Hunaja lievittää ärsytysyskää ja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua – Milloin yskän takia on syytä lähteä lääkäriin?

Hunajapurkki, nenähuuhtelukannu ja korkea tyyny helpottavan yskivän oloa, vinkkaa yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko nenä tukossa? Kiusaako ärsytysyskä? Kannattaa kokeilla nenäkannun käyttöä. © ISTOCKPHOTO

Hunajapurkki, nenähuuhtelukannu ja korkea tyyny helpottavan yskivän oloa, vinkkaa yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Ärsytysyskä tarkoittaa kuivaa yskää. Kiusalliseen vaivaan löytyy apua.

Ärsytysyskä piinaa, miten sitä voi lievittää ja hoitaa kotikonsteilla?

Paras keino lievittää ärsytysyskää on imeskellä pieni määrä hunajaa tai juoda lämmintä hunajavettä. Hunaja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua. Saman vaikutuksen saa myös yskän hoitoon tarkoitetuista imeskelytableteista tai sokeripalan imemisestä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hampaat eivät tykkää liiallisesta makeasta. Jos yskään liittyy liman valumista poskionteloista nieluun, on hyvä huuhdella nenän limakalvot nenähuuhtelukannun avulla. Limakalvojen turvotus vähenee myös, jos nukkuu pää vähän kohotetussa asennossa.

Lue myös: Kurkku kutisee – Mistä kurkun kutina ja ärsytys voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa

Ärsytysyskä - hunajaa yskään?

Mitä apuja ärsytysyskän hoitoon saa apteekista?

Tutkimusten mukaan perinteiset yskänlääkkeet ovat tehottomia, ja sen takia niiden käyttöä ei enää suositella ollenkaan. Yskän tarkoituksena on saada keuhkoissa oleva lima pois, ja sen takia yskä paranee vain yskimällä.

Liman valumista kurkkuun voi kuitenkin ehkäistä apteekista saatavilla kortisonisuihkeilla. Niitä voi huoletta käyttää pitkiäkin aikoja.

Lue myös: Kuivaa, vinkuvaa vai sittenkin keuhkoissa kumisevaa? Näin tunnistat erilaiset yskät ja hoidat ne oikein

Missä vaiheessa  täytyy lähteä lääkäriin?

Jos yskään liittyy hengenahdistusta, rintapistoksia, korkeaa kuumetta tai yleistilan heikkenemistä, on syytä lähteä lääkäriin. Niin kannattaa myös tehdä, jos köhä jatkuu yli kuukauden. Oireet saattavat liittyä esimerkiksi keuhkokuumeeseen, astmaan tai keuhkoahtaumatautiin.

Lähes aina vakavissa tapauksissa yskään liittyy myös jokin toinen oire. Ainoana oireena yskä voi siis jatkua reilut kolmekin viikkoa ilman, että siitä täytyy huolestua.

Lue myös: Yskä makuuasennossa on normaalia flunssataudissa – mutta voi ilman flunssaa kieliä jopa sydänvaivoista, Anna.fi.

X