Presidentti Sauli Niinistö: ”Itsenäisyyspäivä on hyvä hetki osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta, kun ajat ovat vaikeita”

Itsenäistä Suomea juhlittiin koronapandemian aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Presidentinlinnaan oli juhli presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla 1 300 vierasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Niinistö vei tohtorivaimonsa tanssin pyörteisiin. Rouva Haukio väitteli tohtoriksi juuri itsenäisyyspäivän alla.

Itsenäistä Suomea juhlittiin koronapandemian aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Presidentinlinnaan oli juhli presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla 1 300 vierasta.
Teksti: Linda Martikainen

Suomen itsenäisyyspäivää päästiin jälleen juhlimaan Presidentinlinnassa kahden poikkeusvuoden jälkeen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on alleviivannut entisestään nyt 105-vuotiaan Suomen itsenäisyyden merkitystä.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana olikin itseensä luottava Suomi.

”Suhtaudumme (tulevaisuuteen) hyvin luottavaisesti, kuten illan teemaan kuuluu ja sitä kautta rakennamme parempaa Suomea”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi medialle ennen kättelyn alkua.

Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion itsenäisyyspäivän vastaanotolle. © Kimmo Brandt/All Over Press

Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion itsenäisyyspäivän vastaanotolle. © Kimmo Brandt/All Over Press

Itsenäisyyden arvo on entisestään kasvanut, kun Euroopassa soditaan.

”Voi tuntua, että juhlan aihetta on kovinkin vähän, mutta itsenäisyyspäivä on kuitenkin hyvä hetki osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta, kun ajat ovat vaikeita. Nyt haluammekin kiittää erityisesti heitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia. Haluamme osoittaa kunnioituksemme niille, jotka ovat pyyteettömästi lähimmäisiään auttaneet. Samalla on ehkä hyvä muistuttaa, että ei se avuntarve ole ohi, ei se esimerkiksi Ukrainan kohdalla ole mihinkään poistunut”, presidentti Sauli Niinistö lausui medialle ennen itsenäisyyspäivää.

Lue myös: Sanna Marin ja Markus Räikkönen juhlivat itsenäisyyttä Presidentinlinnassa 

Sanna Marin ja Markus Räikkönen

Pääministeri Sanna Marin edusti Sari Hörkön suunnittelemassa ja ompelemassa puvussa, jota koristi Suomen Valkoisen Ruusun suurristi. Marinin ja puoliso Markus Räikkösen Emma-tytär vietti itsenäisyyspäivää isovanhempien kanssa. ”Ehkä he ovat katsoneet itsenäisyyspäivän vastaan­ottoa, mutta tähän aikaan illasta he varmaan lukevat jo iltasatua”, Marin arveli. © Tommi Tuomi

Linnan juhlat 2022 kokosi 1 300 itsenäisyyttä juhlivaa

Linnaan oli kutsuttu tänä vuonna noin 1 300 henkilöä, kolmannes vähemmän kuin aiemmin. Moni kutsutuista oli ensikertalaisia, muun muassa koronataistelussa mukana olleita terveydenhuollon ammattilaisia, vapaaehtoisia sekä turvallisuusalan asiantuntijoita. Linnaan pääsivät juhlimaan myös kaikki viime vuonna kutsun saaneet.

Sotaveteraaneille ja lotille presidentti oli järjestänyt oman juhlatilaisuutensa jo aiemmin.

Lue myös: Sotaveteraani Väinö Aronen, 99, taisteli jatkosodassa: ”Mielessä oli se, että suomalaiset naiset ja lapset saavat asua rauhassa omissa kodeissaan”

Sotaveteraani Väinö Aronen osallistui presidenttiparin juhlavastaanotolle joulukuun alussa. © Juhani Niiranen / HS / Lehtikuva

Lue myös: Päivät konttoristina, illat muonituslottana – Orvokki Nopola oli 19-vuotias, kun talvisota syttyi ja elämä mullistui: ”Oli vain pakko sopeutua”

Orvokki Nopola palveli muonituslottana talvi- ja jatkosodassa. © Pete Aarre-Ahtio / IS

X