Sairastunut Jouni kuvailee kovia ja aaltomaisia oireitaan: ”Tuntuu kuin joku heittelisi keilapalloa pään sisällä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jouni hoitaa oireitaan särkylääkkeellä ja runsaalla vedellä.
Jouni hoitaa oireitaan särkylääkkeellä ja runsaalla vedellä. © Lukijan kuva
Nelikymppinen mies kertoo sairastaneensa koronavirusta neljän päivän ajan. Oireina ovat aaltoilevan, kovan kuumeen ohella lihaskrampit.

Koronaan sairastunut, nelikymppinen Jouni on yksi virustartunnan saaneista. THL:n mukaan koronavirus voi tartuttaa jopa kolmasosan suomalaisista. Perjantaina 13. maaliskuuta THL:n tilastoissa näkyi 155 tartuntatapausta.

Jouni kuvailee kärsineensä koronaviruksen aiheuttamista oireista alkuviikosta lähtien.

”Epäillään, että tämä on tarttunut matkalla viikko sitten viikonloppuna. Oireet alkoivat tämän viikon tiistaina, mutta on tämä aiemminkin voinut tarttua”, Jouni toteaa.

Hän kertoo olleensa testattavana ja joutuneensa kotiin karanteeniin. Töihin tai mihinkään muuallekaan ei ole asiaa.

”Koko vartalo kuin makaronia”

Nyt neljäntenä sairauspäivänä oireet ovat kovat. Kuume on noussut yli 39 asteen. Urheiluun tottunut mies on sairauden uuvuttama.

”Välillä on aivan hemmetin kova kuume ja todella rajut lihassäryt. Koko vartaloni on kuin yhtä makaronia. Henki kulkee aika heikosti ja tuntuu kuin toinen keuhko olisi poissa pelistä”, koronaan sairastunut Jouni kuvailee oireita.

”Päänsärky on sitä luokkaa kuin joku heittelisi keilapalloa kupolissa. Välillä helpottaa vähän, mutta sitten lihaskrampit lamauttavat kaikki lihakset.”

Mies kertoo saaneensa hetkellistä apua särkylääkkeistä. Muuta lääkettä ei ole kuin lepo ja runsas nesteytys.

”Ei ota sinällään kurkkuun, mutta ei vaan tee mieli ruokaa. Jääkylmä vesi tekee oikein hyvää.”

Kotikaranteenissa vaimon kanssa

Jouni kertoo, että hänen vaimonsakin on karanteenissa altistuksen vuoksi, joten hänkään ei saa poistua kotoa.

”Täällä ollaan neljän seinän sisällä molemmat. Ainakin ensi viikko ollaan vielä karanteenissa. Onneksi nyt on jääkaappi ja pakastin täynnä ruokaa. Näillä varastoilla viikko menee vielä heittämällä.”

Jouni kuvailee, että sairastaminen on särkyjen vuoksi ikävää mutta myös tylsää. Voimat riittävät käytännössä vain lepäämiseen.

”Telkkari on tuossa auki, mutta ei sitä oikein jaksa seurata”, Jouni toteaa.

Hän kannustaa varotoimenpiteisiin ja sairastumisen välttämiseen kaikin mahdollisin keinoin.

”Suosittelen jättämään väliin. Jos haluaa lomaa, niin se kannattaa hoitaa toisella tapaa.”

Muutamaa päivää myöhemmin mies kertoi, että ainakin kuume oli jo helpottanut.

Myös yksi sairastunut keski-ikäinen nainen kuvailee, että kuumeoireet ovat poistuneet muutaman päivän jälkeen. Vain kuiva yskä on enää jäljellä.

Sairastuneita voi olla huomattavasti enemmän

Viikonloppuna tiedotettiin kahdeksan koronaan sairastuneen jo parantuneen Helsingissä. Samalla testauskäytäntöjä on muutettu. Enää vain riskiryhmään kuuluvia, vakavasti sairastuneita ja terveydenhoitohenkilökuntaa testataan.

THL:n pääjohtaja arvioi maanantaina Ylelle, että sairastuneita voi olla jo monikymmenkertainen määrä aiemmin ilmoitettuun verrattuna.

 

Jounin nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi. Jutun terveystiedot ja henkilökohtaiset kokemukset sairaudesta perustuvat hänen kertomukseensa. THL:n mukaan koronavirus aiheuttaa yleisimmin lievän hengitystieinfektion, mutta oireet voivat olla myös vakavampia. Riskiryhmässä ovat ikääntyneet ja keuhkosairauksia sairastavat. (Päivitetty 14.3. klo 12.30 ja 16.3. klo 11.25 lisätiedoilla)

 Lue myös: Sama koronavirus jyllää epidemia-alueilla – Muuntuminen ei ole tyypillistä uudelle koronavirukselle

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X