Porvoolainen hyväntekeväisyysyhdistys kerää rahaa mielenterveystyöhön – mutta levittää samalla Venäjä-propagandaa ja salaliittoteorioita

Porvoolainen Mediaanikko-yhdistys on löytänyt erikoisen markkinaraon. Päihde- ja mielenterveystyön varjolla se jakaa myös Venäjä-propagandaa, lääketeollisuus- ja salaliittoteorioita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Porvoolainen Mediaanikko-yhdistys on löytänyt erikoisen markkinaraon. Päihde- ja mielenterveystyön varjolla se jakaa myös Venäjä-propagandaa, lääketeollisuus- ja salaliittoteorioita.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”

Porvoolainen Mediaanikko-yhdistys siteeraa verkkosivuillaan Mahatma Gandhia ja kertoo auttavansa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia sekä syrjäytyneitä.

Kolmen kokemusjäsenen yhdistys tarjoaa keskusteluapua ja kertoo tavoittelevansa tukipuhelinverkoston rakentamista kaikkiin Suomen isoimpiin kaupunkeihin seuraavan 10 vuoden aikana.

”Tuemme ihmisiä tapaamalla heitä tapahtumissa ja herättämällä keskustelua. Kaikkia ongelmia ei ratkaista lääkinnällisesti, vaan henkilön omalla halulla vähentää päihteiden käyttöä tai raitistua täysin. Niin omalla kohdallani kävi”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Mika Kortesalo.

Verkkosivuillaan yhdistys pyytää toiminnastaan kiinnostuneita antamaan rahaa ja talkooapua, sekä ostamaan yhdistyksen tuotteita kuten pipoja.

Varojen kerääminen tärkeään mielenterveystyöhön lienee helpompaa kuin yrittää saada lahjoituksia yhdistyksen muuhun toimintaan, esimerkiksi lääke- ja politiikka-huuhaatiedon välittämiseen.

Tarjolla Venäjä-propagandaa ja QAnon-hörhöilyä

Sosiaalisessa mediassa Mediaanikko tukee hyvin vaihtoehtoista maailmankuvaa, eli levittää monenkirjavia salaliittoteorioita ja Venäjän hallinnon mainoskoneiston tuottamia aineistoja.

Yhdistys jakaa tileillään muun muassa  Itä-Ukrainan kapinallisalueella työskennelleen Venäjä-propagandistin Janus Putkosen päivityksiä, amerikkalaisen Trump-mielisen laitaoikeiston luomaa QAnon-salaliittoteoriaa ja Vastavalkea-vastamedian tekstejä.

Luontevimmat yhteydet Mika Kortesalolla ovat niin ikään porvoolaistaustaiseen Janus Putkoseen, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo vuosikymmenen alussa.

Donbassin mielikuvitusvaltion tiedottajana toiminut Putkonen, dosentti Johan Bäckman ja kaksi muuta suomalaismiestä joutuivat maaliskuussa Ukrainan pakotelistalle ja maahantulokieltoon Kremlin hyväksi työskentelemisestä. 

 

Mika Kortesalo itse kommentoi Facebookissa Putkosen ja Bäckmanin Ukrainalta saamaa porttikieltoa toteamalla ”kyllä on kunnia tuntea listan väkeä.”

Ensimmäiset merkinnät Mediaanikko-yhdistyksestä löytyvätkin Putkosen aikoinaan ylläpitämältä, eritasoisia valeuutisia jakaneelta Verkkomedia-sivustolta vuodelta 2012.

Tuolloin sivusto kuvaili Mediaanikkoa kansalaistoiminnan ja aktivismin tukemiseksi perustetuksi, voittoa tavoittelemattomaksi osuuskunnaksi. Sivuston mukaan yhdistys oli mukana ainakin konserttitoiminnassa.

Yhteistyö toimi molempiin suuntiin, sillä Kortesalo on ollut hallitusjäsenenä ainakin yhdessä Janus Putkosen johtamassa kansalaisliikkeessä.

Nyt Putkosen kanavoiman Venäjä-propagandan jakaminen on Mediaanikko-yhdistyksen mielestä vain normaalia tiedon välittämistä.

Metsien istuttamista, vesistöjen puhdistamista ja positiivisia uutisia

Osa Mediaanikon tavoitteista on Mika Kortesalon mukaan tuoda esiin maailmassa tapahtuvia ilmiöitä ja uusia teknologioita.

”Televisio ja radio antavat hyvin yksipuolisen kuvan siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Pyrimme osaltamme tuomaan esiin vaihtoehtoisia näkemyksiä, jotka välillä voivat poiketa valtavirran käsityksistä”, Kortesalo kuvailee sivustolla jaettavia tekstejä.

”Tärkeimpinä kuitenkin pidämme jakamiamme positiivisia uutisia, kuten ihmisten omistautumisesta luonnon ja vesistöjen puhdistukseen tai metsien istutukseen niiden raivaamisen sijaan.”

Rokotteiden vastustaminen ja lääke-huuhaa-sanoma esillä konsertissa

Mediaanikko järjestää huhtikuussa Porvoossa erityisesti nuorille suunnatun Revolution club -konsertin. Sen esiintyjistä suurin osa on underground-räppäreitä, joiden tuotannossa kritisoidaan eliittejä sekä viljellään viittauksia erilaisiin salaliittoteorioihin.

Jones, yksi tapahtuman pääesiintyjistä, räppää Globalismin karmaa -kappaleessaan ”Ns. ruokateollisuus käyttää glyfosaattia, epäselektiivisesti tappavaa granaattia / joka jättää henkiin vain geenimanipuloidun / kimpas lääkeyhtiöiden kanssa, siks mä noidun.”

Esiintyjät kritisoivat muun muassa lääketeollisuuden valtaa, turhaa rokottamista ja muita globalismin terveydelle ja ihmiskunnalle aiheuttamia haittoja.

Yhdistyksen sivuilla räppäreiden aiheita korostetaan tärkeiksi.

”Artistit nostavat esiin asioita rahajärjestelmän toiminnasta eli siitä, kuinka raha on pääsääntöisesti yksityisten pankkien tyhjästä luomaa velkaa. Osa räppää siitä, kuinka huumeita käyttäviä ihmisiä kohdellaan toisen asteen kansalaisina heidän hakiessaan lääkäriltä apua. Se ei sovi ajatusmalliin siitä, että eläisimme tasa-arvoisessa maassa”, Kortesalo kuvailee artistien sanomaa.

 

X