Kuumeeton keuhkokuume on mahdollinen – Epätyypillinen keuhkokuume voi lähteä hampaista

Epätyypillinen keuhkokuume lähtee joskus hampaista, hitaasti kehittyen, ja se voi olla kuumeeton. Myös mykoplasman tai keuhkoklamydian aiheuttama keuhkokuume voi olla kuumeeton. Keuhkokuume on vakava yleisinfektio, joka vaatii aina lääkärikäynnin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keuhkokuume voi lähteä hammasbakteereista, jotka villiintyvät huonosta suuhygieniasta. Hammasharja kannattaa muistaa vaihtaa riittävän usein, vähintään kolmen kuukauden välein, ja sähköhammasharja on usein tavallista harjaa tehokkaampi.

Epätyypillinen keuhkokuume lähtee joskus hampaista, hitaasti kehittyen, ja se voi olla kuumeeton. Myös mykoplasman tai keuhkoklamydian aiheuttama keuhkokuume voi olla kuumeeton. Keuhkokuume on vakava yleisinfektio, joka vaatii aina lääkärikäynnin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Kuumeeton keuhkokuume esiintyy yleensä ikääntyneillä. Keuhkokuumeen epätyypillisissä muodoissa kuumetta voi esiintyä taudissa vain vähän tai ei lainkaan.

Kuumeeton keuhkokuume voi johtua hoitamattomista hampaista

Puutteellinen suuhygienia ja hoitamattomat tulehdukset suussa voivat aiheuttaa hammasperäistä keuhkokuumetta. Tällainen epätyypillinen keuhkokuume oireilee eri tavoin kuin vaikkapa pneumokokkibakteerin aiheuttama, tavanomainen keuhkokuume.

”Hammasperäisen keuhkokuumeen aiheuttajabakteerit ovat erilaisia kuin tyypilliset taudinaiheuttajat, ja sairaus voi olla kuumeeton etenkin aluksi”, kertoo dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Annette Kainu Terveystalosta.

Hampaista lähteviä keuhkokuumeita tulee sekä työikäisille että vanhusväestölle, mutta ei yleensä lapsille.

Kuumeen nousu riippuu taudinaiheuttajasta

Yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja on pneumokokki (Streptococcus pneumoniae), ja sen aiheuttama keuhkokuume nostaa yleensä korkean kuumeen. Hammasperäisten bakteerien lisäksi on muitakin taudinaiheuttajia, jotka eivät nosta kuumetta.

”Kuume on elimistön puolustusreaktio, joka riippuu taudinaiheuttajasta ja vaihtelee myös yksilöllisesti. Pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen liittyy yleensä korkea kuume, mutta eräisiin muihin taudinaiheuttajiin, kuten mykoplasmaan, taas ei välttämättä liity kuumetta. Keuhkoklamydian aiheuttamaan keuhkokuumeeseenkaan ei aina liity kuumetta, tai se ei ainakaan nouse heti”, kertoo Annette Kainu.

Kuumeilu riippuu myös potilaan iästä: elimistön kyky puolustautua vaikuttaa kuumeen nousuun. Vanhuksilla kuumetta ei aina nouse, ja lääkitykset ja pitkäaikaissairaudet voivat myös vaikuttaa asiaan.

Kuumeeton keuhkokuume voi oireilla kylkikipuna

Jos epätyypillinen keuhkokuume ei nosta kuumetta, se voi tuoda mukanaan kuitenkin muita tyypillisiä oireita, joita ovat kylki- tai vatsakipu, uutena alkanut tai pahentunut yskä ja hengenahdistus.

Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat bakteerikeuhkokuumeelle tyypillisiä yleisoireita, ja hyvin iäkkäillä nämä sekä sekavuus voivat olla sen ainoatkin oireet.

Keuhkokuumetta on syytä epäillä myös silloin, kun tauti alkaa tyypillisen flunssan oirein, mutta muuttuu viikon kuluttua tai myöhemmin uudelleen ankarammaksi, ja erityisesti, jos ilmaantuu hengityksen raskautta ja uudelleen kuumetta.

Yskän jatkuminen pitkään flunssan jälkeen ja yskösten limaisuuden lisääntyminen eivät viittaa keuhkokuumeeseen, vaan ovat osa paranemista.

Joskus viruskin taudinaiheuttajana

Keuhkokuumetta aiheuttavat yleensä bakteerit, mutta joskus myös esimerkiksi influenssavirukset tai uusi koronavirus.

Keuhkokuumediagnoosi varmistetaan yleensä keuhkojen röntgenkuvauksella. Tauti hoidetaan antibiooteilla.

Duodecimin Terveyskirjaston artikkelin mukaan Suomessa sairastuu vuosittain noin 50 000 henkeä keuhkokuumeeseen. Lähes joka toinen tarvitsee hoidon aloittamisen sairaalassa.

Keuhkokuume on laitoshoidossa olevilla vanhuksilla varsin yleinen kuolinsyy.

”Elämän loppuvaiheessa keuhkokuumetta voivat aiheuttaa suuhygienian puutteiden lisäksi myös nielemiseen liittyvät motoriset häiriöt, jolloin tulee vedettyä henkeen pieniä määriä ruokaa, ja tämä voi altistaa keuhkokuumeelle”, Kainu kertoo.

Artikkelia on muokattu 7.11.2023 klo 14:24

Lue myös: Riskiryhmässä sadattuhannet – Hengitysvajaussairaudet altistavat suomalaiset vaikealle koronavirustaudille

Lue myös: Johtuuko kuume aina tulehduksesta? Asiantuntija vastaa kolmeen väitteeseen kuumeesta

X