Kurkku kutisee – Mistä kurkun kutina ja ärsytys voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa

Kurkun kutina on ikävä vaiva. Miksi kurkku kuivuu, ärtyy ja kutisee? Kysyimme oireiden syitä erikoislääkäriltä - näin Karin Blomgren vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kurkun kutina kiristää pinnaa. Mistä oireilu johtuu?

Kurkun kutina on ikävä vaiva. Miksi kurkku kuivuu, ärtyy ja kutisee? Kysyimme oireiden syitä erikoislääkäriltä - näin Karin Blomgren vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Allergia, ilman epäpuhtaudet ja flunssa tuntuvat kurkussa. Flunssan ja vakavampien tautien pelossa olen jättänyt liikunnan väliin, usein turhaan. Voiko mistään päätellä, miksi kurkku kutisee? -Sepi

Kurkun kutina voi johtua allergiaoireista, ilman epäpuhtauksista tai flunssasta.  Tavallisin syy kurkun kutitteluun on limakalvojen kuivuus. Nenän tukkoisuus pahentaa kurkkuoiretta. Suuhengitys korostuu rasituksessa ja esimerkiksi katupölyaikana juostessa ja juoksun jälkeen kurkussa on epämiellyttävä tunne.

Allergisilla sama ilmiö tapahtuu allergia-aikana, jolloin allergia aiheuttaa myös nenän tukkoisuutta. Allergiaoireet kannattaa hoitaa tehokkaasti. Jos asianmukainen lääkitys ei riitä, voidaan harkita siedätyshoitoa.

On hyvä, että varot sairaana urheilua. Raju liikunta esimerkiksi nielurisatulehduksen aikana voi altistaa vakaville jälkitaudeille. Kurkkukipu on usein ylähengitystietulehduksen ensimmäinen oire, jolloin voi olla vaikea tietää, mihin oireilu liittyy.

Lue myös: Hunaja lievittää ärsytysyskää ja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua – Milloin yskän takia on syytä lähteä lääkäriin?

Tulehdustaudeissa kurkku on useimmiten niin kipeä, että nieleminen on kivun takia oikeasti vaikeaa. Toisin kuin epäpuhtauksien ja kuivuuden aiheuttamassa kurkkutuntemuksissa, nesteen nieleminen ei helpota kipua. Tulehduksiin liittyy useimmiten jo taudin alkuvaiheessa jonkinnäköisiä yleisoireita, kuten väsymystä, uupumisen tunnetta ja lihassärkyä.

Kurkun kutina kuriin nenää huuhtelemalla

Jos kurkun tuntemukset eivät ole selvää kipua, eikä yleisoireita ole, voit lähteä turvallisesti liikkumaan ja kuulostella vointiasi. Jos liikkuminen tuntuu pahalta, sen voi aina keskeyttää.

Jos olet liikkunut epäpuhtaassa ilmassa, kannattaa liikuntasuorituksen jälkeen huuhtaista paitsi suu, myös nenä puhtaaksi. Näin liikunnan aikana nenään kulkeutuneet epäpuhtaudet eivät päädy kurkkuun.

Huuhteluun käytettäviä välineitä, kuten nenäkannun, voi ostaa apteekista tai netistä, mutta huuhtelunesteenä käytettävän suolaliuoksen voi valmistaa itse.

Asiantuntijana Korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 7/21.

Lue myös: Nielemisvaikeus – Voiko nielemiskipu johtua sairaudesta? Näin erikoislääkäri neuvoo, kun nielu oireilee

nielemisvaikeus

Mistä nielemisvaikeus johtuu – ja mikä siihen avuksi? © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X