Ilmastonmuutos lisää rankkasateita ja tulvia – Ennakoi kotipihasi tulviminen ja huolehdi hulevesistä

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita ja myrskyjä. Vaikka ilmastonmuutosta on hillittävä kaikin keinoin, sen vaikutuksiin on varauduttava – myös kotipihalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita ja myrskyjä. Vaikka ilmastonmuutosta on hillittävä kaikin keinoin, sen vaikutuksiin on varauduttava – myös kotipihalla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Ilmaston lämpeneminen lisää paikallisten rankkasateiden riskiä. Sadeveden poistoviemäröintiä ei ole Suomessa rakennettu rajujen sadekuurojen varalle.

”Järjestelmät ovat usein alimitoitettuja, mikä on jo monta kertaa nähty kaupungeissa, kun on tullut paikallisia tulvia alaviin kohtiin”, sanoo Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi.

Sadevesijärjestelmä joutuu koville

Rankkasateet ovat lyhyellä aikavälillä ilmastonmuutoksen tuntuvin haitta myös pientaloasukkaan kotipihalla. Kiinteistön omistajalla on jo lainkin mukaan velvollisuus huolehtia hulevesistään eli tonttinsa sade- ja sulamisvesistä.

Vedet on johdettava kunnan tai vesihuoltolaitoksen sadevesijärjestelmään, jos niitä ei voida imeyttää maaperään tontilla.

”Vanhoilla asuinalueilla hulevedet menevät usein jätevesijärjestelmään, mikä ei ole toivottua. Joka tapauksessa kannattaa katsoa mahdollisuuksia veden imeyttämiseen omalla tontilla”, Närhi toteaa.

Vuodesta 2014 kunnilla on ollut oikeus kerätä kiinteistönomistajilta hulevesimaksua sadevesijärjestelmien parantamiseksi. Ylen selvityksen mukaan näin tehdään jo yli 30 kunnassa.

Jos sadevesijärjestelmä on alimitoitettu ja tulvii, vesi juoksee alaviin paikkoihin ja aiheuttaa mennessään eroosiota siellä, missä ei ole kasvillisuutta. Pientaloasukas voi omilla toimillaan pienentää lähiympäristönsä tulvariskiä, ja samalla oma kellarikin on paremmassa turvassa.

Sateet lisääntyvät ja hulevedet kannattaa ottaa talteen.

© Seppo Saarentola / Otavamedia

Kerää sadevesi talteen ja suosi viherkattoja

Helpoin ja halvin keino pienentää tulvariskiä omalla tontilla on kerätä sadevettä talteen saaveihin tai muihin isoihin altaisiin ja käyttää vettä myöhemmin puutarhan kasteluun.

Etenkin uutta pihaa rakentaessa rankkasateisiin voi varautua myös asentamalla maan alle lokerikkoja, jotka keräävät sadevettä ja päästävät sitä hitaasti maaperään.

Jos tontilla on tilaa, riittävän etäälle rakennuksista voi muokata maahan painanteita, joihin vesi kerääntyy. Tällaiseen ”sadepuutarhaan” voi istuttaa runsasta kosteutta kestäviä kasveja. Käytännössä sadepuutarha voi olla vaikkapa kurjenmiekkoja ja kuunliljoja kasvava kukkapenkki, jonka pohja on muokattu hyvin vettä läpäiseväksi, ellei se ole sitä jo valmiiksi.

Vettä sitoo tehokkaasti myös viherkatto eli katon päälle asennettava, pohjustettu maksaruohomatto. Viherkaton voi asentaa myös vanhan katon päälle, jos sen kuormitus kestää.

Veden liikkumista voi ohjata ja hidastaa pihallaan erilaisilla rakenteilla; esimerkiksi asfaltoitujen pintojen tulisi kallistua kasvillisuusalueita kohti.

Vilkaise välillä puunlatvaa – kaada lahoavat puut ajoissa

Rankkasateiden lisäksi toinen ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvä ääri-ilmiö on kovat tuulet ja myrskyt. Isoja vahinkoja voi ehkäistä tarkkailemalla pihapuidensa latvuksia.

Kovin lehdettömäksi latvastaan käyvä ja tavallista enemmän oksia menettävä puu voi olla lahoamassa. Se kannattaa kaataa ajoissa hallitusti, ettei myrsky ehdi ensin.

X