Vartin kuuma suihku voi maksaa jo nyt kolme euroa – Miten käy lotrauksen taloyhtiöissä, joissa maksetaan vain kuukausittainen vesimaksu?

Sähkönhinnan noustessa suihkussa käyminen tulee yhä kalliimmaksi. Euroja kuluu, jos suihkussa viihtyy pitkään ja vesi on kuumaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesi itsessään ei ole loppumassa, mutta sen lämmittäminen on kallista.

Sähkönhinnan noustessa suihkussa käyminen tulee yhä kalliimmaksi. Euroja kuluu, jos suihkussa viihtyy pitkään ja vesi on kuumaa.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Eurooppaa on riivannut tänä kesänä poikkeuksellinen kuivuus. Etelässä on kärsitty maastopaloista, ja Lontoossa jo säännöstellään veden kulutusta. Norjassa vesivoimaloiden varastoaltaat ovat poikkeuk­sellisen tyhjiä, mikä uhkaa suomalaisten sähkön saantia ensi talvena.

Norjaan verrattuna Suomessa on pienet korkeuserot, joten emme ole vesivoiman maa. Omat vesivoimalamme tuottivat vuonna 2020 vain neljänneksen kotimaisesta sähköntuotannosta.

Vaikka täällä tuhansien järvien maassa ei kärsitä vesipulasta, vedenkulutus on meilläkin asia, johon pitää kiinnittää huomiota.

Pitkä kuuma suihku syyniin säästösyistä

Veden lämmittäminen sähköllä maksaa, ja vartin kuumasta suihkusta voi nykyisillä huippuhinnoilla joutua pulittamaan jo kolme euroa, kertoo Länsiväylä-lehti. Isoissa perheissä pitkä kuuma suihku saattaa olla jatkossa muisto vain.

Vedenkulutus mietityttää luultavasti eniten niitä, jotka maksavat mittarin mukaan. Mutta miten käy taloyhtiössä, joissa maksetaan vain kuukausittainen vesimaksu?

Suomessa on vielä paljon vanhoja kerrostaloja, joissa ei ole asuntokohtaisia vesimittareita. Isännöintiliiton mukaan niiden asentaminen on tullut pakolliseksi uudiskohteisiin vuonna 2011 ja putkisaneerattaviin kerrostaloihin vuonna 2013.

Vasta vuodesta 2020 lähtien on ollut pakko käyttää vesimittareita veden laskutuksen perustana. Taloyhtiössä vesilaskuja tasataan vuosittain, mutta ilman mittaria ylimääräiset rahat ropisevat taloyhtiön kassaan.

Saattaa pänniä, jos itse säästää mutta naapurissa lotrataan.

Lue myös: Ensi talvena jokaisella on hyvä syy ottaa kylmiä suihkuja

Lue myös: Näin hallitus listasi energiansäästökohteet öljykriisin aikaan 1970-luvulla – Lue lista, olisiko jo aika tehdä yhtä tiukkoja toimenpiteitä ilmastokriisin nimissä?

X