Näin hallitus listasi energiansäästökohteet öljykriisin aikaan 1970-luvulla – Lue lista, olisiko jo aika tehdä yhtä tiukkoja toimenpiteitä ilmastokriisin nimissä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kontulaan nousi kerrostaloja 1970-luvulla.
© Antti Taskinen / Otavamedia © Antti Taskinen / Otavamedia
Seuran arkistoista paljastuu, miten vuonna 1973 kansalaisia kehotettiin säästäämään ja toimimaan öljykriisin vuoksi. Nyt uhkaa ilmastokriisi – ja jälleen on suuri merkitys juuri arkisilla valinnoillamme.

Öljyn hinta kohosi vuoden 1973 aikana kymmenen kertaa – eniten syksyllä, jolloin arabimaat alkoivat vähentää öljytoimituksia Israelin kanssa käydyn sodan jälkeen. Öljysheikki ennusti dramaattisesti tulevaa eurooppalaisille myös Seuran 49 /73 jutussa 23.11.1973: ”Ensi talvena te palelette.”

Arabimaat kohdistivat öljyn jakelun boikotin ensin Israelin ystävämaihin, Yhdysvaltoihin ja Hollantiin, mutta Seuran juttu paljastaa, että boikottia oltiin laajentamassa myös puolueettomiin maihin. Siksi Suomessakin varauduttiin pahimpaan.

Öljykriisi vaikutti kansalaisten arkeen vuodesta 1973 alkaen.

Hallituksen energiansäästölista öljykriisin aikaan

Sisäasianministeriö antoi joukon määräyksiä energian säästämiseksi talouselämän säännöstelystä poikkeuksellisissa oloissa annetun lain nojalla. Ne olivat voimassa joulukuusta 1973 toukokuun 1974 loppuun asti.

Mikäli määräyksiä olisi rikkonut, rikkeestä olisi voinut seurata sakkoa tai jopa vankeusrangaistus. Ainoatakaan rangaistusta ei kuitenkaan rangaistusuhan alaisisten määräysten noudattamatta jättämisestä annettu.

Energian säästäminen koski jokaista suomalaista:

  1. Asuntojen toimistojen korkein sallittu on lämpötila 20 C.
  2. Lämmitetyn veden käyttö uima-altaissa on kielletty.
  3. Auton sähkölämmitys sallittu vain yli 10 asteen pakkasella.
  4. Valomainokset on kielletty, samoin näyteikkunavalaistus liikkeen ollessa kiinni.
  5. Moottoriteiden valaitseminen kielletty.
  6. Liikenteen kattonopeus on 80 km/h.
  7. Autourheilu ja harrasteilmailu on kielletty.

Lisäksi öljykriisin aikaan pohdittiin, tulisiko esimerkiksi maanantain televisiolähetyksistä luopua.

Öljykriisi vaikutti kansalaisten arkeen vuodesta 1973 alkaen.

Näin Seurassa kehoitettiin toimimaan öljykriisin aikana:

Seurassa jaettiin keinoja öljynkäytön vähentämiseen, ja kannustettiin vapaaehtoisiin toimiin ennen kuin pakkorajoituksia jouduttaisiin ottamaan käyttöön. ”Tilanne on paljon pahempi, mitä on annettu ymmärtää”, lehtijutussa korostettiin ja listattiin säästökohteita:

  1. Lämmin vesi. Käytä harkiten ja mieti, millä tavalla omissa tottumuksissasi olisi muuttamisen varaa.
  2. Sähkö: Kotitalouden sähkökoneista suuri osa ei ole välttämättömiä. Esimerkkeinä sähkökello, -parranajokone, -hammasharja, -perunankuorimiskone. Samoin, jos voit vaikuttaa asuinhuoneistosi lämpötilaan, tee se. Myös terveytesi tähden: vilustumisilla ja sydän- verisuonisairauksilla on todettu olevan yhteys liian lämpimään asumiseen.
  3. Kävele, hiihdä, pyöräile, potkukelkkaile. Moottoriajoneuvoista käytä yleisiä. Jos teet työmatkan omalla autolla, tee se yhdessä muutaman naapurisi kanssa, ja aja tasaisesti, nykimättä, melko rauhallisella vauhdilla.
  4. ”MUISTA: PAKKORAJOITUKSET EIVÄT EHKÄ OLE YHTÄ MIELLYTTÄVIÄ.”

Pitäisikö hallituksen tehdä 1970-luvun kaltainen energiansäästölista nyt kansalaisille ilmastokriisin nimissä?

X