Koronavirusepidemia vesitti myös oppilaiden opintomatkat ulkomaille – Kerätyt varat nyt vaarassa hävitä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koronavirusepidemia estää myös oppilaiden opintomatkat. Esimerkiksi Vantaan kaupunki kielsi oppilailtaan kaikki ulkomaille suuntautuvat opintomatkat.
Koronavirusepidemia estää myös oppilaiden opintomatkat. Esimerkiksi Vantaan kaupunki kielsi oppilailtaan kaikki ulkomaille suuntautuvat opintomatkat. © iStock
Vantaa peruu kaikki oppilaiden ulkomaille suuntautuvat opintomatkat tältä keväältä. Vantaan Kartanonkosken koulun ranskanryhmä on kerännyt kymppitonnin pullonkeräyksellä ja kahvila- ja tuotemyynnillä, mutta nyt tuhannet eurot uhkaavat valua hukkaan.  

Vantaan kaupungin kasvatuksen ja oppimisen toimialan johtoryhmä määräsi eilen peruttavaksi kaikki koulujensa oppilaiden ulkomaille suuntautuvat opintomatkat ja leirikoulut tältä keväältä. Odotetut matkat vesittää koronavirusepidemia.

Kartanonkosken koulun ranskanryhmä 9CD – ja heidän perheensä – ottavat tiedon raskaasti.

”Tämä on tosi surullista nuorten takia, koska he ovat tehneet tosi paljon töitä itse”, ryhmän nuoren äiti Teija Alin sanoo.

Koronavirusepidemia estää Pariisin-matkan

Kartanonkosken koulun ranskanryhmä on aloittanut rahankeraamisen Pariisin-matkaa varten jo kaksi vuotta sitten seitsemännellä luokalla. Sekä vanhemmat mutta erityisesti nuoret itse ovat toden totta paiskineet töitä.

He ovat pitäneet koulussa kahvilaa, jossa ovat myyneet itseleivottuja leivonnaisia. Lisäksi nuoret ovat myyneet hygieniatuotteita, kakkuja ja vaatteita. Vanhemmat ovat auttaneet myymällä esimerkiksi kakkuja työpaikoillaan.

”Sen lisäksi olemme tehneet pullonkeräystempauksia, jossa jokainen on laittanut oman taloyhtiön postiluukusta lappuja, että pullot voi jättää oven taakse – ja nuoret ovat sitten keränneet ne”, Teija Alin sanoo.

Miten käy varojen, jotka oppilaat ovat vuosien aikana keränneet?

Miten käy varojen, jotka oppilaat ovat vuosien aikana keränneet? © iStock

Kymppitonni kasassa

Nuoret ovat saaneet isolla vaivalla kasaan peräti 10 000 euroa. Odotetun Pariisin matkan piti sisältää käynnit esimerkiksi Louvren-museossa ja Versaillesin-palatsissa.

Lennot ja hotellit on jo maksettu, sillä noin kahdenkymmenen hengen ryhmän piti lähteä matkaan 30. maaliskuuta.

Viime aikoina matkajärjestelyjä on rasittanut epävarmuus ja pelot karanteeniin joutumisesta.

Mutta miten nyt oikein käy lento- ja hotellipaketille käytetyille rahoille eli peräti seitsemälle tuhannelle eurolle?

Sitä ei tiedä kukaan, sillä tilanne muuttuu päivittäin. Jos ulkoministeriö asettaisi matkustuskiellon, rahat saisi varmasti takaisin.

Näin ei Ranskan kohdalla kuitenkaan ole.

Rahat vaarassa hävitä

Matkanjärjestäjien peruutusehdot vaihtelevat. Ranskanryhmän ostaman Kilroyn matkan alle 30 päivän sisällä matkan alkamisesta tehty peruutus maksaa koko lippujen hinnan – eli nuoret eivät ilmeisesti ole saamassa välttämättä mitään lentolipuistaan ja hotellikuluistaan takaisin, ellei turvallisuustilanne Ranskassa muutu ennen matkaaa.

”Ei ole tietoa, miten rahoille oikein käy, tai voimmeko siirtää matkaa. Opettaja on kyllä selvitellyt asiaa, mutta se on vielä kesken. Toivoisin, että matkanjärjestäjä tulee vastaan ja korvaa”, Teija Alin sanoo.

Peruutusmaksut saavat Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan olla pakettimatkoissa korkeita lähellä matkan alkua.

”Pakettimatkan peruuttamismaksu voi olla suurimmillaan 95 prosenttia matkan hinnasta. Erityisehdoilla tästä on mahdollista poiketa, jos on erityinen syy, joka johtuu matkan erityisluonteesta. Aina on kuitenkin huomioitava, että maksujen pitää olla kohtuulliset”, asiantuntija Annina Huolman Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Matkan siirtäminen on hankalaa, koska kyseessä on yhdeksännen luokan oppilaat – hehän eivät ole enää ensi syksynä Kartanonkosken koulun oppilaita. Silti Teija Alin toivoo matkan vielä toteutuvan esimerkiksi syksyllä.

Matkavakuutuksesta voi saada korvausta vain, jos siihen kuuluu lisäturva epidemia-alueelle suuntautuvan matkan peruuttamisesta.

”Jos maa ei ole epidemia-aluetta, kuten Ranska ei tällä hetkellä ole, myöskään lisäturvan sisältävä matkavakuutus ei korvaa matkan peruuntumista. Kannattaa kuitenkin selvittää, mitä vakuutuksia koululla on ja voiko niistä saada korvauksia”, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi sanoo.

 Lue myös: Tuore tutkimus: Lapsi saa uuden koronaviruksen yhtä herkästi kuin aikuinen

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X