Parasetamoli on turvallinen lääke koronavirustaudissa - myös ibuprofeenia voi käyttää, WHO peruu puheitaan

Maailman terveysjärjestö WHO vetää takaisin sanojaan, joiden mukaan koronavirusoireiden hoidossa pitäisi käyttää mieluummin parasetamolia kuin ibuprofeenia. Suomessakin Fimea linjaa, että ibuprofeenin haitoista ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parasetamolin käytöstä koronavirustaudin hoidossa ei kiistellä, mutta ibuprofeeni on kiistanalainen. Suomalaisviranomaiset puoltavat ibuprofeenin käyttöä, ranskalaiset eivät.

Maailman terveysjärjestö WHO vetää takaisin sanojaan, joiden mukaan koronavirusoireiden hoidossa pitäisi käyttää mieluummin parasetamolia kuin ibuprofeenia. Suomessakin Fimea linjaa, että ibuprofeenin haitoista ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Parasetamoli vai ibuprofeeni lääkkeeksi koronavirustaudin hoitoon? Siinäpä kysymys, josta lääkäritkään eivät nyt ole yksimielisiä. Maailman terveysjärjestö WHO ei alkuviikosta suositellut ibuprofeenin käyttöä, ja eri maissa on erilaiset ohjeet: esimerkiksi Ranskassa sitä ei suositella, Suomessa taas ibuprofeenia käytetään.

Torstaina WHO kuitenkin perui aiempia puheitaan, joiden mukaan se suosittelee ibuprofeenin välttämistä koronavirusoireiden hoitoon. WHO kommentoi aihetta Twitterissä. Sen mukaan aiheesta ei ole julkistettu tutkimustietoa, vaikka WHO:n tiedottaja suosittelikin aiemmin tällä viikolla välttämään ibuprofeenin käyttöä koronavirusoireisiin.

Myöskään Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ”tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19 -infektion pahenemisen välillä, eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.”

Eri lääkeaineet koronavirusinfektiossa

Viime viikkoina julkaistut tieteelliset artikkelit ovat olleet arvioita siitä, millä tavoin eri lääkeaineet saattavat vaikuttaa koronavirusinfektion kulkuun. Varmoja tuloksia ei ole saatu.

”Ei ole näyttöä ibuprofeenin haitoista koronavirusinfektion yhteydessä; nämä ovat pitkälti olettamuksia. Ihmisillä on oikeus eriäviin mielipiteisiin, mutta viranomainen ei anna uusia suosituksia ilman vakuuttavaa näyttöä. Tämän takia emme suosittele nyt mitään uutta tässä kohtaa, vaan odotamme lisätietoa”, kertoo ylilääkäri Kimmo Jaakkola Fimeasta.

Fimean kanta on sama kuin Euroopan lääkeviraston EMA:n kanta. EMA tekee parhaillaan myös laajempaa selvitystä asiasta, ja sen toivotaan valmistuvan ennen vappua.

Ibuprofeenista on vasta epäilyksiä

Viikko sitten johtaviin lääketieteen julkaisuihin kuuluva The Lancet julkaisi myös keskusteluartikkelin, jossa ibuprofeenin käyttö mainittiin koronavirustaudin oireita pahentavana riskitekijänä. Artikkelin kirjoittajienkin mukaan tämä oli kuitenkin vasta hypoteesi.

Ibuprofeeni on tulehduskipulääke, jota myydään apteekeissa muun muassa kauppanimillä Burana,  Ibumax, Ibumetin, Ibusal, Ibuxin, Ibutabs ja Ibuprofen-ratiopharm.

Lue myös:  Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Parasetamoli sopii erityisryhmillekin

Jos WHO:n kommentointi mietityttää, niin parasetamoli on turvallinen kipu- ja kuumelääke myös koronavirusinfektion hoidossa. Se sopii myös raskaana olevilla ja monille erityisryhmille, kuten verenohennuslääkkeitä käyttäville.

Jaakkolan mukaan parasetamolinkin kanssa kannattaa olla tarkkana, ja myynnissä on monia parasetamolivalmisteita, joihin on lisätty esimerkiksi kofeiinia tai muita piristeitä.

Aikuinen (jolla ei ole munuaisten vajaatoimintaa tai muuta asiaan vaikuttavaa sairautta) voi käyttää parasetamolia enintään 3 grammaa vuorokaudessa, eli 1 gramman 8 tunnin välein.

”Toivottavasti ihmiset eivät ota monta eri parasetamolivalmistetta yhtä aikaa, koska se voi johtaa sellaiseen yliannokseen, jossa maksa on vaarassa vaurioitua, etenkin, jos ollaan sillä tavalla sairaita, että ravitsemustilanne on huono”, hän ohjeistaa.

Parasetamolia ei pidä myöskään lähteä ostamaan apteekista yli oman tarpeen, eikä tämä valmiuslain käyttöönoton jälkeen todennäköisesti olisi mahdollistakaan. Jos kaikki ostaisivat apteekista kipulääkkeeksi pelkkää parasetamolia, voisi riskinä olla, että erityisryhmät jäisivät ilman heille sopivaa lääkettä.

”Kannattaa myös muistaa, että tällä hetkellä on liikkeellä monia muitakin taudinaiheuttajia kuin koronavirus”, Jaakkola toteaa.

Lue myös: Tällainen on koronaviruksen varjoon jäänyt kausi-influenssa – Rokotteen ottaminen kannattaa yhä

Epäily ibuprofeenin haitoista alkoi Ranskasta

Ibuprofeenin mahdollisista riskeistä on kirjoittanut muun muassa lääketieteen erikoislehti British Medical Journal. Se siteerasi infektiolääkäriä, jonka mukaan ibuprofeeni olisi heikentänyt neljän nuoren, lievään tautimuotoon sairastuneen potilaan kuntoa ja vienyt nämä sairaalahoitoon.

Kiista ibuprofeenin turvallisuudesta levisi laajalti tietoisuuteen, kun Ranskan terveysministeri Olivier Véran varoitti COVID-19:n eli koronavirustartunnan saaneita potilaita käyttämästä liikaa tulehduskipulääkkeitä, erityisesti ibuprofeenia.

”Ota kuumeeseen parasetamolia. Jos olet jo käyttämässä tulehduskipulääkkeitä tai jos sinulla on epäilyksiä, kysy neuvoa lääkäriltäsi ”, ministeri kirjoitti Twitter-viestissään.

Kommentti ibuprofeenin vaarallisuudesta herätti viikonloppuna arvostelua, koska varoituksen taustalla ei ollut vertaisarvioitua tutkimusta.

Päivitetty 19.3. kello 8.24 WHO:n muuttunut kanta.

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X