Tiesitkö tämän: Uuden seksikumppanin jälkeen saa helposti virtsatietulehduksen

Jaa kaverilleTilaa Seura
Joillekin tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille. © istock
Joillekin naisille tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille. Syitä voi olla monia, sanoo LT, osastonylilääkäri Tomi Mikkola HYKS:n Naistenklinikalta.

Virtsatietulehduksen saa helpommin uuden seksikumppanin kanssa

Totta. Aktiivinen seksielämä voi lisätä tulehdusten määrää, ja yhdyntöjä on yleensä enemmän uuden kumppanin kanssa. Naisen virtsaputki on vain noin kolme senttiä pitkä, joten bakteerit kulkeutuvat sitä pitkin herkästi virtsarakkoon. Yhdynnän jälkeen olisi hyvä käydä virtsaamassa, jolloin väärään suuntaan kulkeutuneet bakteerit poistuvat. Selvää näyttöä ei ole, että tulehduksen saisi helpommin kylmällä ilmalla, vaikka limakalvojen puolustusmekanismi heikkenee silloin hieman.

 

Toistuvaan tulehdukseen voidaan käyttää estolääkitystä

Totta. Estolääkitys on mielekäs, jos tulehduksia on 4–6 vuodessa tai enemmän. Jos tulehdus tulee tyypillisesti yhdynnän jälkeen, voi ennen yhdyntää ottaa estolääkkeen kerta-annoksena. Olisi tärkeää pitää limakalvot hyvässä kunnossa, jolloin elimistö pystyy itse estämään bakteerien joutumisen virtsarakon puolelle. Iäkkäämmillä naisilla oireetonta bakteerilöydöstä ei tarvitse hoitaa.

 

Virtsatietulehdus paranee karpalomehulla

Tarua. Karpalo- tai puolukkamehu voi ehkäistä alttiutta sairastua tulehdukseen, mutta se ei varsinaisesti paranna tulehdusta. Myös C-vitamiini korkeina annoksina voi ehkäistä alttiutta, sillä se tekee virtsan happamaksi. Jotkut naiset ovat alttiimpia saamaan tulehduksen anatomisista syistä. Myös se voi altistaa, jos rakko ei tyhjene kunnolla tai limakalvot ovat ohentuneet.

Lue myös:

Ehkäiseekö puolukka virtsatietulehduksia?

X