”Yksikin resepti on liikaa” – Miksi lapsille yhä määrätään kyseenalaisia yskänlääkkeitä?

Lääkärit määräävät edelleen lapsille tehottomia ja haitallisia yskänlääkkeitä. Pelkästään Terveystalossa näitä reseptejä kirjoitetaan vielä tuhansia vuodessa, vaikka yritys pyrkiikin totutusta käytännöstä aktiivisesti eroon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkärit määräävät edelleen lapsille tehottomia ja haitallisia yskänlääkkeitä. Pelkästään Terveystalossa näitä reseptejä kirjoitetaan vielä tuhansia vuodessa, vaikka yritys pyrkiikin totutusta käytännöstä aktiivisesti eroon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Maria Tojkander

Lasten yskänlääkkeet eivät tutkimusten mukaan helpota oireita lasten akuutissa yskässä. Sen sijaan niillä voi olla vakaviakin haittoja.

Silti lääkärit määräävät niitä edelleen lapsille.

”Monissa lapsillekin määrättävissä yskänlääkkeissä on keskushermostoon vaikuttavia aineita, jotka voivat aiheuttaa väsymystä, sekavuutta tai rytmihäiriöitä, joskus aistiharhoja ja isoilla annoksilla jopa aivovaurioita”, sanoo lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

Yskänlääkkeitä myydään myös ilman reseptiä, ja niistäkin joillakin on vaikutuksia keskushermostoon.

Niitäkään yskänlääkkeitä, jotka eivät vaikuta keskushermostoon, ei kannata Csonkan mukaan käyttää. Näyttöä tehosta ei ole.

Lastenlääkärit ovat kiinnittäneet yskänlääkkeiden huonoon tehoon ja haittoihin huomiota jo vuosia sitten. Vuonna 2014 julkaistussa, kansallisessa lasten alahengitystieinfektioiden Käypä hoito -suosituksessakaan yskänlääkkeitä ei suositella käytettäväksi lasten akuutin yskän hoidossa.

Yskänlääkkeiden käyttö on vähentynyt mutta ei tarpeeksi

Viime vuosina yskänlääkkeiden kulutus on Suomessa vähentynyt. Niitä myydään kuitenkin yhä lähes 12 miljoonalla eurolla vuodessa tukkuhinnoin mitattuna. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastosta ei selviä, onko lääkkeet myyty lasten vai aikuisten käyttöön.

Terveystalon lääkärien lapsille määräämät yskänlääkereseptit ovat vähentyneet selvästi vuodesta 2014.

”Niitä kirjoitetaan silti edelleen muutama tuhat vuodessa. Yksikin resepti on liikaa. Koska haittoja on eikä hyötyä ole osoitettu, on ihan selvää, että yskänlääkkeitä ei pidä lapsille antaa”, sanoo Csonka, joka seuraa systemaattisesti Terveystalossa lapsille kirjoitettuja yskänlääkereseptejä.

Péter Csonka on yhdessä yrityksen muiden lastenlääkäreiden kanssa puuttunut yskänlääkkeiden määräämiseen Terveystalossa. Lääkäreille on esimerkiksi annettu kirjallinen ohjeistus siitä, miksi yskänlääkkeitä ei pidä lapsille antaa. On myös yskän lääkkeettömän hoidon ohje, jonka he voivat tulostaa potilaille mukaan yskänlääkereseptin sijaan.

Se näyttäisi tepsineen. Csonkan mukaan lasten yskänlääkereseptejä kirjoitettiin tammikuusta lokakuun puoliväliin useita satoja vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

”Ja jos reseptien määrä ei tällä tarpeeksi vähene, otan lisää keinoja käyttöön.”

Csonka ei ryhdy arvailemaan sitä, kuinka paljon muut kuin Terveystalon lääkärit lapsille yskänlääkkeitä määräävät. Hänen tiedossaan ei kuitenkaan ole, että missään muualla olisi puututtu asiaan niin kuin Terveystalossa on nyt tehty.

Lapsi on lääkärinvastaanotolla flunssan ja kovan yskän vuoksi.

© iStock

Ei yskänlääkettä vaan kärsivällisyyttä ja hunajaa

”Hoitokäytäntöihin vaikuttaminen on välillä vaikeaa”, Péter Csonka sanoo.

Hän ymmärtää myös lääkäreitä, joiden vastaanotolle tulee äiti tai isä lapsen kanssa, eikä perhe ole lapsen yskän takia nukkunut kahteen päivään.

”Silloin voi tulla paine määrätä edes jotakin lääkettä. Ja ovathan yskänlääkkeet myyntiluvallisia lääkkeitä.”

Hän itse ei silti kirjoita reseptiä. Jos potilas sitä pyytää, hän kertoo lääkkeiden tehottomuudesta ja haitoista.

”Ja jos huomaan, että joku muu lääkäri on kirjoittanut lapsipotilaalle yskänlääkettä, puutun asiaan ja sanon, etten suosittele sen käyttöä.”

Mitä Csonka suosittelee yskänlääkkeiden tilalle?

”Kärsivällisyyttä ja hunajaa”, hän sanoo.

Hunajalla on todettu hiukan lumelääkettä parempi teho flunssan aiheuttamaan yskään.

”Pienille lapsille limaa imevä nenäimuri on hyvä. Ja kaikenikäisten lasten virusinfektioon liittyvä yskä katoaa yleensä itsestään kolmessa viikossa.”

X