Keuhkoputkentulehdus tuntuu rintalastan alla – Tunnista oireet ja helpota oloa! Lääkäri neuvoo, miten myös vältät jälkitaudit

Äkillisen keuhkoputkentulehduksen aiheuttavat samat virukset, jotka muutenkin aiheuttavat flunssaa. Keuhkoputkentulehdus paranee ilman antibiootteja, mutta voi kestää pari kolmekin viikkoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Äkillinen keuhkoputkitulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus.

Äkillisen keuhkoputkentulehduksen aiheuttavat samat virukset, jotka muutenkin aiheuttavat flunssaa. Keuhkoputkentulehdus paranee ilman antibiootteja, mutta voi kestää pari kolmekin viikkoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Keuhkoputkentulehdus (bronkiitti) on tyypillinen flunssakauden virussairaus, joka paranee yleensä levolla ja oireenmukaisella hoidolla ilman antibiootteja.

Milloin keuhkoputkentulehduksen kanssa kannattaisi mennä lääkäriin? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen vastaa avoterveydenhuollon ylilääkäri Tia Ventto Turusta.

Millainen infektio on keuhkoputkentulehdus? Mistä se johtuu?

Keuhkoputkentulehdukset voidaan jakaa äkilliseen eli akuuttiin keuhkoputkitulehdukseen ja krooniseen keuhkoputkitulehdukseen. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Se on hyvin yleinen virusinfektio, jonka aiheuttavat samat virukset kuin nuhakuumetta.

Krooninen keuhkoputkentulehdus liittyy yleensä muihin keuhkosairauksiin, kuten esimerkiksi keuhkoahtaumatautiin. Se ei ole niin yleinen kuin äkillinen keuhkoputkentulehdus.

Miten tunnistaa keuhkoputkentulehduksen oireet?

Äkillisen keuhkoputkitulehduksen tyypillinen oire on yskä. Siihen voi liittyä myös muita flunssan oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä. Rintalastan alla voi olla karvasteleva ja poltteleva tunne.

Keuhkoputkentulehduksessa yskä tuntuu nimenomaan rintalastan alla, ei niinkään kurkunpäässä. Taudin loppuvaiheessa yskä voi nostattaa limaa, mikä on hyvä asia.

Lue myös: Limaisuus ärsyttää hengitysteitä – Näin pääset eroon rykimisestä ja ryystämisestä

Lima kurkussa
Nenähuuhtelu on hyvä hoito, kohtuudella käytettynä. © iStock

Kuumeeton keuhkoputkentulehdus – miten infektion tunnistaa?

Keuhkoputkentulehdukseen liittyy hyvin harvoin kuumetta. Kuumeen nouseminen riippuu siitä, miten ihminen muutenkin reagoi flunssatauteihin. Toki kuume voi liittyä virustautiin itsessään.

Lue myös: Kuivaa, vinkuvaa vai sittenkin keuhkoissa kumisevaa? Näin tunnistat erilaiset yskät ja hoidat ne oikein

Millainen hoito helpottaa, kun keuhkoputkentulehdus ilmenee?

Keuhkoputkentulehduksessa on ennen kaikkea levättävä, ja sitä hoidetaan oireenmukaisesti. Esimerkiksi kuumeeseen ja särkyyn voi ottaa kuumetta alentavaa ja särkyä helpottavaa lääkettä. Jos on muita infektio-oireita, kuten nuhaa ja tukkoinen nenä, voi käyttää nenäsumutetta tai tablettimuotoisia allergialääkkeitä.

Millaista lääkitystä keuhkoputkentulehdus vaatii?

Keuhkoputkentulehdus on tyypillisesti virusinfektio, joka harvoin muuttuu bakteeritulehdukseksi. Siksi siihen ei nykyisin määrätä antibioottihoitoa. Joskus keuhkoputkentulehdus voi muuttua keuhkokuumeeksi, mutta silloin tauti on jo kestänyt toista viikkoa, jonka aikana kuume on helpottanut mutta noussut uudestaan korkeaksi. Kysymyksessä voi myös olla uusi virusinfektio, sillä flunssa-aikaan niitä voi hyvin tulla peräjälkeen.

Tarttuuko keuhkoputkentulehdus? Miten pitkä itämisaika siinä on? Miten tarttumisen voisi taklata perheessä?

Keuhkoputkentulehdus on tarttuva virustauti, jonka itämisaika vaihtelee yleensä 24–72 tunnin välillä. Korona-aikaan tehtiin tutkimusta ja huomattiin, että koska silloin tehostettiin hygieniaa ja muita varotoimia, virusflunssien määrät vähenivät. Tämä todisti, että flunssia voidaan ehkäistä perushygieniatoimilla. ’

Käsien pesu on niistä kaikkein tärkein. Myös mobiililaitteiden ja tietokoneiden näppäinten desinfiointi auttaa, samoin maskien käyttö riippuen siitä, millainen maski on kyseessä ja miten sitä käytetään.

Miten krooninen keuhkoputkentulehdus ilmenee ja oireilee? Miten kierteen voisi katkaista?

Kroonisessa keuhkoputkentulehduksessa vauriot keuhkoputkien limakalvoissa ovat pysyviä. Sitä sairastavalle tulee aika ajoin limaisempia yskävaiheita, kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheita, jotka liittyvät usein virustulehduksiin.

Kroonisen keuhkoputkitulehduksen tärkein taustatekijä on tupakointi. Kroonisen keuhkoputkitulehdukseen liittyy herkemmin bakteeritulehduksia, joihin käytetään antibioottihoitoa. Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa.

Yskä rasittaa – mikä helpottaisi yskänärsytystä? 

Nykyään yskään ei suositella yskänlääkkeitä, sillä niiden tehosta ei ole kunnollista näyttöä. Eritoten niitä vältetään lapsilla. Yskää voi hillitä hunajalla. Hunaja hillitsee tutkimusten mukaan tehokkaasti yli 1-vuotiaiden lasten yskää.  

Lämmin juotava helpottaa yskää, ja juomaan voi lisätä hunajaa. Virusinfektioissa voi ottaa ison annoksen C-vitamiinia ja sinkkiä, joiden avulla voidaan hiukan helpottaa oloa ja lyhentää flunssan kestoa.

Sängyn päätyä kannattaa nostaa vähän ylös, ja yöksi voi varata juotavaa viereen yskän varalle. Jos vain mahdollista, pitäisi pyrkiä olemaan yskimättä, sillä yskiessä limakalvot ärsyyntyvät entisestään.

Lue myös: Pitkittynyt yskä piinaa – Mikä avuksi, kun yskiminen ei lopu? Lue erikoislääkärin neuvot ja hoito-ohjeet

Auttaako astmalääke? Tai kortisoni infektion oireisiin?

Jos keuhkoputkentulehdus pitkittyy ja yskä vain jatkuu, kortisonia sisältävästä astmalääkkeestä voi olla apua. Joskus myös avaavia lääkkeitä käytetään jonkin verran yskän hillitsemiseksi.

Kuume on kova – miten sen saisi laskemaan?

Kuumetta alentavalla lääkkeellä, ibuprofeenilla tai parasetamolilla.

Keuhkoputkentulehdus ja liikunta – Mitä pitää sairauden jälkeen huomioida ennen liikunnan aloittamista? Milloin se on turvallista?

Muutama päivä taudin jälkeen kannattaa ottaa kevyesti eikä kannata harrastaa sykettä nostavaa tai raskasta liikuntaa. Kevyt kävelylenkki on sallittua. Jos on kärsinyt kuumeesta, perussääntö on, että kannattaa ottaa normaalia kevyemmin yhtä monta kuumeetonta päivää kuin on ollut kuumetta, ennen kuin alkaa harrastaa raskasta liikuntaa.

Milloin on mentävä lääkäriin, kun keuhkoputkentulehdus on ilmennyt?

Jos aikuisella esiintyy yskösten lisäksi kuumetta yli 38 °C tai rintaa pistää, henkeä ahdistaa tai yleisvointi heikkenee, on syytä epäillä keuhkokuumetta ja hakeuduttava lääkäriin.

Tai jos tauti on jo mennyt ohi mutta yhtäkkiä nouseekin korkea kuume, kannattaa mennä lääkäriin, sillä kyse voi olla jälkitaudista, kuten bakteeriperäisestä tulehduksesta. Jos yskä on jatkunut yli 3 viikkoa, voi olla hyvä käydä lääkärissä.

Lääkäriin kannattaa mennä matalalla kynnyksellä, jos kyse on imevästä vauvasta, pikkulapsesta tai hauraasta vanhuksesta.

Lue myös: Höyryhengitys – milloin se auttaa ja helpottaa oloa? Lääkäri neuvoo, kenelle sopii perinteinen tapa, vesipiippu, inhalaattori tai höyryhengityslaite

Keuhkoputkentulehdus: Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa
Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa. Kenelle sopii perinteinen tapa, entä kenelle avun antaa vesipiippu-inhalaattori tai höyryhengityslaite? © iStock

Paraneeko virustauti itsestään? Onko hoitamaton keuhkoputkentulehdus riski?

Keuhkoputkentulehdus paranee yleensä itsekseen 2–3 viikossa, joten ei ole riski.

Mitä toipilaan tulee huomioida, kun infektio alkaa olla selätetty?

Toipilaan kannattaa kuulostella omaa vointiaan ja huomioida mahdolliset perussairaudet. Kun infektio alkaa olla selätetty, on myös tärkeää olla vähän liikkeellä.

Lue myös: Sydänlihastulehdus oireilee yleisimmin puristavana tai pistävänä rintakipuna – Tunnista oireet! Lue kardiologin neuvot ja hoito-ohjeet

X