Silmien laserleikkausesta outoja oireita – Henna, 40, katuu operaatiotaan: ”En menisi enää uudelleen leikkaukseen”

Henna Nykänen halusi päästä eroon vahvoista silmälaseistaan, jotta elämä helpottuisi. Moni asia muuttuikin hankalammaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laserleikkauksen jälkeen silmät ovat aiheuttaneet Henna Nykäselle jatkuvaa huolta. Esimerkiksi sopivien kostutustippojen löytäminen on ollut hänelle haasteellista, sillä osa tipoista aiheuttaa kipua ja osa kirvelyä.

Henna Nykänen halusi päästä eroon vahvoista silmälaseistaan, jotta elämä helpottuisi. Moni asia muuttuikin hankalammaksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Turkulainen Henna Nykänen, 40, sai ensimmäiset silmälasinsa yhdeksänvuotiaana. Sen jälkeen hänen näkönsä huononi nopeasti, ja hän joutui vuosien mittaan monta kertaa ostamaan uudet silmälasit. Kun piilolinssien käyttökään ei hänelle sopinut, hän alkoi miettiä silmien laserleikkausta.

”Harkitsin silmien laserleikkausta noin 15 vuotta”

”Minua harmitti kovasti, etten pystynyt ollenkaan olemaan ilman laseja. Toisessa silmässä miinusta oli 9 ja toisessa 7,5. Piilolinssit tuntuivat hyvin epämukavilta, minkä lisäksi ne aiheuttivat voimakasta punoitusta.

Eräältä kaveriltani sain kupongin, jolla pääsin ilmaiseksi silmien esitutkimukseen laserleikkausta varten. Varasin ajan yksityiselle silmälääkäriasemalle, jossa silmälääkäri tutki silmäni ja sanoi, ettei leikkaukselle ollut estettä.

Leikkaus tuntui kuitenkin isolta päätökseltä, ja harkitsin sitä vielä vuoden. Vasta 34-vuotiaana olin vihdoin valmis leikkauspöydälle.”

Leikkauksen jälkeen näkö parani

”Leikkaus sujui hyvin nopeasti. Sain rauhoittavaa lääkettä, minkä jälkeen itse toimenpide oli ohi parissakymmenessä minuutissa. Näköni parani heti, mikä tuntui ihanalta.

Sen jälkeen minut vietiin lepohuoneeseen, jossa lääkäri kävi vielä tarkistamassa silmäni. Kotiin pääsin lähtemään parin tunnin päästä, mutta minun piti pitää vielä turvalaseja, jotta leikatut alueet pysyisivät puhtaina.

Ensimmäisten kuukausien aikana silmät tuntuivat kuivilta, mutta lääkäri oli kertonut, että se kuuluu asiaan. Käytin silmien kostuttamiseen kostutustippoja.

Muuten elämä tuntui valtavan hyvältä. Näköni oli todella terävä. Istuin Turussa jokilaivalla ja ihastelin, kun näin kaikki pienimmätkin yksityiskohdat maisemassa.”

Hajataitto aiheutti silmien kuivuuden

”Silmien kuivuus ei mennyt lainkaan ohi, vaan se paheni kuukausi toisensa jälkeen. Minut leikannut lääkäri ihmetteli asiaa, sillä silmäni näyttivät hänestä täysin terveiltä.

Reilu vuosi leikkauksen jälkeen kävin toisella silmälääkärillä, joka havaitsi, että minulla oli hajataittoa ja vähän miinusta. Hänen mukaansa hajataitto saattoi aiheuttaa kuivuuden. Hoidoksi hän määräsi minulle silmälasit.

Se oli valtava pettymys. Olin kuvitellut päässeeni laseista kokonaan eroon, ja yhtäkkiä minun piti palata käyttämään niitä.

Hangoittelin asiaa vastaan pari kuukautta. Minun oli kuitenkin hyvin vaikea esimerkiksi lukea ilman laseja, sillä näkö hämärtyi katsoessani lähelle.

Hankin lasit, ja lukeminen helpottui vähäsen. Lasien jälkeen aloin kuitenkin saada paljon lihasjännityksiä pään alueelle ja päänsärkykohtauksia.”

Näkemiseen liittyvät vaivat lisääntyivät

”Pystyn olemaan ilman silmälaseja lyhyitä aikoja esimerkiksi uimahallissa, bodypumpissa tai joogassa. Liikuntaharrastuksissa on paljon hyötyä, etteivät lasit roiku koko ajan nenällä.

Silmieni kuivuusongelma on kuitenkin vain pahentunut. Ennen leikkausta silmäni eivät olleet olleenkaan kuivat, mutta nykyään olen täysin riippuvainen silmätipoista. Niihin kuluu myös paljon rahaa.

Minulla on myös kummallisia näkemiseen liittyviä vaivoja. Kirkkaat loisteputkivalot häikäisevät helposti, ja joudun töissä sammuttelemaan kattovaloja. Se taas tuottaa työkavereille hankaluuksia.

Lisäksi pimeällä autoillessa näen vastakkaisen auton valot suurina renkaina. Myös tiettyjen kuvioiden, kuten raitojen, katsominen on hankalaa.

Mitään tarkkaa selitystä vaivoille ei ole löytynyt. Silmien rasittumista lievitän tekemällä silmäjumppaa ja rentoutumalla. Valonarkuus helpottuu aurinkolaseilla.

Monet arjen asiat ovat kuitenkin hankaloituneet. Jos nyt voisin matkustaa ajassa taaksepäin, en menisi enää uudelleen leikkaukseen.”

Vakavat haitat harvinaisia

1. Silmien laserleikkauksiin liittyy aina riskejä. Vakavat ongelmat ovat harvinaisia, mutta niitä voi ilmaantua myös teknisesti onnistuneen toimenpiteen jälkeen. Kudos ei aina parane odotetulla tavalla.

2. Laserleikkaus voi aiheuttaa esimerkiksi silmien kuvanlaadun heikkenemistä, kuivasilmäisyyttä, hermoperäistä kipua ja erilaisia tulehduksia.

3. Jos likitaitteisuutta on paljon, leikkauksen jälkeiset hämäränäön ongelmat ovat tavallista yleisempiä. Lisäksi silmät voivat likitaitteistua uudelleen.

”Valtaosa taittovirheleikkauksessa käyneistä on hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. Merkittäviä ja pysyviä haittoja jää alle prosentille potilaista”, kertoo silmälääkäri Tuomo Lehtonen Tyksistä.

X