Toistuvat virtsatietulehdukset ovat tuskallinen riesa – Miten kierteen voisi ehkäistä ja katkaista?

Yli puolet naisista sairastaa ainakin kerran elämänsä aikana virtsatietulehduksen, ja useimmilla se on toistuva vaiva.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yli puolet naisista sairastaa ainakin kerran elämänsä aikana virtsatietulehduksen, ja useimmilla se on toistuva vaiva.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Tihentynyt virtsaamisentarve, virtsapakko ja kirvely ovat tuttuja, ikäviä virtsatulehduksesta johtuvia oireita. Yli puolet naisista sairastaa ainakin kerran elämänsä aikana virtsatietulehduksen. Naisista 20–40 prosentilla vaiva toistuu useasti.

Mitkä tekijät altistavat tulehdukselle?

Altistavia tekijöitä ovat heikentynyt limakalvopuolustus, yhdyntä sekä häiriöt virtsajohdinten toiminnassa. Koska seisova vesi pilaantuu, rakon tyhjenemistä heikentävät yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät riskiä.

Toistuvia virtsatietulehduksia voidaan ehkäistä 6–12 kuukauden mittaisella estolääkityksellä. Sitä harkitaan, jos tulehduksia on yli kolme vuodessa. Tosilla yhdyntä laukaisee virtsatietulehduksen, jolloin voidaan käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa kerta-annosantibioottia.

Karpalomehun taika puree

Karpalomehu tai karpalo-puolukkamehu (2 dl aamuin illoin) estää todistetusti virtsatulehduksia.

Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen on tärkeää hoitaa limakalvot kuntoon paikallisestrogeenillä. Se tekee sekä emättimen että virtsaputken suun limakalvon paksummaksi ja sulkee paremmin naisen lyhyen virtsaputken suun tulpan. Näin virtsa ei karkaa, eivätkä suoliston bakteerit pääse aiheuttamaan tulehdusta. Vessassa pyyhkimissuunta tulisi olla ”edestä taaksepäin”. Estrogeeni ylläpitää myös emättimen normaalia bakteerikantaa.

Monet naiset kokevat saavansa apua virtsatietulehdusten estoon runsaasta juomisesta, rakon tiheämmästä tyhjentämisestä, ummetuksen hoidosta, kylmettymisen estosta, C-vitamiinin nauttimisesta, rakon tyhjentämisestä yhdynnän jälkeen sekä siittiöitä tappavien ehkäisyvalmisteiden välttämisestä. Näitä voi kokeilla, vaikka vahvaa tutkimusnäyttöä näiden keinojen tehosta ei ole osoitettu.

Elleivät virtsatietulehduksen oireet häviä kolmessa päivässä lääkehoidolla, kannattaa pitää mielessä klamydian mahdollisuus. Klamydia vaatii oman hoitonsa.

Asiantuntijana Katja Kero, LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X