se läheisiltä vaatii.

Kuoleman jälkeen vainajan pankkikortit lopetetaan ja tilit jäädytetään, kunnes vainajan omaisuus on mahdollisesti ositettu ja kuolinpesä voidaan jakaa.

”Kuolemaan varautumista on myös se, että iäkäs tai sairas ihminen purkaa varallisuuttaan ennakkoperintöinä ja lahjoituksina läheisilleen”, Heng toteaa.

Perheissä vastuut yleensä jakautuvat, joten toisen puolison kuoltua, perhe-elämän jatkaminen ja arki jäävät yksin toisen puolison vastuulle.

Lainaturvavakuutus eli lainan takaisinmaksuturva suojaa asuntolainaa kuoleman ja tapaturmaisen vammautumisen varalta.

”Jos yhdessä otettu asuntolaina jää vain toisen maksettavaksi, se saattaa johtaa oman talouden romahtamiseen. Lainan takaisinmaksuturvakaan ei auta asumisen päivittäisten kulujen maksamisessa.”

Lue myös: Näin hoidat kuolinpesän asiat ja perunkirjoituksen – Kokosimme neuvot vainajan läheisille

Kirjoita kirjeitä lapsille

Kuolemantaitovalmentaja Jade Heng on pitänyt myös kuolemaanvarautumiswebinaareja, joissa on varauduttu siihen, että vanhemmat eivät mahdollisesti ehdi elämänsä aikana nähdä lastensa kasvavan aikuisiksi.

Webinaareissa Heng on neuvonut vanhempia kirjoittamaan kirjeitä lapsilleen.

”Kirjeiden kautta rakkaus ja lämpö, jota ei ehkä puhumalla saa välitettyä tulee arkeen.”

Kun kirjeitä kirjoitetaan eri ajanjaksoilla, ne ilmaisevat vanhempien tunteita lapsiaan kohtaan eri elämänvaiheissa.

”Kirjeitä kirjoittamalla ja lukemalla osaa arvostaa yhdessä koettuja hyviä hetkiä kenties vielä hieman enemmän.”

Mikäli lapsi menettää vanhempansa tai toisen heistä, suru ja menettämisen ja luopumisen kulkevat hänen mukanaan pitkään.

”Kuolemaan varautumisessa ei koskaan ole kyse pelkästään rahasta, mutta kunnossa oleva talous tuo turvaa ja auttaa selviytymään läheisen kuoleman jälkeen.”

Lue myös: Testamentin teko maksaa – mutta kannattaa

Varautumalla hallitaan riskejä

Jade Heng on aiemmin työskennellyt viestinnän asiantuntijana valtion eri tehtävissä. Kuolemantaitovalmentajaksi hän sanoo hakeutuneensa, koska on kaivannut ja halunnut tehdä työtä, jolla on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan.

Tampereen yliopistossa kirjallisuustiedettä ja mediakulttuuria opiskellessaan Heng tutustui kirjallisuuden kautta myös suomalaisen kuoleman erityispiirteisiin, kuoleman kokemukseen ja pohdintaan kuolevan kohtaamisesta.

Palkitsevimmillaan hän katsoo työnsä olevan silloin, kun hän saa ihmiset ajattelemaan kuolemaa ja sitä, mitä kaikkea se tuo vainajan läheisille mukanaan.

”Parhaimmillaan varautumalla vältetään mahdollisesta taloudellisesta ahdingosta seuraavia vaikeuksia.”

Jade Heng on itse menettänyt isovanhempansa ja myös hänen ystäväpiirissään on ollut kuolemantapauksia.

”Oman tai läheisen kuoleman ajatteleminen voi tuntua pahalta, eivätkä kuoleman yhteydessä käytännön asiat ole välttämättä päällimmäisenä mielessä, mutta ei niitä pidä myöskään unohtaa”, hän toteaa.

Lue myös: Kismittääkö sietämätön miniä ja vätystelevä vävy? Testamentilla voit sulkea avio-oikeuden perillisten puolisoilta

Kuolema kuuluu elämään

Hengin mukaan kuolemaan liittyvään suruun ja mahdolliseen ahdistukseen haetaan usein sielunhoidollista apua.

”Seurakuntien lisäksi apua on saatavissa erilaisista tukiryhmistä ja myös selfhelp-lähteistä ja -kirjallisuudesta.”

Kuolema kuitenkin kuuluu elämään, vaikka se merkitsee elämän loppumista.

”Kuolema on mysteeri, koska sitä ei voida tutkia ja selvittää, mikä kuolema loppujen lopuksi on.”

Jade Hengin työ on puhua kuolemasta varsinkin siitä näkökulmasta, että siihen varautuminen voi keventää jäljelle jääneiden taakkaa.

Jade Heng opiskeli kirjallisuustiedettä ja mediakulttuuria, mutta päätyi työskentelemään kuolemantaitovalmentajana, koska halusi tehdä yhteiskunnallisesti jotain hyvää.

Lue myös: Miten estetään se, jos joku haluaa manipuloida muistisairasta testamentin laatijaa?

X