Totta vai tarua: Voiko uimahallien allasvesien kloori ärsyttää hengitysteitä?

Uimari voi kysyä uimahalleista ja kylpylöistä suoraan, millaisia vedenpuhdistusmenetelmiä ja klooripitoisuuksia heillä on käytössä, neuvoo Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Lyydia Majuri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kloorimäärät vaihtelevat eri uimahalleissa.

Uimari voi kysyä uimahalleista ja kylpylöistä suoraan, millaisia vedenpuhdistusmenetelmiä ja klooripitoisuuksia heillä on käytössä, neuvoo Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Lyydia Majuri.
Teksti: Kiia Heikkilä

Kloori voi aiheuttaa hengitystieärsytystä myös ei-astmaatikoille

Totta. Kloori on ärsyttävä aine: se voi aiheuttaa ihon ja limakalvojen sekä hengitysteiden ärsytystä. Tämä on kuitenkin harvinaista, sillä esimerkiksi uimahalleissa klooripitoisuudet ovat hyvin pieniä.

Veden otsonoinnin ansiosta uimahallien ei tarvitse käyttää klooria lainkaan

Tarua. Otsonointi ei riitä yksinään, koska haitallisuutensa vuoksi otsonia ei käytetä altaassa, vaan ainoastaan puhdistusprosessissa. Lisäksi tarvitaan siis klooria, joka on erittäin tarpeellinen ­allasvesien mikrobien torjunnassa.

Kun klooria lisätään altaaseen, se on niin kutsuttua vapaata klooria. Kun kloori puhdistaa vettä, se reagoi lian kanssa ja muuttuu sitoutuneeksi klooriksi, joka aiheuttaa enemmän ärsytystä. Sitoutuneeseen klooriin liittyy myös kloorin haju. Ennen altaaseen menoa kannattaa peseytyä: lika lisää kloorin ärsyttävyyttä.

Uimahallien välillä on eroja kloorimäärissä

Totta. Joissakin uimahalleissa ja kylpylöissä kloorin määrää on vähennetty käyttämällä klooridesinfioinnin lisäksi muita vedenpuhdistusmenetelmiä. Kloorimäärät siis vaihtelevat.

Kloorille erityisen herkkä uimari voikin itse tiedustella uimahallista millaisia vedenpuhdistusmenetelmiä ja klooripitoisuuksia heillä on käytössä. Näin voi valita sen paikan, jossa klooria on käytetty mahdollisimman vähän.

Missä tahansa uimahallissa uiminen on kuitenkin turvallista, sillä käytetyt kloorimäärät ovat niin pieniä, etteivät ne aiheuta terveydelle haittaa.

Lue myös: Näin saat vesijuoksuun lisää tehoa eri tekniikoilla ja välineillä – ”Vesijuoksu on hyvä apu painonhallintaan”

X