Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

Kun silmät vuotavat, kirvelevät ja punoittavat, vika voi olla voiteluaineen koostumuksessa. Lämpöhoito korjaa kyynelnestettä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Omahoito voi auttaa, jos kyse on lievästä kuivasilmäisyydestä.

Kun silmät vuotavat, kirvelevät ja punoittavat, vika voi olla voiteluaineen koostumuksessa. Lämpöhoito korjaa kyynelnestettä.
Teksti:
Virve Järvinen

Kuivista silmistä kärsii joka kuudes silmälääkärin potilas. Oikeasti vain pienellä osalla heistä syy oireisiin on liian vähäisessä kyynelnesteessä. Useimmiten syy on kyynelnesteen laadussa.

Kysyimme 10 kysymystä kuivista silmistä silmäkirurgi Petri Oksmanilta.

1. Miten lämpö auttaa kuiviin silmiin?

Normaali kyynelneste on öljymäistä, jollaisena se voitelee silmän pintaa. Vetiseksi muuttunut kyynelneste voitelee silmää yhtä huonosti kuin vesi auton moottoria.

Silmän ylä- ja alaluomella sijaitsevat Meibomin rauhaset tuottavat voiteluainetta silmän pinnalle. Kun ne tukkeutuvat, kyynelneste muuttuu vetiseksi. Laitteella annettava lämpöhoito avaa tukkeutuneita Meibomin rauhasia, jolloin kyynelnesteen laatu paranee ja siitä tulee taas öljymäistä.

2. Kenelle laitteella annettava lämpöhoito on tarkoitettu?

Valtaosa lämpöhoitoon tulevista potilaista on henkilöitä, jotka ovat kokeilleet useita eri silmätippoja ja käyttäneet niitä isoja annoksia tuloksetta. Kostutustipat auttavat lievään kuivasilmäisyyteen, lämpöhoito on keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden hoito.

Kuivat silmät vuotavat, punoittavat ja polttelevat. Kuivista silmistä tulee valonarat, ja silmissä on roskan tunne. Näön tarkkuus voi vaihdella. Hankala kuivasilmäisyys voi vaurioittaa silmän sarveiskalvoa.

Kyynelnestettä tarvitaan muuhunkin kuin silmän voiteluun: se tuo happea sarveis- ja sidekalvon soluille, ja huuhtoo likaa ja kuona-aineita silmän pinnalta. Kuivasilmäisellä silmät saattavat tulehtua tavallista herkemmin.

3. Pääseekö lämpöhoitoon välittömästi?

Hoidon tarve arvioidaan käynnillä, jossa optikko tutkii silmät mikroskoopilla, mittaa kyynelnesteen määrää keratografi-laitteella ja tutkii kyynelnesteen laadun.

Infrapunakuvauksella hän näkee, ovatko Meibomin rauhaset tukkiutuneet, eli onko lämpöhoito potilaalle paras hoitomuoto. Esitutkimus on täysin kivuton.

4. Mitä laitehoidossa tapahtuu?

Hoidossa potilas istuu hoitotuolissa, silmät suljettuina. Optikko liikuttaa luomilla anturia, jonka avulla hän johtaa lämpöä tukkeutuneille Meibomin rauhasille. 42-asteinen lämpö ja kevyt hieronta avaavat rauhaset ja pehmentävät tiivistynyttä rauhaseritettä.

Hoito tuntuu mukavalta, ja se kestää kerralla puoli tuntia. Moni potilas nukahtaa sen ajaksi. Se on turvallinen, eikä sillä ole haittoja.

Hoitoa suositellaan otettavaksi yleensä kolmen kerran sarjoina. Toinen hoitokerta ajoittuu noin viikon päähän ja viimeinen noin kolmen viikon päähän ensimmäisestä kerrasta.

Hoitoon ei tarvitse valmistautua mitenkään, mutta jos silmissä on tulehdus, se pitää hoitaa kuntoon ennen lämpöhoitoa. Hoitoon tullaan ilman silmämeikkiä, ja sen jälkeen voi jatkaa päivää tuttuun tapaan.

Kuivat silmät ovat valonarat ja niissä voi olla roskantunne.

Kuivat silmät ovat valonarat ja niissä voi olla roskantunne. © iStock

5. Paranevatko kuivat silmät kokonaan?

Osalla potilaista kolmen kerran sarjana otettu lämpöhoito vie oireet ja voi vapauttaa silmätipoista jopa vuodeksi. Kuivasilmäisyys ei kuitenkaan parane; se on elinikäinen vaiva, joka pahenee iän myötä. Moni huomaa kuivasilmäisyyden etenemisen siinä, että piilolinssit alkavat iän myötä tuntua epämukavilta. Lämpöhoito ei välttämättä mahdollista niiden käyttöä jatkossakaan.

6. Voiko luomille antaa itse lämpöhoitoa?

Luomille voi laittaa lämpimän hauteen, esimerkiksi lämpimällä vedellä kostutetun puhtaan kankaan. Markkinoilla on myös silmämaskeja, jotka lämmitetään mikroaaltouunissa. Omahoitoa kannattaa kokeilla pari kertaa päivässä, kerralla 5–15 minuuttia.

Luomia voi myös hieroa varovasti. Tässä hieronnassa ei pidä käyttää voimaa.

Omahoito voi auttaa, jos kyse on lievästä kuivasilmäisyydestä. Vaikeammissa tapauksissa tarvitaan lääkärin apua.

7. Voiko silmiä kostuttaa sisäisesti?

Osa silmälääkäreistä suosittelee potilailleen omega-3-rasvahappoja. Niiden tehosta on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Ne tiedetään monella muulla tavalla terveellisiksi, joten niitä voi kokeilla, jos haluaa.

Jos silmät ovat aamulla herätessä erityisen kuivat, voi harkita ilmankostuttimen hankintaa makuuhuoneeseen talvikaudeksi. Ilman kosteusprosenttia kannattaa tarkkailla, jottei se nouse liikaa. Sopivana huoneilman kosteutena talviaikaan pidetään 20–40 prosenttia. Kannattaa muistaa, että huonosti hoidettu ilmankostutin voi levittää huoneilmaan mikrobeja. Hygieenisin kostutin saa höyryn aikaan vettä kuumentamalla.

8. Tottuuko silmä tippoihin?

Silmä ei totu tippoihin, mutta kuivuus voi pahentua, ja käyttäjä tarvita entistä tuhdimman tipan. Moni nainen esimerkiksi pärjää nuorempana kevyemmillä tipoilla kuin vaihdevuosien jälkeen.

Kevyimmät tipat eivät useinkaan riitä, jos ihmisellä on samaan aikaan jokin silmiä kuivattava lääkitys. Esimerkiksi useat antihistamiinit, beetasalpaajat, unilääkkeet ja mielialalääkkeet kuivattavat silmiä. Allergia ja atopia aiheuttavat usein kuivasilmäisyyttä.

Kostutustippoja kannattaa käyttää ennakoiden. Jos silmät oireilevat ulkona, tippa laitetaan vartti ennen ulosmenoa. Jos ne vaivaavat päätetyössä, tippa sujautetaan paikoilleen ennen kuin ihminen aukaisee laitteen.

Alussa tippoja voi joutua käyttämään puolen tunnin välein, myöhemmin muutaman kerran päivässä. Yöksi kannattaa valita geelimäinen, hoitavampi tippa.

9. Miksi silmiä kannattaa räpytellä?

Kyynelneste leviää silmän pinnalle, kun ihminen sulkee tai räpyttelee silmät. Jos luet kirjaa tai seuraat pitkään älylaitetta tai päätettä, räpyttele silmiäsi tietoisesti aika ajoin ja sulje silmät hetkeksi.

Kasvoihin kohdistuva ilmavirtaus pahentaa kuivasilmäisyyttä. Auton ilmanvaihto kannattaa suunnata oikein ja katsoa, että se ei puhalla suoraan kasvoille.

10. Koska kyynelteihin kannattaa laittaa tulppa?

Kyyneltietulpat estävät kosteuden valumisen pois silmän pinnasta samaan tapaan kuin tappi lavuaarissa. Kyynelteiden tulppaus on oikea hoito silloin, kun syy silmien kuivuuteen on hyvin vähäisessä kyynelnesteen erityksessä. Syy siihen on tavallisimmin reuma- tai sidekudossairaus.

Kyyneltiet suljetaan silikonista valmistetuilla tulpilla, jotka laajenevat kyynelkanavassa ja sulkevat kanavan tiiviisti. Tulppa voidaan sujauttaa paikalleen vastaanotolla, ja se kestää noin minuutin. Itsestään sulavat tulpat kestävät pari kolme kuukautta. Pysyvät tulpat voidaan tarvittaessa poistaa huuhtelemalla.

Lue myös: Onko sinulla kuivat tai vuotavat silmät? Näin valitset sopivat silmätipat ärsyyntyneille silmille

X