Iskikö flunssa ja kuume? Lue lääkärin 10 vinkkiä – Näin helpotat myös nuhaa, yskää ja kurkkukipua

Pöpöt kuolevat saunassa. Kuumeen alentaminen lääkkeellä pitkittää tautia. Flunssan ja kuumeen hoitoon liittyy vanhoja, vääriä uskomuksia. Lääkäri kertoo, millä keinoilla flunssa oikeasti helpottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa­ auttaa tutkitusti yöyskään. © iStock

Pöpöt kuolevat saunassa. Kuumeen alentaminen lääkkeellä pitkittää tautia. Flunssan ja kuumeen hoitoon liittyy vanhoja, vääriä uskomuksia. Lääkäri kertoo, millä keinoilla flunssa oikeasti helpottaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Flunssa oireilee nuhana, yskänä ja kurkkukipuna – myös kuume voi nousta. Miten oireita ja oloa voi helpottaa? Mikä on paras kuumelääke? Näin 10 kysymykseen flunssan ja kuumeen oireista vastaa työterveyshuollon erikoislääkäri, yleislääkäri Toni Vänni, Terveystalosta.

1. Hoidetaanko flunssaa ja lievää koronatautia samalla tavalla?

Lievän koronataudin oireet muistuttavat flunssan oireita. Kumpaankin tautiin sairastuneen oloa helpotetaan samoilla keinoilla. Kummassakin tapauksessa hoitona on lievittää oireita: kuumetta, kurkkukipua, yskää, nuhaa, lihas- ja päänsärkyä.

Lievää koronatautia ja flunssaa on mahdoton erottaa toisistaan oireiden perusteella, eikä kotitestikään välttämättä kerro totuutta. Siksi flunssa­oireisiin tulee suhtautua ­mahdollisena koronana, eli välttää kontakteja ja pysytellä kotona.

Kotitesti kannattaa kuitenkin tehdä ja noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita laboratoriotestiin hakeutumisesta.

2. Koska kuumetta­ kannattaa laskea lääkkeellä?

Kuumetta kannattaa alentaa, jos se tekee olon tukalaksi. Lapsi saattaa touhuta kuumeisena samalla tavalla kuin ennenkin, mutta vanhemmiten kuume tekee aiempaa ­matalammilla lukemilla olon kurjaksi. Kuumeen laskeminen lääkkeellä ei pitkitä tautia.

Jos kuume nousee hyvin korkeaksi, vie kokonaan voimat tai hengittäminen vaikeutuu, oman lääkekaapin apu ei enää auta. Monilla kunnilla ja yksityisillä terveyspalveluiden tuottajilla on neuvontapuhelimet ja osalla chat-mahdollisuus. Niissä osataan kertoa, onko kysyjän syytä lähteä lääkärin vastaanotolle.

3. Mikä on paras kuumelääke?

Parasetamoli laskee hyvin kuumetta ja sopii kaikenikäisille. Suurina annoksina se kuitenkin vaurioittaa maksaa, eikä sitä saa käyttää, jos sairastaa jotain maksa- tai munuaissairautta.

Ibuprofeeni on parempi lääke, jos kuumeen lisäksi särkee päätä ja lihakset tuntuvat aroilta. Se hillitsee tulehdusta ja helpottaa myös kurkkukipua. Koska siihen liittyy mahasuolikanavan haittoja, sitä ei suositella ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi.

Lue myös: Voiko kuumelääkkeeseen kuolla? Tunnista riskit lääkkeiden käytössä – Tällaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat

4. Millä lääkkeettömillä keinoilla ruumiinlämpö laskee?

Huoneen tuulettaminen, vaatetuksen viilentäminen, peittojen keventäminen pelkäksi lakanaksi ja ihon pyyhkiminen viileillä, kosteilla pyyhkeillä voi laskea ruumiin lämpötilaa puolellakin asteella. Vaikutus ei kuitenkaan kestä pitkään. Jos ulkolämpötila sallii, ikkunan voi jättää auki.

Kuume hikoiluttaa ja lisää nesteen tarvetta. Kuumeisena pitää muistaa juoda.

Mukiin ei pidä kaataa alkoholia muun muassa siksi, että se lisää kuivumista entisestään.

Kannattaa muistaa, että apteekissa myytävät flunssajuomajauheet eivät ole mehuja, vaan lääkkeitä.

5. Voiko flunssaisena reippailla, jos kuume on laskenut lääkkeellä?

Flunssapotilaan ei tarvitse maata vaakatasossa, mutta lenkkipolulle pääsyä ei pysty eikä kannata jouduttaa kuumelääkkeellä. Kuumeen laskeminen lääkkeellä on oireen eikä sairauden hoitoa.

Kipeänä liikkuminen ei kohota kuntoa, vaan päinvastoin. Sykkeen nostaminen kuumeisena lisää sydänlihastulehduksen ja siihen liittyvän rytmihäiriön vaaraa. Lääkkeillä itsensä oireettomaksi hoitanut ihminen lähtee liian aikaisin liikkeelle ja sairastuu uudelleen, pahimmillaan ikävään jälkitautiin.

Kuumeen jälkeen on hyvä pitää liikunnasta yhtä monta lepopäivää kuin sitä ennen oli kuumepäiviä. Liikkeelle lähdetään ja liikunnan tehoa kasvatetaan vähitellen. Mutta jos vointi sallii eikä kuumetta ole, kevyet arkiaskareet voivat edistää toipumista.

Lue myös: Flunssa iski? Nauti C-vitamiinia näin, niin paranet nopeammin

6. Miksi kuumeisena ei kannata saunoa?

Saunominen kuormittaa sydäntä, sillä se nostaa sykettä ja vaikuttaa verenpaineeseen. Kuumeinen, huono olo voi löylyissä pahentua.

Jos kuumetta ei ole, voi nauttia saunan jälkilämmöstä. Saunan kostea ilma saattaa helpottaa yskää ja lievää tukkoisuutta. Kovin tukkoiselle potilaalle sauna ei tee hyvää, sillä lämmössä limakalvot turpoavat ja nenä menee entistä enemmän tukkoon.

Saunaan ei kannata mennä sen vuoksi, että se jouduttaisi paranemista. Ei pidä paikkaansa, että saunassa hikoilu tappaisi pöpöt.

7. Onko sinkistä ja ­C-vitamiinista mitään hyötyä, jos flunssa on jo päällä?

Sinkki saattaa lyhentää flunssan kestoa, mutta se pitää ottaa ajoissa. Sen käyttö aloitetaan, kun flunssa on vasta tulollaan, ja sitä otetaan vähintään kolme päivää.

Sinkin pitää olla muodoltaan sinkkiasetaattia ja imeskeltävä tabletti. Silloin se vaikuttaa nielun limakalvoilla, paikassa, jonne flunssan aiheuttajavirukset majoittuvat.

C-vitamiinia kannattaa nauttia läpi talvikauden, eikä vain flunssaisena. Liian vähäinen C-vitamiinin saanti­ ­­heikentää vastustuskykyä­. ­C-vitamiinia saa marjoista­, ­hedelmistä ja kasviksista. ­Kotimaiset marjat ovat hyviä C-vitamiinilähteitä. Desilitrasta­ mustaherukoita saa päivittäisen C-vitamiiniannoksen.

Lue myös: Onko D-vitamiini on hyvä flunssalääke? Lue 10 väittämää ravintoaineen terveyshyödyistä

8. Millä tukkoisen nenän saa auki?

Nuhasuihke aukaisee tukkoisen nenän. Se vähentää nenän limakalvon turvotusta ja helpottaa oloa, mutta pitkässä käytössä se toimii päinvastoin. Siksi sitä saa käyttää vain 5–10 vuorokautta yhteen putkeen.

Nenän huuhtelu suolaliuoksella avaa röörejä. Ohjeet nenäkannun käyttöön saa apteekista. Nenäkannua ei kuitenkaan kannata lainailla ihmiseltä toiselle edes oman perheen sisällä, sillä pöpöt siirtyvät sen mukana.

Tukkoinen nenä pakottaa hengittämään suun kautta. Tämä kuivattaa ja kipeyttää kurkkua. Tätä voi estää nauttimalla runsaasti juotavaa.

Lue myös: Oireilua ilman kuumetta: Voiko nuha ollakin allergiaa? Näin 10 kysymykseen allergiasta vastaa erikoislääkäri

9. Hillitseekö hunaja yskää?

Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa­ auttaa tutkitusti yöyskään. Tutkimukset on tehty lapsilla, mutta sama konsti toimii myös aikuisilla.

Sängyn pääpuolen kohottaminen voi auttaa flunssapotilasta nukkumaan yönsä paremmin. Tässä asennossa limaa ei valu kurkkuun samalla tavalla kuin makuuasennossa, ja kurkkuun kertynyt lima yskittää.

Kuiva kurkku laittaa köhimään. Lämmin juotava ja höyryhengitys kosteuttavat nielua. Höyryä kannattaa hengittää turvallisesti joko tarkoitukseen tehdyllä laitteella tai saunan jälkilöylyissä.

Apteekissa myydään mentolia, kamferia ja eteerisiä öljyjä sisältävää voidetta, jota hierotaan rintaan. Monelle lapsuudesta tuttu voide helpottaa myös aikuisen yskää.

10. Miten suola­ helpottaa­ kurkkukipua?

Suolavedellä kurlaaminen on vanha keino, jolla yritetään helpottaa kurkkukipua. Sitä voi kokeilla, kunhan sylkäisee veden kurlaamisen jälkeen pois.

Apteekista myytävät imeskelytabletit ovat suolaa tehokkaampi apu. Ne puuduttavat kurkkua ja vievät kivuntunnetta. Kylmä mehujää voi toimia samoin.

Lue myös: Kurkku kutisee – Mistä kurkun kutina ja ärsytys voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa

X