Eduskunnassa ase on pitänyt jättää lukolliseen asekaappiin työpäivän ajaksi vasta helmikuusta 2024 alkaen, jolloin käytännöstä tuli virallinen ohje

Kansanedustajat saapuvat eduskuntaan turvatarkastuksen ohi. Aseiden tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa ennakolta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennen helmikuuta 2024 aseen jättäminen kaappiin on ollut harkinnanvaraista, eikä siihen ole voinut kansanedustajia pakottaa.

Kansanedustajat saapuvat eduskuntaan turvatarkastuksen ohi. Aseiden tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa ennakolta.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Kansanedustaja Timo Vornasen (ps) käsiaseen käyttö yökerhon edessä nosti esiin harvemmin ajatellun yksityiskohdan: eduskunnassa on asekaappi, jonne kansanedustajat ja virkamiehet voivat jättää aseensa työpäivän ajaksi.

Asekaapista tiedetään hyvin vähän. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Tiina Ranta ei turvallisuussyihin vedoten kommentoi aiheeseen liittyen mitään. Hallintojohtaja Pertti Rauhio avaa hieman kaapin historiaa ja käytäntöjä.

Asekaappi on ollut Rauhion mukaan olemassa vuosikymmeniä, muun muassa eduskunnan eräkerhon vuoksi. Kerhon jäsen ei välttämättä ehdi käydä kotona hakemassa metsästyskivääriään tai ampumaradalla käytettävää käsiasetta, jos suunnitelmissa on lähteä harrastuksiin työpäivän jälkeen.

”Siksi on aina ollut hyvä käytäntö, että aseet säilytetään lukollisessa kaapissa. Käytännöstä tuli virallinen ohje helmikuussa”, Rauhio sanoo.

Toisin sanoen ennen helmikuuta 2024 aseen jättäminen kaappiin on ollut harkinnanvaraista, eikä siihen ole voinut pakottaa. Ennen helmikuuta eräkerhon puheenjohtaja piti asekaapin avainta hallussaan, mutta nykyään avain on turvallisuusosaston hallussa. Käytäntö muuttui säännöksi helmikuussa, koska turvallisuustoimia kehitetään jatkuvasti.

”Aseiden tuonnista ilmoitetaan”

Eräkerhon puheenjohtajana toimii tällä hetkellä kansanedustaja Teemu Kinnari (kok). Hän kertoo, että aseiden kanssa toimitaan eduskunnassa yleisen aselainsäädännön mukaisesti.

”Aseiden tuonnista ilmoitetaan, ne vastaanotetaan ja säilytetään lukitussa paikassa. Kaikki kyllä tasan tarkkaan tietävät miten asian kanssa toimitaan.”

Kansanedustajat saapuvat eduskuntaan turvatarkastuksen ohi. Kinnarin mukaan aseen tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa ennakkoon, koska eduskunnassa palvelut ovat jatkuvia. Viimeistään paikalle saapuessa niin täytyy kuitenkin tehdä, jotta aseen voi kiikuttaa kaappiin.

Näin ollen aseen tuominen salaa on vastoin sääntöjä, mutta halutessaan kansanedustaja voi sen tehdä, koska kansanedustajiin ja heidän rehellisyyteensä luotetaan.

Eräkerhoon kuuluu ”useampi kymmenen” jäsentä Kinnarin arvion mukaan. Timo Vornanen ei ole yksi heistä.

”Meillä ei ole tapana antaa jäsenistön nimilistoja. Tässä yhteydessä voin kuitenkin kommentoida, että hän on metsästyksen harrastaja, mutta ei eräkerhon jäsen”, Kinnari kuittaa.

Lue myös: Kansanedustaja voi olla omalla ilmoituksellaan jopa viikkoja poissa toimestaan – Palkkio on vähintään 8 123 euroa, eikä sen tulo katkea

Poissaolo omalla ilmoituksella tai lääkärin määräämällä sairauslomalla ei vaikuta kansanedustajan palkkion tai kulukorvausten määrään.
Poissaolo omalla ilmoituksella tai lääkärin määräämällä sairauslomalla ei vaikuta kansanedustajan palkkion tai kulukorvausten määrään. © Marjo Tynkkynen
X