Limaisuus ärsyttää hengitysteitä – Näin pääset eroon rykimisestä ja ryystämisestä

Kärsitkö hankalasta limaisuudesta? Jos refluksitauti ja keuhkoihin liittyvät asiat on poissuljettu, mitä seuraavaksi pitäisi selvittää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nenähuuhtelu on hyvä hoito, kohtuudella käytettynä.

Kärsitkö hankalasta limaisuudesta? Jos refluksitauti ja keuhkoihin liittyvät asiat on poissuljettu, mitä seuraavaksi pitäisi selvittää?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Lima kurkussa ja nielussa tuntuu ikävältä ja saa rykimään. Lue korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vinkit miten kurkun limaisuudesta pääsee eroon.

Lima kurkussa ärsyttää – selvitä syy

Nenän, nenänielun ja kurkun alueen limaisuus voi aiheutua keuhkojen, ruokatorven, kurkunpään tai nenän alueen toiminnasta.

Kun refluksitauti ja keuhkosairaudet on suljettu pois, todennäköisin vaihtoehto on ylähengitysteiden limakalvojen tilanne tai kurkunpään toiminnalliset vaivat.

Kurkunpään ja nenän alueen limaisuutta hoidetaan saman tyyppisesti.

Tavallisimmin limaisuus johtuu limakalvojen kuivuudesta, jonka syy voi olla ikä, liian kuiva huoneilma, liiallinen ilmastointi tai limakalvojen kuntoon vaikuttava lääkitys. Naisilla menopaussi heikentää joskus ylähengitysteiden limakalvoja yllättävän nopeasti.

Kun limakalvo on sopivan kosteaa, sen pinnalla kulkeva lima liukuu huomaamatta kohti kurkunpäätä ja se nielaistaan ongelmitta.

Lue myös: Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa – Lue erikoislääkärin neuvot

Eroon rykimisestä ja ryystämisestä

Limalla on tärkeä tehtävä hengitysteiden epäpuhtauksien puhdistamisessa ja hengitysilman kostuttamisessa ja lämmittämisessä. Jos limakalvot ovat liian kuivat, liman kulku vaikeutuu, ja lima kuivuu ja kerääntyy epämiellyttäviksi klimpeiksi. Tämä aiheuttaa usein refleksinomaisen tarpeen rykiä, mikä ärsyttää limakalvoja ja pahentaa ongelmaa.

Rykimisestä ja liman kurlaamisesta tai ryystämisestä pitää tietoisesti pyrkiä eroon. Ylimääräiseltä tuntuvan liman voi turvallisesti nielaista joko vesitilkan kera tai ilman.

Jos lima ei ole veristä, eikä oireeseen liity keskikasvojen kipua, omahoidon voi aloittaa turvallisesti. Lääkärin arviota tai lisätutkimuksia ei tarvita. Kuvantamistutkimuksista tai liman bakteeriviljelystä saadaan ani harvoin diagnoosiin tai hoitoon vaikuttavia vastauksia.

Tarkoituksenmukainen kostutus helpottaa tehokkaasti limakalvojen kuivuutta ja limaisuutta. Nenää voi kostuttaa joko keittosuolasuihkeilla tai -huuhtelulla tai öljymäisillä valmisteilla.

Kurkunpään kostutukseen soveltuu apteekista saatava kätevä vesipiippu. Kostutukseen on saatavilla myös erilaisia sähkölaitteita. Kaikissa menetelmissä on tärkeää noudattaa käyttöohjeita ja hyvää hygieniaa.

Jos suolavesihuuhtelun tekee liian laimealla tai väkevällä suolaliuoksella, huuhtelu saattaa kirvellä ja limakalvon kuivuus pahenee. Välineet pitää myös puhdistaa ohjeiden mukaan. Nenähuuhtelua ei pidä tehdä useita kertoja päivässä, mutta kostuttavia suihkeita ja tippoja voi käyttää pitkin päivää.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissa 6/21. Artikkelia on muokattu 13.4.2023 klo 12:43

Lue myös: Kuiva nenä kaipaa öljyä – Näillä vinkeillä hoidat ja hellit nenän limakalvoja

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X