Lue ohjeet koronavirustaudin hoitoon – Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Korkeaa kuumetta voi alentaa turvallisesti parasetamolilla. Liman irrottamiseen on sekä lääkkeettömiä että lääkkeellisiä keinoja. Jos olo huononee, hae apua hyvissä ajoin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parantavaa lääkettä ei ole, joten koronaviruksen aiheuttamaa tautia hoidetaan oireenmukaisesti kuumetta alentamalla ja hengitystieoireita lievittämällä. Lepääminen on tärkeää.

Korkeaa kuumetta voi alentaa turvallisesti parasetamolilla. Liman irrottamiseen on sekä lääkkeettömiä että lääkkeellisiä keinoja. Jos olo huononee, hae apua hyvissä ajoin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Työterveyslääkäri Toni Vänni Terveystalosta vastaa kysymyksiin kuumeen ja hengitystieoireiden hoidosta, joita voi liittyä uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaan tautiin. Eri ihmisillä koronavirustaudin oireet voivat ilmetä eri tavoin ja tauti voi saada erilaisia muotoja, valtaosalla se on kuitenkin lievä.

1. Miten lieviä hengitystieoireita voi lievittää?

”Infektion alkuvaiheessa voi käyttää nenäkannua, joka huuhtelee tehokkaasti limakalvoja. Nenäkannusta on tutkimusten mukaan enemmän hyötyä kuin höyryhengityksestä. Höyryhengitystäkin voi kokeilla, jos se tuntuu hyvältä. Ei siitä ainakaan haittaa ole, kunhan ei aiheuta palovammoja.

Apuna voi käyttää myös puhalluspulloa, jollaisen voi ostaa apteekista, ja sen mukana tulevat käyttöohjeet. Pulloon laitetaan vettä, ja sitten puhalletaan veteen muoviputken kautta, ja tämä auttaa irrottamaan limaa. Pulloa voi käyttää 3–4 kertaa päivässä siten, että puhaltaa 5–10 kertaa yhdellä käyttökerralla.

Apteekista saa käsikauppalääkkeenä limaa irrottavaa valmistetta, esimerkiksi Mucomystiä, jonka vaikuttava aine on astyylikysteiini.”

Sinkkivalmisteistakin voi olla hyötyä virusinfektioiden ehkäisemisessä. Imeskelytabletteja tai suihkeita tulee käyttää säännöllisesti. Jotta sinkki tehoaa, sen täytyy olla asetaattimuodossa, ja sen ottaminen täytyy aloittaa vuorokauden kuluessa flunssaoireiden ilmaantumisesta, ja annostus on aluksi vähintään 75 milligrammaa vuorokaudessa.

2. Miten kuumetta voi alentaa tehokkaasti?

”Aikuinen, jolla ei ole munuaisten vajaatoimintaa tai muita annosteluun vaikuttavia perussairauksia tai lääkkeitä käytössä, voi ottaa parasetamolia 1 gramman kolme kertaa päivässä.

Lapsipotilaalla kuumelääkkeiden annostelu kannattaa tarkistaa lääkepakkauksesta painokilojen mukaan. Parasetamoli sopii myös raskaana oleville ja imettäville.”

Tulehduskipulääkkeitä voi lisäksi käyttää suomalaisviranomaisten mukaan turvallisin mielin ja lääkepakkausten ohjeistuksen mukaan. Parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen voi ottaa samaan aikaan, mutta kahta eri tulehduskipulääkettä ei pidä ottaa samaan aikaan (ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni).

WHO veti takaisin lausuntonsa ibuprofeenista

Ibuprofeenin epäillään tuoneen haittoja ranskalaisille koronaviruspotilaille. WHO:n tiedottaja Christian Lindmeier kommentoi asiaa tiistaina 17.3. kertoen, että WHO:n asiantuntijat tutkivat asiaa parhaillaan, jotta asiasta voi antaa uusia suosituksia. Hän sanoi myös, että ennen tutkimustulosten valmistumista kannattaa käyttää mieluummin parasetamolia kuin ibuprofeenia. Torstaina 19.3. WHO muutti kantansa ja totesi, että myös ibuprofeenia voi käyttää.

Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea linjaa tulehduskipulääkkeiden käytöstä näin: ”Tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19 -infektion pahenemisen välillä, eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.”

Tämä on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linja: tulehduskipulääkkeitä voi siis THL:n mukaan käyttää koronavirusinfektion hoidossa. Tällä hetkellä on liikkeellä myös monia muita viruksia kuin koronavirus, ja näiden hoidossa – etenkin kausi-influenssassa – tulehduskipulääkkeet ovat tehokas lisä.

3. Kuinka paljon kuumepotilaan tulisi juoda?

”Mitä korkeampi kuume, sitä enemmän on tankattava nestettä. Aikuisen tulisi juoda jopa 2-3 litraa päivässä, jos kuume on korkea. Usein ihmiset juovat liian vähän.

Voi juoda kylmää tai lämmintä, mikä itsestä tuntuu hyvältä.”

4. Miten kurkkukipua voi lievittää?

”Jos tautiin liittyy kurkkukipua, sitä voi hoitaa parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeellä sekä käyttää imeskelytabletteja (Strepsils, Bafucin tms). Jos kurkku on todella kipeä, voidaan tarvita myös reseptilääkkeenä saatavaa kipulääkettä, kuten tramadolia.

Kovin kipeä kurkku vähentää juomista, ja siksikin kipulääkkeiden käyttö on tärkeää.”

5. Mitä pitää tehdä, jos hengitystieoireet pahenevat?

”Soita terveyskeskukseesi, työterveyshuoltoosi tai terveydenhuollon päivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Vastaanotolla keuhkot voidaan kuvata ja tilannetta arvioida tarkemmin. Joskus keuhkoputkentulehduskin voi aiheuttaa hengenahdistusta. Hengenahdistuksen merkkejä ovat tunne siitä, että happi loppuu sekä hengitystaajuuden tiheneminen.

Hengenahdistukseen voidaan määrätä avaavaa lääkettä. Jos tulee haastavia oireita, kuten rintakipua tai suoranaisia hengitysvaikeuksia, on toki soitettava hätänumeroon 112.”

Onko tauti koronaviruksen aiheuttama vai ei? Oireitaan voi selvittää uudessa Omaolo-palvelussa, joka on kehitetty tunnistamaan koronavirustapauksia.

Juttua on korjattu 18.3. sen jälkeen, kun WHO:n kommentti ibuprofeenin ja muiden tulehduskipulääkkeiden käytöstä oli julkistettu. Juttuun on myös lisätty Fimean ja THL:n kanta tulehduskipulääkkeiden käytöstä koronavirustaudin hoidossa.

Juttua on päivitetty uudelleen 19.3. ja korjattu WHO:n muuttunut kanta.

Lähteenä on käytetty myös Duodecimin artikkelia kipulääkkeiden turvallisesta käytöstä sekä Apteekin artikkelia Miten valitaan oikea kipulääke?

Lue myös: Sairastunut Jouni kuvailee kovia ja aaltomaisia oireitaan: ”Tuntuu kuin joku heittelisi keilapalloa pään sisällä”

Lue myös: Ensimmäinen suomalaispotilas tehohoidossa – Koronavirus voi aiheuttaa äkillisen hengitysvajausoireyhtymän

X