Tiesitkö tämän: Uuden seksikumppanin jälkeen saa helposti virtsatietulehduksen

Joillekin naisille tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille. Syitä voi olla monia, sanoo LT, osastonylilääkäri Tomi Mikkola HYKS:n Naistenklinikalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joillekin tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille.

Joillekin naisille tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille. Syitä voi olla monia, sanoo LT, osastonylilääkäri Tomi Mikkola HYKS:n Naistenklinikalta.
(Päivitetty: )
Teksti: Kirsi Hémanus

Miksi joillekin tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille? LT, osastonylilääkäri Tomi Mikkola HYKS:n Naistenklinikalta Vastaa totta vai tarua -väittämiin.

Virtsatietulehduksen saa helpommin uuden seksikumppanin kanssa

Totta. Aktiivinen seksielämä voi lisätä tulehdusten määrää, ja yhdyntöjä on yleensä enemmän uuden kumppanin kanssa. Naisen virtsaputki on vain noin kolme senttiä pitkä, joten bakteerit kulkeutuvat sitä pitkin herkästi virtsarakkoon. Yhdynnän jälkeen olisi hyvä käydä virtsaamassa, jolloin väärään suuntaan kulkeutuneet bakteerit poistuvat. Selvää näyttöä ei ole, että tulehduksen saisi helpommin kylmällä ilmalla, vaikka limakalvojen puolustusmekanismi heikkenee silloin hieman.

Toistuvaan virtsatietulehdukseen voidaan käyttää estolääkitystä

Totta. Estolääkitys on mielekäs, jos tulehduksia on 4–6 vuodessa tai enemmän. Jos tulehdus tulee tyypillisesti yhdynnän jälkeen, voi ennen yhdyntää ottaa estolääkkeen kerta-annoksena. Olisi tärkeää pitää limakalvot hyvässä kunnossa, jolloin elimistö pystyy itse estämään bakteerien joutumisen virtsarakon puolelle. Iäkkäämmillä naisilla oireetonta bakteerilöydöstä ei tarvitse hoitaa.

Lue myös: Toistuvat virtsatietulehdukset ovat tuskallinen riesa – Miten kierteen voisi ehkäistä ja katkaista?

Virtsatietulehdus paranee karpalomehulla

Tarua. Karpalo- tai puolukkamehu voi ehkäistä alttiutta sairastua tulehdukseen, mutta se ei varsinaisesti paranna tulehdusta. Myös C-vitamiini korkeina annoksina voi ehkäistä alttiutta, sillä se tekee virtsan happamaksi. Jotkut naiset ovat alttiimpia saamaan tulehduksen anatomisista syistä. Myös se voi altistaa, jos rakko ei tyhjene kunnolla tai limakalvot ovat ohentuneet.

Lue myös:

Ehkäiseekö puolukka virtsatietulehduksia?

Hillitse virtsatietulehduksia kotikonstein

Voiko pissavaivan saada liiasta kahvin juonnista?

Miten virtsatietulehduksen voi estää? Asiantuntijan 8 neuvoa virtsatietulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

X