Höyryhengitys – milloin se auttaa ja helpottaa oloa? Lääkäri neuvoo, kenelle sopii perinteinen tapa, vesipiippu, inhalaattori tai höyryhengityslaite

Höyryhengitys on vanha perinteinen tapa lievittää virusflunssaa, johon ei ole olemassa lääkehoitoa. Höyryhengityksestä hyötyvät kaikenikäiset, myös äänenkäytön ammattilaiset, vaikka he eivät flunssasta kärsisikään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa. Kenelle sopii perinteinen tapa, entä kenelle avun antaa vesipiippu-inhalaattori tai höyryhengityslaite?

Höyryhengitys on vanha perinteinen tapa lievittää virusflunssaa, johon ei ole olemassa lääkehoitoa. Höyryhengityksestä hyötyvät kaikenikäiset, myös äänenkäytön ammattilaiset, vaikka he eivät flunssasta kärsisikään.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Virusflunssaa tai virusperäistä keuhkoputkentulehdusta ei paranneta lääkkeillä, vaikka niillä voidaankin lievittää sen oireita. Höyryhengitys on lääkkeetön ja riskitön keino avata hengitysteitä, lievittää tukalaa oloa ja helpottaa yskää.

Höyryhengittämiseen ei tarvita edes mitään erillisiä laitteita, vaikka sellaisiakin markkinoilla on tarjolla aina manuaalisista inhalaattoreista ja vesipiipuista kalliisiin sähkötoimisiin höyryhengityslaitteisiin.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino Mehiläisestä antaa vinkit höyryhengittämiseen flunssan ja keuhkoputkentulehduksen oireiden lievittämiseksi. Hän kertoo myös, miten äänityöläiset hyötyvät vesipiipusta.

Miten eri tavoin voi höyryhengittää?

Perinteinen tapa höyryhengittää on keittää vettä ja kaataa se laakealle vadille, jonka jälkeen höyryä hengitetään kasvot vadin yläpuolella pyyhe pään ympärillä.

Apteekista on saatavilla myös inhalaattoreita höyryhengitykseen. Manuaalinen laite koostuu kahdesta osasta: alaosaan lisätään kiehunut vesi, jonka jälkeen yläosa kierretään paikoilleen. Kasvot asetetaan yläosan suppiloon, jonka kautta höyryä hengitetään.

Toinen konsti on istua kylpyhuoneessa samalla kun valuttaa kuumaa vettä suihkusta. Tämä toimii erityisesti pienten lasten kanssa, mutta toki myös aikuisilla. Vesihöyrystä voi nauttia myös miedosti lämmitetyssä saunassa, jolloin löylyt ovat erityisen kosteita.

Markkinoilla on myös erilaisia höyryhengityslaitteita, joiden hinta vaihtelee.

Täytä höyryhengitykseen tarkoitetun inhalaattorin alaosa lämpimällä vedellä, älä käytä kiehuvaa vettä.
Täytä höyryhengitykseen tarkoitetun inhalaattorin alaosa lämpimällä vedellä, älä käytä kiehuvaa vettä. © Jorma Pouta / Otavamedia © Jorma Pouta / Otavamedia

Mitä käytännön neuvoja on, kun höyryhengitys tehdään kotona?

On tärkeää antaa veden ensin jäähtyä, jotta ei polta itseään. Turvallinen veden lämpötila on noin 40 astetta. Jo 10–20 minuuttia höyryhengistä voi lievittää flunssan oireita. Höyryhengitystä voi kokeilla vaikka kerran tunnissa, sillä siitä ei ole mitään haittavaikutuksia.

Höyryhengityksestä ei ole olemassa tutkimusnäyttöä, vaan siitä saatava hyöty perustuu kokemukseen.

Miksi veteen kehotetaan laittamaan suolaa?

Suola todennäköisesti tehostaa höyryn vaikutusta, koska vesihöyry on tällöin lähempänä kehon fysiologista tilaa. Veteen voi myös lisätä eteerisiä öljyä, kuten esimerkiksi mentolia, eukalyptusta tai piparminttua.

Onko höyryhengityslaite tehokas ja käytännöllinen? 

Inhalaattori on siitä kätevä, ettei tarvitse viritellä erillisiä laakeita astioita ja pyyhkeitä. Vesihöyry nousee alhaalla olevasta astiasta kohti yläosan laajaa suukappaletta.

Markkinoilla oleva sähköllä toimiva hengitysharjoituslaite perustuu perinteiseen metodiin, mutta siihen yhdistyy myös hengityslihasharjoittelu. Höyry kohdistuu suoraan nenän limakalvoille. Höyryn lämpötila on säädettävissä, jolloin ei ole pelkoa mahdollisista palovammoista.

Hinnakkaissa hengitysharjoituslaitteissa hengitysteihin kohdistetaan painetta, jolloin kosteus pääsee syvemmälle kudokseen. Painetta on myös mahdollista säätää.

Lue myös: Tehokas ja vapaa hengitys vahvistaa keuhkot – Kokosimme venyttelyohjeet ja hengitysharjoitukset, jotka opettavat ohjaamaan omaa hengitystä

Tehokas hengitys on hyödyksi kamppailussa keuhko-infektiota vastaan.
Tehokas hengitys on hyödyksi kamppailussa keuhko-infektiota vastaan. © Tommi Tuomi/Otavamedia © Tommi Tuomi/Otavamedia

Miten höyryhengitys auttaa virusinfektioissa? Mistä tietää, että nenän kosteustasapaino on kunnossa?

Ylähengitysteiden virustaudeissa limakalvojen värekarvatoiminta häiriintyy tai värekarvat tuhoutuvat. Höyryhengitys parantaa limakalvojen ja keuhkoputkiston toimintaa ja helpottaa virusinfektiosta johtuvia ärsytysoireita.

Kun höyry edistää liman poistumista, samalla yskä lievittyy. Kun nenä on kuiva ja tukkoinen johtuen flunssasta, sen kosteustasapaino ei ole kunnossa.

Lue myös: Kuiva nenä kaipaa öljyä – Näillä vinkeillä hoidat ja hellit nenän limakalvoja

Mitä hyötyä vesipiippuinhalaattorista on?

Vesipiippu on inhalaattori, joka kosteuttaa suun, nielun, kurkun ja äänihuulet. Esimerkiksi äänityöläiset, joiden kurkunpää ja äänihuulet ovat kovassa käytössä, hyötyvät vesipiippuinhalaattorista. Siinä vesihöyry nousee ja kostuttaa kurkunpäätä, jolloin ääni kulkee paremmin. Laite kohdistuu kurkunpäähän paremmin kuin perinteinen höyryhengitys.

Laitteesta on hyötyä myös aikuisten kurkunpään tulehduksessa, kun kurkunpää turpoaa ja ääni käheytyy. Puhumattomuus ja kurkunpään kostuttaminen ovat tärkeä osa oireiden hoitoa.

Vesipiippu inhalaattorina auttaa kun on kurkunpään tulehdus.
Vesipiippu-inhalaattorina auttaa kostuttamaan kurkunpäätä. © Mirva Kakko / Otavamedia © Mirva Kakko / Otavamedia

Onko höyryhengitys järkevää astmaa sairastaville?

Astmassa limaisuus ärsyttää hengitysteitä, vaikeuttaa hengittämistä sekä lisää yskänärsytystä ja hengenahdistuksen tunnetta. Limaisuus lisää myös hengitysteiden infektioriskiä.

Lämpimän vesihöyryn hengittäminen ja runsas nesteen juominen vähentävät liman sitkeyttä, ja samalla lima nousee yskiessä helpommin ylös asti.

Auttaako höyryhengitys yskään? Mihin teho perustuu?

Kyllä auttaa. Virusinfektion vuoksi lukemattomat värekarvat lamaantuvat ja niiden uudistuminen kestää aikansa. Kun värekarvatoiminta on häiriintynyt, yskä on fysiologinen reaktio liman poistamiseksi. Höyryhengitys helpottaa ja nopeuttaa liman poistumista ja samalla rauhoittaa limakalvoja.

Jos allergia aiheuttaa yskää ja nuhaa, onko höyryhengityksestä hyötyä?

Kokemukseni mukaan höyryhengityksestä ei ole välttämättä hyötyä allergian aiheuttamaan yskään ja nuhaan, koska värekarvat eivät ole tuhoutuneet vaan allergeeni aiheuttaa solutason reaktion limakalvon pinnalla.

Missä tilanteissa ja vaivoissa höyryhengitys voi vain pahentaa oloa ja oireita?

Lasten kurkunpäätulehduksessa, jolloin lapsella on niin sanottu hylkeenyskä eli haukkuva yskä. Siinä auttaa päinvastoin viileän ilman hengittäminen avoimesta ikkunasta, parvekkeella tai ulkona.

Kun kurkku kutisee, missä järjestyksessä näitä välineitä ja tapoja kannattaa kokeilla, jotta selättää limaisuuden ja kurkun kutinan?

Ensisijaisesti en lähtisi hankkimaan kalliita hengityslaitteita, vaan kannattaa ensin kokeilla perinteisiä keinoja, esimerkiksi höyryhengittämistä laakean vadin ja pyyheliinan kera tai kuuman veden juoksuttamista kylpyhuoneessa.

Jos nämä kokee hankalaksi, voi ostaa apteekista muovisen inhalaattorin. Jos flunssaan liittyy selkeästi äänen käheytyminen, kannattaa kokeilla vesipiippua.

Lähteenä myös Hengitysliitto.

Lue myös: Hengästytkö herkästi? Näin voit vahvistaa hengityslihaksia ja keuhkoja, jotta hengitys kulkee helpommin

X