Kylmä suihku palauttaa lihaksia ja voi parantaa keskittymiskykyä. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Kun mediassa alettiin rummuttaa sähkönsäästötalkoista, ajattelin, ettei tämä ehkä sittenkään ole niin huono juttu.

Siinä missä moni huolestui heti suihkuhetkiensä kallistumisesta, minä ajattelin, että nyt on entistäkin parempi syy valjastaa käyttöön kylmän veden hyvää tekevät vaikutukset ja nauttia useammin kylmistä, tai ainakin viileistä suihkuista. Ja samalla toki säästää rahaa energiakuluissa.

Kylmä suihku on nimittäin siinäkin mielessä hyvä ratkaisu, ettei sen alla tule liiemmin lotrattua. Mutta ennen kaikkea: Kylmä vesi tekee hyvää.

Kylmien suihkujen suoranaisia terveysvaikutuksia on tutkittu jonkin verran. Yksi ehkä yleisimmin käytetyistä lähteistä on vuonna 2016 Hollannissa tehty tutkimus, jossa tarkkailtiin yli 3000 eri-ikäisen ihmisen ottamien kylmien suihkujen vaikutusta 30, 60 ja 90 sekunnin aikajaksoissa 30 päivän aikana. Tutkimuksessa käytettiin menetelmää, jossa suihkuveden lämpötilaa vaihdeltiin lämpimästä viileään. Osallistujista 79 prosenttia käytti menetelmää 30 päivän ajan. Tutkijoiden laatima mallinnus paljasti 29 prosentin laskun sairauspäivien määrässä tavallisia suihkuja ottaneeseen verrokkiryhmään verrattuna.

Itse olen todennut kylmien suihkujen ja ylipäätään kylmän veden merkittävimmäksi hyödyksi lihasten nopeamman palautumisen treenien jälkeen. Toiseksi suurin vaikutus on ollut itsekurissa. Kun pystyn ottamaan kylmiä suihkuja, pystyn noudattamaan tarkemmin myös esimerkiksi haluttua ruokavaliota. Tämä ei ehkä toimi kaikilla, mutta se voi toimia. Sanotaan myös, että kylmä vesi tekee hyvää iholle ja voi näin parantaa itsetuntoa. Viileä vesi voi antaa ainakin väliaikaisesti myös varsin energisen olon. Tämä lienee tuttua kaikille avantouimareille. Erään raportin mukaan viileä vesi parantaa keskittymiskykyä.

Avannosta puheenollen, tulevia avantoja odotellessa kylmät suihkut ”karaistavat” ja avantoharrastus on ehkä helpompi aloittaa, kun kylmään on jo tottunut kotioloissa. Eikä avannon edes tarvitse olla se lopullinen tavoite.

Kylmän veden ei tarvitse olla kylmintä mahdollista. Hyvä tapa on aloittaa viileästä tai vähemmän lämpimästä vedestä ja hiljalleen viilentää vettä tulevina viikkoina. On hieno tunne, kun lopulta pystyt nauttimaan kylmimmästä mahdollisesta hanasta virtaavasta vedestä!

Oma tavoitteeni on ottaa kylmä suihku 4-5 päivänä viikossa. Mikä on sinun tavoitteesi?

X