Voiko parasetamoli tuhota maksan? Näin erikoislääkäri vastaa

Tuttu kipulääke vaurioittaa liian suurina annoksina maksaa. Joskus lääkkeet voivat aiheuttaa vaikean maksan vajaatoiminnan, vaikka käytettäisiin suositeltua annosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parasetamolia on turvallista käyttää enintään 3 grammaa vuorokaudessa. Kuva: istockphoto

Tuttu kipulääke vaurioittaa liian suurina annoksina maksaa. Joskus lääkkeet voivat aiheuttaa vaikean maksan vajaatoiminnan, vaikka käytettäisiin suositeltua annosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Parasetamoli voi aiheuttaa maksaan vaurioita, mutta lääkkeiden aiheuttamat vakavat maksavauriot ovat harvinaisia, jos lääkkeitä käytetään suositeltuja annoksia. Melkein kaikki lääkkeet, kuten parasetamoli, voivat kuitenkin nostaa maksa-arvoja, ja joskus lääkkeet voivat aiheuttaa vaikean maksan vajaatoiminnan, vaikka käytettäisiin suositeltua annosta.

Lääkkeiden aiheuttamat maksavauriot luokitellaan joko ennustettaviin tai ennustamattomiin vaurioihin. Ennustettavat maksavauriot riippuvat annoksesta, ja ne ovat yleisiä, jos tiedossa oleva, turvallisena pidetty lääkeannos ylitetään. Ne ilmaantuvat lyhyen altistuksen jälkeen, muutamien päivien, tai jopa tuntien kuluessa.

Jos enimmäisannos vuorokaudessa ylitetään, parasetamoli voi aiheuttaa vaurioita maksassa

Klassisena esimerkkinä ennustettavasta lääkkeiden aiheuttamasta maksavauriosta pidetään kuume- ja kipulääkkeenä käytetyn parasetamolin aiheuttamaa maksavauriota. Jos suositeltu enimmäisannos 3 grammaa vuorokaudessa ylitetään, parasetamoli voi aiheuttaa vakavan, jopa maksansiirtoon johtavan maksavaurion.

Ennustamaton lääkkeen aiheuttama maksavaurio ilmaantuu hitaammin, viikosta vuoteen tai jopa pidemmän ajan kuluttua. Tämän tyyppiset vauriot ovat harvinaisia, eivätkä välttämättä riipu lääkeannoksesta. Tämän tyyppisiä vauriota aiheuttavat esimerkiksi jotkin antibiootit (amoksisilliini, klavulaanihappo) tai masennuslääkkeet.

Lääkkeiden aiheuttamat maksavauriot ovat yleisempiä, jos henkilöllä on ennestään jokin muu maksasairaus, esimerkiksi viruksen aiheuttama maksatulehdus tai maksakirroosi. Ylipaino ja runsas alkoholin käyttö lisäävät myös maksavaurion riskiä.

Maksavaurion riski kasvaa, kun eri lääkkeitä käytetään samanaikaisesti

Usean eri lääkkeen samanaikainen käyttö lisää myös riskiä maksavauriolle. Henkilöt, joilla todetaan vakava lääkkeen aiheuttama maksavaurio, ovat hyvin usein käyttäneet myös edeltävästi vauriota aiheuttavan lääkkeen lisäksi luontaistuotteita tai laihdutusvalmisteita.

Lääkkeiden aiheuttamaa maksavauriota voi ennaltaehkäistä, kun ei ylitä suositeltuja lääkeannoksia. Jos itsellä on jo jokin muu maksasairaus, kannattaa olla varovainen sellaisten lääkkeiden käytössä, joihin on yhdistetty maksavaurioita. Alkoholin käyttöä lääkehoidon aikana kannattaa myös välttää. Jos lääkkeen käytön yhteydessä suositellaan maksa-arvojen seurantaa, ohjetta noudatetaan.

Parasetamoli-annostus – enintään 3 grammaa vuorokaudessa

Parasetamolia on turvallista käyttää enintään 3 grammaa vuorokaudessa. Lääke ei aiheuta tällä annoksella maksavauriota, vaikka sitä käyttäisi pysyvästi. Tätä suurempia annoksia ei kuitenkaan saa käyttää.

Kaikkien lääkkeiden kohdalla on kuitenkin pohdittava lääkkeen käytön tarpeellisuutta ja mahdollisia muita keinoja kivun hoitoon. Esimerkiksi voimistelulla, lihaskunnon kohentamisella tai fysioterapialla voidaan usein vähentää kipua. Parasetamolin uudelleen aloitus auttaa kyllä myöhemmin kipuun, jos kipulääkkeelle on uudelleen tarvetta.

Artikkelia on muokattu 18.9.2023 klo 15:15

Lue myös Anna.fi: Näin lievität kuukautiskipuja luonnollisesti – 5 helppoa tapaa

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.
Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Katso lista! Nämä apteekin lääkkeet ovat turhia tai tehottomia – ”Onko oikein, että näitä myydään? Se on hankala, moraalinen kysymys”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X