Vältä tämä virhe sähkön säästämisessä! Legionella kasvaa putkistoissa, jos kuuman veden lämpötila laskee liikaa

Keuhkokuumetta aiheuttavat legionella­bakteerit luultua yleisempiä Suomessa. Legionellan kasvamiselle otolliset olosuhteet syntyvät kuuman veden jäähtyessä alle 55-asteiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan.

Keuhkokuumetta aiheuttavat legionella­bakteerit luultua yleisempiä Suomessa. Legionellan kasvamiselle otolliset olosuhteet syntyvät kuuman veden jäähtyessä alle 55-asteiseksi.
Teksti: Juha Pippuri

Säästäminen veden lämmityksessä vaatii tarkkuutta. Lämminvesivaraajaan pitäminen päällä vain öisin tai lämminvesivaraajan lämpötilan laskeminen liian alhaiseksi saattaa olla riski. Kodin vesiputkissa voi tällöin alkaa kasvamaan legionellabakteereja.

Jotta legionella ei pääsisi kasvamaan vesijärjestelmissä, täytyisi lämpimän veden olla vähintään 55-asteista ja kylmän veden alle 20-asteista.

”Käyttöveden lämpötilat pitäisi mitata säännöllisesti, eikä lämminvesivaraajan lämpötilaa saisi laskea liian alhaiseksi”, sanoo terveydensuojeluinsinööri Outi Tervo Päijät-Sotesta.

Legionella mielletään ulkomaiden ongelmaksi

Outi Tervon mukaan legionellan ei uskota olevan ongelma Suomessa. Ulkomaiden ongelmana pidettyä bakteeria kuitenkin esiintyy suomalaisissa käyttövesiputkissa paljon luultua enemmän.

”Suomalaisissa kiinteistöissä on paljon ongelmia vesien lämpötilojen kanssa. Kuuma vesi ei ole tarpeeksi kuumaa, ja kylmä tarpeeksi kylmää. Tällaisissa olosuhteissa legionellabakteeri pääsee kasvamaan.”

Enemmän ongelmia näyttäisi olevan vanhoissa kiinteistöissä. Legionellaa voi esiintyä myös uusissa kiinteistöissä, sillä vesiputkiin voi asennusvaiheessa päästä likaa. Liian pitkissä putkissa lämmin vesi puolestaan saattaa jäähtyä matkalla hanaan.

Legionellabakteeri aiheuttaa kuumetautia, mikä on alidiagnosoitu

Legionella voi aiheuttaa kahta legionelloosiksi kutsuttua infektiotautia. Lievempi taudinmuoto aiheuttaa tavanomaisen flunssan oireita. Vakavampana taudinmuotona legionelloosi eli legioonalaistauti aiheuttaa keuhkokuumeen.

Harvinaisempi legionellan aiheuttama infektiotauti on Pontiac-kuume. Se aiheuttaa korkeaa kuumetta ilman keuhkokuumetta.

”Keuhkokuumeeseen sairastuneille ei aina tehdä tutkimuksia siitä, mikä taudin on aiheuttanut. Tämän vuoksi legionelloosi voi olla Suomessa alidiagnosoitu infektiotauti”, Outi Tervo toteaa.

Mistä legionellabakteerin voi saada?

Legionellan voi saada kaikista vesijärjestelmistä, missä muodostuu vesihöyryä. Sellaisia ovat esimerkiksi suihkut, suihkulähteet ja ilmankostuttimet. Bakteerin voi saada myös multapölystä puutarhatöiden lomassa.

Bakteeri kulkeutuu keuhkoihin vesihöyryä tai multapölyä hengittämällä. Legionellatartuntaa ei voi saada vettä juomalla.

Teknologinen kehitys ei ole vähentänyt legionellan esiintymistä

Kun pyritään säästämään vettä, se ei pääse kiertämään ja vaihtumaan riittävän nopeasti. Esimerkiksi vettä säästävät suihkupäät luovat otolliset olosuhteet legionellabakteerin kasvulle. Bakteerit voivat kasvaa niin putkistossa kuin suihkupäässäkin.

Myös heikko vedenpaine voi aiheuttaa legionellalle otolliset olosuhteet. Säännöllinen veden käyttö vähentää riskiä.

Veden valuttaminen ennen suihkuun menoa vähentää legionellariskiä

Vettä juoksuttamalla putkistosta tulee pois siellä seissyt vesi, joka voi sisältää legionellabakteeria. Jos hana on ollut viikon käyttämättä, täytyisi vettä valuttaa 5–10 minuuttia.

Vesihöyryn hengittämistä kannattaa välttää juoksutuksen aikana, jotta mahdolliset bakteerit eivät kulkeudu keuhkoihin.

”Ylipäätään juomavesi pitää juoksuttaa niin, että putkista tulee se vesi pois mikä siellä on seissyt. Se ei liity pelkästään legionellaan. Seisseessä vedessä saattaa olla muitakin epäpuhtauksia”, Outi Tervo sanoo.

Lue myös: Vartin kuuma suihku voi maksaa jo nyt kolme euroa – Miten käy lotrauksen taloyhtiöissä, joissa maksetaan vain kuukausittainen vesimaksu?

Lue myös: Tunnista keuhkokuume – Mikä taudille altistaa, miten se hoidetaan ja keille se on riski? Näin vastaa erikoislääkäri

X