Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa - Lue erikoislääkärin neuvot

Eevan, 61, silmät kuivuvat etenkin tuulisella säällä. Alapäätä aristaa aiempaa useammin ja virtsatietulehdukset ovat alkaneet vaivata. Myös suu kuivuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikäli elimistö ei saa vuorokaudessa tarpeeksi nestettä, ei vettä riitä kostuttamaan suuta.

Eevan, 61, silmät kuivuvat etenkin tuulisella säällä. Alapäätä aristaa aiempaa useammin ja virtsatietulehdukset ovat alkaneet vaivata. Myös suu kuivuu.
Teksti: Tiina Laaninen

Kuivat limakalvot voivat kiusata kaiken ikäisiä, mutta erityisesti ikääntyneillä niistä aiheutuneet oireet korostuvat.

1. Miksi silmäni ovat alkaneet kuivua?

Silmien kuivuminen on yleinen ikääntyvien ongelma. Kuivumisen tuntee tavallisesti etenkin talvella ja tuulisella säällä. Myös savu, pöly ja siitepöly saavat silmät usein kuivumaan ja kirvelemään.

Herkimmillä silmäoireita voi tulla talvella myös sisäilmasta – silloin kannattaa harkita huoneilman kostutinta. Ulkoilussa on hyvä käyttää maalaisjärkeä ja tarvittaessa välttää lenkkeilyä tuulisimpina päivinä. Moni saa apua apteekista ilman reseptiä saatavista kosteustipoista.

2. Voiko silmien kosteustippoja käyttää säännöllisesti?

Voi. Ne eivät sisällä lääkeaineita, vaan niiden voi ajatella tekevän silmille samaan tapaan hyvää kuin kosteusvoide iholle.

”Tippamaisia” tippoja suositellaan yleensä laitettaviksi silmiin useamman kerran päivässä, geelimäisiä tippoja harvemmin.

Pulloissa olevissa tipoissa on yleensä mukana säilöntäainetta, mikä voi pitkään käytettynä ärsyttää silmiä. Tämän takia etenkin herkkäsilmäisten kannattaa suosia kertakäyttöpaukkauksia eli pipetteihin pakattuja silmätippoja.

Lue myös: Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

Lue myös: Onko sinulla kuivat tai vuotavat silmät? Näin valitset sopivat silmätipat ärsyyntyneille silmille

3. Voivatko verenpainelääkkeet kuivattaa suun?

Voivat. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että mikäli käyttää kolmea tai sitä useampaa lääkettä pysyvästi, suu kuivuu aina jonkin verran jo pelkästään lääkkeiden takia.

Erityisesti suuta kuivattavia lääkkeitä ovat korkean verenpaineen hoidossa käytettävät beetasalpaajat, allergia- ja psyykelääkkeet sekä osa virtsankarkailuun käytetyistä lääkkeistä. Kuivasta suusta kärsivän kannattaa tarkistuttaa lääkityksensä lääkärillä. Samalla on hyvä käydä läpi, mihin aikaan vuorokaudesta lääkkeet on viisainta ottaa.

4. Mitä merkitystä lääkkeiden ottamisen ajankohdalla on?

Jos lääkkeet ottaa aamulla, sekä lääkkeen pitoisuus että haittavaikutukset ovat suurimmillaan aamupäivällä. Illalla otetussa lääkkeessä haittavaikutukset voivat mennä ohi nukkuessa.

Jos kaikkia lääkkeitä ei ota kerralla, sivuvaikutukset eivät kasaudu. Lääkkeiden ottamisessa on noudatettava aina lääkärin antamia ohjeita.

5. Miksi suuni myös haisee?

Iän myötä limakalvot kuivuvat ja ohenevat. Syljen eritys ei vähene, mutta sylki muuttuu sitkeämmäksi, jolloin se ei kosteuta suuta yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin. Hampaat reikiintyvät tämän takia helpommin, ja suuhun voi tulla sieni-, ien- ja kiinnityskudostulehduksia. Kuivaan suuhun jää myös helpommin haisevaa hengitystä aiheuttavia ruoantähteitä.

Jos hengitys alkaa haista, kannattaa hakeutua suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle. Suusta on tärkeä pitää hyvä huoli, sillä esimerkiksi ikenien sairaudet ovat merkittävä riskitekijä infektioihin ja jopa sydän-sairauksiin. Myöskään esimerkiksi polvi– ja reisiniveloperaatioihin ei yleensä pääse, jos hampaita ei ole hoidettu.

6. Mitkä kotikonstit auttavat suun kuivuuteen?

Syljen eritykseen tarvitaan pureskelua. On hyvä lisätä omaan ruokavalioon pureskelua vaativaa ruokaa: esimerkiksi porkkanan syöminen on tehokas syljen erityksen käynnistäjä.

Iän myötä janontunne voi hävitä. Mikäli elimistö ei saa vuorokaudessa tarpeeksi nestettä, ei vettä riitä kostuttamaan suuta. Nesteitä olisi hyvä saada ruoan mukana tai juotuna vuorokaudessa vähintään puolitoista litraa.

Kuivat limakalvot voivat oireilla nenässä ja suussa yhtä hyvin kuin alapäässä.

Kuivat limakalvot voivat oireilla nenässä ja suussa yhtä hyvin kuin alapäässä. © iStock

7. Voiko tukkoinen nenäkin johtua limakalvojen kuivumisesta?

Kyllä. Nenä on yleensä tukkoisin aamulla, eikä se aina liity nuhaan. Tukkoisuuteen voi saada apua suihkuttamalla nenään apteekista ilman reseptiä saatavaa keittosuolasuihketta tai öljypitoista suihketta.

8. Miten alapään kuivia limakalvoja kannattaa hoitaa?

Limakalvoja voi kosteuttaa paikallisesti voiteilla, geeleillä ja puikoilla – näistä on apua usein myös yhdyntäkipuihin. Entisaikaan gynekologit saattoivat suositella avuksi myös bulgarianjogurttia. Toisille apua tuo emättimeen suihkutettava ihoöljy. Estrogeenivoiteet käyvät useimmille, mutta niiden sopivuus itselle kannattaa tarvittaessa varmistaa lääkäriltä.

9. Kannattaako saippuapesuja vältellä?

Useimmiten pesuun riittää vesi, ja pesun jälkeen alapäähän voi sipaista hajusteetonta perusvoidetta. Saippuaa ei kannata käyttää ainakaan joka kerta: se kuivattaa. Kovin tiukkoja housuja ja stringejä kannattaa myös välttää.

10. Liittyykö virtsatietulehdus limakalvojen kuivumiseen?

Monilla naisilla emättimen limakalvojen kuivuminen vaihdevuosien jälkeen aiheuttaa kirvelyä, kutinaa, arkuutta ja toisinaan myös toistuvia virtsatieinfektioita. Infektioherkkyyttä lisäävät myös emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrän vähentyminen.

Mikäli virtsatietulehdukset toistuvat, ennen antibioottikuuria on tärkeä ottaa bakteeriviljely virtsanäytteestä. Ei ole tavatonta, että kirvelyn syy on tulehduksen sijaan estrogeenin puute.

11. Voiko limakalvojen kuivumista estää?

Limakalvot kuivuvat väistämättä iän myötä, ja niiden uudistumiskyky heikkenee. Naisilla muutosta kiihdyttävät vaihdevuodet. Vaikka muutokselle ei voi mitään, oireisiin ei kannata alistua.

12. Milloin on hakeuduttava lääkärin?

Ensin kannattaa kokeilla kotikonsteja, mutta jos oireet eivät helpota ja ne haittaavat arkea, on hyvä käydä lääkärissä. Mikäli kuukautisten loppumisen jälkeen ilmaantuu veristä vuotoa, lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua heti.

Eevan kysymyksiin vastaa yleislääketieteen erikoislääkäri, Geriatriakeskuksen ylilääkäri Mikko Vesamäki Taysista.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X