Onko sinulla kuivat tai vuotavat silmät? Näin valitset sopivat silmätipat ärsyyntyneille silmille

Päätetyöskentely ja älylaitteiden käyttö kuivattavat silmiä. Siksi silmiä kannattaa kosteuttaa ennakoiden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätetyöskentely ja älylaitteiden käyttö kuivattavat silmiä. Siksi silmiä kannattaa kosteuttaa ennakoiden.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

1. Pitääkö hankkia suojalasit, kun silmät vuotavat ulkona?

Suojalasit voivat olla paikallaan pyöräillessä, mutta ne eivät kosteuta silmää, ja silmä vuotaa, koska se kuivuu. Muun muassa tuuli, aurinko ja kuiva ilma kuivattavat silmiä.

Kuivaa silmää kutittaa, polttelee, ja siinä on roskantunne. Jotta kuviteltu roska poistuisi silmästä, silmä alkaa erittää kyyneliä. Vetinen kyynelneste ei kuitenkaan kosteuta silmää, vaan tähän tarvitaan ulkoista apua.

2. Millä silmiin saa kosteutta?

Puuttuva kyynelneste korvataan kosteuttavilla tipoilla, geeleillä ja voiteilla. Ne sisältävät silmiä voitelevia ainesosia, kuten hyaluronihappoa ja karbomeeriä sekä mahdollisesti myös kyynelnesteen haihtumista estäviä aineita, kuten lipidejä.

Tippoja pitää käyttää ainakin alkuun runsaasti, useita kertoja päivässä. Kostutusvalmisteet ovat turvallisia myös jatkuvasti käytettynä.

3. Pitääkö silmätippoja olla useita?

Moni käyttää mielellään päiväaikaan kevyttä, vesimäistä tippaa, joka ei sumenna katsetta hetkeksi, kuten geeli tai voide tekee.

Jos oireet ovat päässeet hankaliksi, vesimäisen tipan teho ei tahdo riittää. Silloin päiväkäyttöön valitaan kevyt ja sen rinnalle yökäyttöön tuhdimpi, hoitavampi valmiste.

4. Vaikuttaako käyttäjän ikä silmätipan valintaan?

Vaihdevuosissa hormonimuutokset kuivattavat kaikkia limakalvoja, myös silmiä. Ikääntymisen myötä voi huomata, että tarvitsee kosteuttavamman silmätipan.

Osalla tippoihin yhdistetyt nielaistavat omega-7-kaksoistyrniöljykapselit voivat helpottaa oireita. Talviaikaan moni vakikäyttäjä vaihtaa tipan hoitavampaan.

5. Miten tipan saa solahtamaan paikoilleen?

Kannattaa käyttää peiliä apuna. Ensin pestään kädet ja avataan vähän alaluomitaskua sormella. Tippa tiputetaan luomitaskuun niin, ettei pullon tai pipetin kärki koske silmää. Sen jälkeen suljetaan silmä ja painetaan puhtaalla sormella hetki silmän sisänurkkaa.

Luomitaskuun mahtuu kerralla yksi tippa tai noin puoli senttiä geeliä tai voidetta. Jos käytössä on lääketippoja, niiden ja kostutustipan välillä on hyvä pitää vajaa vartti taukoa. Paukkupakkasella tippa kannattaa laittaa ainakin puoli tuntia ennen ulosmenoa.

6. Kuinka tipan saa pois pullosta?

Tippoja myydään kerta-annospipetteinä ja pulloissa. Joidenkin tippojen pullot ja pipetit ovat sen verran jäykkiä, että niiden puristaminen vaatii vähän sormivoimia ja pipetin käsittely pienen kokonsa vuoksi sorminäppäryyttä.

Osalle voi olla helpompi käyttää isompaa ja pehmeämpää pulloa kuin pientä pipettiä.

7. Miksi tippojen kanssa pitää olla tarkkana?

Huono hygienia voi aiheuttaa silmätulehduksen. Siltä välttyy, kun huolehtii käsipesusta, pitää kostutusvalmisteet henkilökohtaisessa käytössä eikä säilytä niitä pidempään kuin pakkauksessa sanotaan.

Osa kertakäyttöpipeteistä sisältää suljettavan korkin, jolloin avatun pipetin sisältö säilyy käyttökelpoisena päivän.

8. Mitä jos silmätippa ärsyttää?

Joissain silmätipoissa käytetyt säilöntäaineet ja erityisesti bentsalkoniumkloridi voivat ärsyttää herkkäsilmäistä. Kerta-annospipeteissä ei ole säilöntäaineita ja nykyään säilöntäaineettomia kosteuttajia myydään myös pulloissa.

Jos joutuu käyttämään pitkään kostutusvalmisteita tai käyttää piilolinssejä, kannattaa suosia tuotteita, joissa ei ole bentsalkoniumkloridia.

9. Miten sisällä vetistäviä silmiä hoidetaan?

Kuiva sisäilma, koneellinen ilmastointi, pöly ja älylaitteiden ahkera käyttö voivat laittaa silmät vetistämään. Home ja muut sisäilman puhtaudet voivat ärsyttää silmää, mutta 
tällöin ihmisellä on yleensä myös ylähengitysteiden oireita, kuten nuhaa ja hengityksen vinkunaa.

Päätetyöläisen kannattaa sijoittaa näyttöruutu vähän alaviistoon ja lepuuttaa aika ajoin silmiä: räpytellä ja sulkea ne hetkeksi. Tällöin luomet levittävät kyynelnestettä silmien pinnalle.

Kostutusvalmisteita on hyvä käyttää ennakoivasti, ja tiputtaa niitä esimerkiksi aina ennen kuin aukaisee tietokoneen tai kirjan.

10. Mikä auttaa, jos tipat eivät tehoa?

Hankaliin oireisiin voi tehdä hoitokokeilun kromoglikaattisilmätipoilla, koska kuivassa silmässä voi olla allerginen tulehdus. Niitä käytetään 2–4 kertaa päivässä parin viikon kuurina, ja niitä saa apteekista ilman reseptiä.

Silmäluomen reunassa on rauhasia, jotka erittävät kyynelnestettä kosteuttavia lipidejä. Rauhaset voivat mennä tukkoon, mikä voi olla osasyynä silmien kuivuuteen. Luomireunojen päivittäinen puhdistus voi auttaa. Tähän on olemassa liuoksia ja puhdistuspyyhkeitä.

11. Mitä jos sairauden hoitoon käytetty lääke kuivattaa silmiä?

Esimerkiksi antihistamiinit, beetasalpaajat, unilääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, psyykelääkkeet ja aknelääkkeistä isotretinoiini voivat kuivattaa silmiä.

Jos käyttää näitä lääkkeitä, ja kuivat silmät vaivaavat hyvästä itsehoidosta huolimatta, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Silmien kuivuminen on myös yleinen, yleensä ohimenevä silmäoperaatioihin liittyvä haitta.

12. Koska kuivia silmiä kannattaa näyttää lääkärille?

Lääkäriä tarvitaan, jos oireet eivät itsehoidosta huolimatta helpota tai niihin liittyy muita oireita, kuten kipu, näön heikkeneminen, silmien punoitus tai rähmiminen. Tällöin voi olla kyse esimerkiksi allergiasta tai silmätulehduksesta.

Kuivien silmien oireiden taustalla voi olla myös jokin hoitoa vaativa yleissairaus, kuten Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, kilpirauhasen vajaatoiminta tai diabetes.

Asiantuntijana proviisori Lauri Itkonen, Porvoon Uusi Apteekki.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X