Pneumokokkirokote ehkäisee tehokkaasti keuhkokuumetta - Rokote antaa elinikäisen suojan

Suomessa kansalliseen rokoteohjelmaan on lapsilla kuulunut jo 10 vuoden ajan pneumokokkirokote. Rokote ehkäisee tehokkaasti muun muassa keuhkokuumetta. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikuinenkin voi ottaa omalla kustannuksellaan pneumokokkirokotteen, joka suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta, aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä.

Suomessa kansalliseen rokoteohjelmaan on lapsilla kuulunut jo 10 vuoden ajan pneumokokkirokote. Rokote ehkäisee tehokkaasti muun muassa keuhkokuumetta. 
Teksti:
Saga Wiklund

Pneumokokkirokote on kuulunut jo 10 vuoden ajan kansalliseen rokoteohjelmaan, ja alle 5-vuotiaat lapset ovat oikeutettuja siihen. Pneumokokkibakteeri on yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja Suomessa.

Aikuinenkin voi ottaa omalla kustannuksellaan pneumokokkirokotteen.

”On olemassa kaksi eri pneumokokkirokotetta. Yleisesti käytössä oleva pneumokokkikonjugaattirokote mahdollistaa vain yhden rokotuskerran ja antaa aikuisellekin elinikäisen suojan. Aiemman pneumokokkirokotteen teho oli rajallisempi, ja se suojasi ottajaansa vain noin viisi vuotta”, kertoo dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Annette Kainu Terveystalosta.

Keuhkokuume on vakava yleisinfektio, joka vaatii aina lääkärikäynnin. Keuhkokuumediagnoosi varmistetaan yleensä keuhkojen röntgenkuvauksella, ja tauti hoidetaan antibiooteilla.

Keuhkokuumetta aiheuttavat yleensä bakteerit, ja yleisin aiheuttaja on pneumokokkibakteeri. Joskus tautia aiheuttavat myös virukset, esimerkiksi influenssavirus.

Rokote ei suojaa täydellisesti

Pneumokokkirokotteen ottajan kannattaa muistaa, että rokote suojaa vain niitä kantoja vastaan, joita rokotteessa on.

”Yleisimmin käytössä olevassa rokotteessa on 13 eri kantaa; ne ovat niitä, jotka aiheuttavat vakavia pneumokokkitauteja. Mutta siinä eivät toki ole aivan kaikki pneumokokkikannat; sellaista rokotetta ei ole. Rokote vähentää kuitenkin merkittävästi riskiä vakaviin pneumokokkitauteihin”, Annette Kainu sanoo.

Lapsillakin esiintyy keuhkokuumetta rokotteesta huolimatta. Se voi olla esimerkiksi mykoplasman aiheuttamaa, koska sitä vastaan ei ole rokotetta.

Rokote vähentää myös kantajuutta

Väestössä on pneumokokin oireettomia kantajia, joilla bakteeria löytyy nielusta, mutta se ei aiheuta oireita, kunnes mahdollisesti jokin virusinfektio aktivoi sen.

”Pneumokokkirokotteen ottaminen vähentää myös pneumokokkikantajuutta”, Kainu kertoo.

Pneumokokkirokotteen lisäksi keuhkokuumeelta suojaa influenssarokote. Se ehkäisee keuhkokuumetta etenkin siksi, että keuhkokuume kuuluu influenssan yleisimpiin jälkitauteihin.

Pneumokokkirokotteen ja influenssarokotteen voi ottaa samaan aikaan. Influenssarokote täytyy ottaa joka vuosi uudelleen, koska tautikannat vaihtelevat. Muun muassa yli 65-vuotiaat, odottajat ja pikkulapset ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotukseen.

Keuhkokuume iäkkäille vaarallisin

Keuhkokuumeeseen sairastuneista nuorista ja keski-ikäisistä siihen kuolee harvempi kuin yksi sadasta, kun taas yli 75-vuotiaista noin joka kuudes. Eroa selittää huonompi yleiskunto ja toisaalta se, että iäkkäiden taudeissa on lähes aina mukana pneumokokki.

Keuhkokuume on yleisin kuolinsyy vaikeasti sairailla ja tehohoidossa olevilla, kun perustautiin ei pystytä antamaan apua.

Lisätietoa Terveyskirjaston artikkelista

Lue myös: Rokotusten voimassaolo mietityttää – Mistä omat rokotukset voi tarkistaa?

Lue myös: Rokotukset kuntoon – Tämän rokotuksen puuttuminen on nyt kaikkein vaarallisinta

X