Pneumokokkirokote – Onko se turha keuhkokuumetta vastaan? Näin vastaa lääkäri

Oliko pneumokokkirokote turha? ”Mieheni hankki keuhkokuume­rokotteen ja on silti sairastanut taudin kahdesti”, lukija kirjoittaa. Näin lääkäri hänelle vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokkirokote on erityisen tärkeä yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmiin kuuluville.

Oliko pneumokokkirokote turha? "Mieheni hankki keuhkokuume­rokotteen ja on silti sairastanut taudin kahdesti", lukija kirjoittaa. Näin lääkäri hänelle vastaa.
Teksti: Virve Järvinen

Kansan suussa keuhkokuumerokote onkin pneumokokkibakteerin aiheuttavilta sairauksilta suojaava pneumokokkirokote. Kyse ei ole varsinaisesti keuhkokuumetta vastaan tehdystä rokotteesta, vaikka pneumokokkibakteeri aiheuttaakin lähes puolet kaikista keuhkokuumetapauksista, sairaalainfektiot pois lukien. Merkittävä osa keuhkokuumetapauksista on muun bakteerin tai viruksen aiheuttamia.

Lue myös: Tunnista keuhkokuume – Mikä taudille altistaa, miten se hoidetaan ja keille se on riski? Näin vastaa erikoislääkäri

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Pneumokokki aiheuttaa keuhkokuumeen lisäksi aikuisilla tyypillisesti myös poskiontelotulehduksia ja lapsilla välikorvan tulehduksia. Varsinkin ikääntyneillä ja pienillä lapsilla se voi aiheuttaa vakavan sairaalahoitoa vaativan sairauden, joka voi olla ikäihmisille kohtalokas.

Pneumokokkirokotteella tehdyissä tutkimuksissa erityisesti pienten lasten vakavat pneumokokki-infektiot ovat vähentyneet rokotuksen ansiosta merkittävästi. Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa näyttö tehosta on ollut vähäisempää.

Pneumokokkirokote riskiryhmille – ja pienille lapsille

Rokotetta kuitenkin suositellaan erityisesti riskiryhmille, kuten kroonisia keuhkosairauk­sia tai muuta vaikeaa yleissairautta sairastaville, tai yli 65-vuotiaille tai sairaalahoitoa vaatineen keuhkokuumeen sairastaneille.

Pienillä lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan. Kannattaa muistaa, että influenssa altistaa keuhkokuumeelle. Siten myös influenssarokote vähentää riskiä sairastua keuhkokuumeeseen.

On vaikea sanoa, onko rokote ollut turha, vai onko se ehkäissyt keuhkokuumeen pahenemisen vakavaksi infektioksi. Rokote on hyvä ottaa, mikäli kuuluu riskiryhmään.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Pneumokokkirokote ehkäisee tehokkaasti keuhkokuumetta – Rokote antaa elinikäisen suojan

Rokotteen pistäminen

Aikuinenkin voi ottaa omalla kustannuksellaan pneumokokkirokotteen, joka suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta, aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X