Voiko kuumelääkkeeseen kuolla? Tunnista riskit lääkkeiden käytössä – Tällaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat

”Oikea lääke oikealla annoksella oikealle potilaalle oikeaan aikaan oikealla tavalla.” Tällä ohjeella voi välttää lääkkeiden haittoja, jotka vakavimmillaan uhkaavat henkeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkkeitä ei kannata ottaa omin päin ilman ammattilaisen ohjetta muutamaa päivää pidempään.

"Oikea lääke oikealla annoksella oikealle potilaalle oikeaan aikaan oikealla tavalla." Tällä ohjeella voi välttää lääkkeiden haittoja, jotka vakavimmillaan uhkaavat henkeä.
Teksti: Virve Järvinen

Osaatko sinä tunnistaa riskit lääkkeiden käytössä? Pitääkö lääkkeenkäyttö lopettaa, jos epämääräisiä oireita ilmenee? Näin 10 kysymykseen turvallisesta lääkehoidosta vastaa asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen, Apteekkariliitto.

1. Millaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat?

Lääkkeen vaikutus voi poiketa aiotusta muun muassa siksi, että usein lääke vaikuttaa myös muualla kuin kohde-elimessä. Esimerkiksi päänsäryn hoitoon otettu lääke voi aiheuttaa maha- ja suolisto-oireita. Väsymys, päänsärky, huimaus ja suun kuivuminen ovat myös tavallisia haittoja. Henkeä uhkaavat haitat ovat harvinaisia.

Lääkepakkauksen mukana on ohje, jossa kerrotaan haittavaikutuksista. Siihen kannattaa tutustua, ennen kuin ottaa lääkkeen käyttöön. Pakkausselosteen pitkää luetteloa ei kannata pelästyä, sillä siihen listataan myös haittoja, jotka tulevat vain hyvin pienelle osalle käyttäjistä.

Päänsäryn hoitoon otettu lääke voi aiheuttaa maha- ja suolisto-oireita. Väsymys, päänsärky, huimaus ja suun kuivuminen ovat myös tavallisia haittoja.

Joskus voi olla vaikea erottaa lääkkeen haittaa sillä hoidettavan sairauden oireesta. LOTTA-tarkistuslistan avulla selvitetään muun muassa lääkkeiden mahdollisia haittaoireita.

2. Minkä lääkkeiden kanssa kannattaa olla tosi tarkka?

Kaikkien lääkkeiden kanssa tulee olla tarkkana. On harhaluulo, että ilman reseptiä myytävät lääkkeet olisivat jotenkin turvallisempia kuin reseptilääkkeet. Esimerkiksi itsehoidon kuume- ja kipulääkkeet voivat aiheuttaa yllättäviä haittoja, vaikka ne olisivat sopineet käyttäjälleen aiemmin.

Usein lääkkeiden haitat liittyvät annosteluun, eli liian suuri annos mitä tahansa lääkettä aiheuttaa haittoja.

3. Voiko kuumelääkkeeseen kuolla?

Kuumelääke parasetamoli voi yliannoksina aiheuttaa kuolemaan johtavan maksavaurion. Pienetkin yliannokset voivat aiheuttaa pysyviä maksavaurioita.

Tulehduskipulääkkeet, kuten ilman reseptiä saatava ibuprofeeni, voivat syövyttää mahalaukun limakalvoa ja aiheuttaa mahahaavan tai esimerkiksi akuutin munuaisvaurion.

Lääkkeitä ei kannata ottaa omin päin ilman ammattilaisen ohjetta muutamaa päivää pidempään. Terveyspalvelujen neuvontapuhelimesta tai apteekista kannattaa kysyä neuvoa, kuinka pitkään ja millä annoksella mitäkin vaivaa voi itse hoitaa.

4. Kenelle lääkkeestä tulee haittoja?

Ikääntyminen ja sairaudet muuttavat elimistön toimintaa, mikä vaikuttaa lääkkeen vaikutuksiin. Haitallisten yhteisvaikutusten todennäköisyys kasvaa yhtä jalkaa lääkkeiden määrän kanssa. Samaan aikaan käytetyt lääkkeet saattavat estää, heikentää tai tehostaa toistensa vaikutusta.

5. Miten montaa lääkettä voi käyttää turvallisesti?

Yhteisvaikutukset voidaan usein estää, kun lääkkeitä ei oteta yhtä aikaa, vaan muutaman tunnin välein. Esimerkiksi aamuisin annosteltavan kilpirauhaslääke tyroksiinin kanssa ei tule ottaa samanaikaisesti antasideja ja ravintolisistä magnesium-, rauta- ja kalkkitabletteja.

Jos itsellä on käytössä useita lääkkeitä, kannattaa niiden ottamista seurata valmiilla lääkityslista-lomakkeella.

6. Onko turvallisempaa ottaa lääkettä liian vähän kuin liikaa?

Turvallisinta on ottaa lääkettä ohjeen tai reseptin mukainen annos. Liian pieni annos ei tehoa ja voi johtaa sairauden pahenemiseen.

Ellei lääkäri tiedä potilaan alilääkinnästä, hän voi nostaa annoksen tasolle, joista aiheutuu tälle potilaalle haittoja. Esimerkiksi verenpainelääke voi liian suurena annoksena laskea verenpaineen niin alhaiseksi, että se aiheuttaa huimausta. Iäkkäällä huimaus voi johtaa kohtalokkaisiin kaatumistapaturmiin.

Unohtunutta lääkettä ei kannata paikata ottamalla seuraavana päivänä kaksinkertaista annosta. Annos voi kasvaa hetkellisesti liian suureksi. Pakkaussetelistä löytyy ohje unohdusten varalle.

7. Saako lääkkeen ripotella puuron päälle?

Jos pakkaustekstistä löytyvät sanat depot, retard ja slow, lääke tulee nauttia kokonaisena. Ne kertovat, että lääke vapautuu elimistössä hitaasti, jolloin pilkkominen voi heikentää lääkkeen tehoa tai voimistaa sitä haitallisesti.

Lääke kannattaa pyrkiä nielaisemaan kokonaisena. Jos siinä on jakouurre, sen voi puolittaa. Lääke otetaan veden kanssa. Maidolla ja greippimehulla on yhteisvaikutuksia monen lääkkeen kanssa.

Jos lääke ärsyttää mahaa tai aiheuttaa pahoinvointia, se kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, ikään kuin jälkiruoaksi.

Jos lääke ärsyttää mahaa tai aiheuttaa pahoinvointia, se kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, ikään kuin jälkiruoaksi. Ennen ateriaa otettavaksi tarkoitettu lääke on hyvä ottaa yleensä vähintään puolta tuntia ennen ruokailua.

8. Lopetetaanko lääkkeen käyttö heti, jos huomaa haittoja?

Mahdollisesta haittavaikutuksesta tulee kertoa hoitavalle lääkärille, apteekissa tai ottaa yhteyttä terveyspalvelujen neuvontanumeroon. Käyttäjälle kerrotaan, voiko lääkkeen lopettaa välittömästi, vai tuleeko se lopettaa asteittain.

Jossain lääkkeissä äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Esimerkiksi närästyslääkkeistä happosalpaajien pitkäaikainen käyttö tulee lopettaa vähitellen, tai oireet voivat pahentua ja tulla happopurskahduksia nieluun.

Tarvittaessa lääkäri ilmoittaa haittavaikutuksesta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle. Käyttäjä voi tehdä haittailmoituksen myös itse tai apteekin kautta.

9. Miksi joissakin lääkepakkauksissa on musta kolmio?

Musta kolmio kertoo, että lääkevalvontaviranomaiset seuraavat lääkettä tavallistakin tarkemmin. Lääke on todettu turvalliseksi, mutta näistä lääkkeistä on muita vähemmän tietoa esimerkiksi siksi, että lääke on uusi.

Kolmion tarkoituksena on herättää käyttäjä ilmoittamaan lääkkeen mahdollista haitoista.

10. Voiko lääkkeiden haittoja ennakoida?

Lääkkeen yleisistä haittavaikutuksista keskustellaan lääkkeen toimittamisen yhteydessä apteekissa. Esimerkiksi lääkkeiden käyttöön liittyvää ummetusta tai suun kuivumista voidaan ennaltaehkäistä.

Apteekin lääkehoidon arviointipalvelu on farmaseutin tai proviisorin tekemä potilaan lääkityksen syvällinen tarkastelu. Kyseessä on apteekin maksullinen palvelu, johon kuuluu haastattelu ja josta saa erillisen raportin. Palvelu auttaa osaltaan ehkäisemään lääkkeiden käyttöön liittyviä haittoja.

Markkinoilla on olemassa myös testejä, joilla voidaan selvittää tiettyjen lääkeaineiden geneettisesti poikkeavia vaikutuksia. Esimerkiksi mitä nopeammin lääke poistuu elimistöstä, sitä nopeammin se lakkaa vaikuttamasta. Hitaasti poistuva lääke kertyy elimistöön ja voi aiheuttaa haittoja. Testillä saatu tieto voi auttaa löytämään potilaalle nopeammin juuri hänelle sopivan lääkkeen.

Lue myös: Nämä ovat kalleimmat Kela-korvatut lääkkeet – Miksi lääketehtaat saavat yhä jatkaa rahastamista?

X