Presidenttiehdokkailta tylytystä puolustusministerin kaksoiskansalaisuuskommenteille: ”Aivan käsittämätöntä kieltä”

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan kaksoiskansalaisten ei tulisi toimia sotilasviroissa. Seuran kysely paljastaa, mitä mieltä presidenttiehdokkaat ovat kaksoiskansalaisista armeijassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto, Tuula Haatainen, Sauli Niinistö, Laura Huhtasaari, Matti Vanhanen, Paavo Väyrynen, Merja Kyllönen MTV3:n suuressa arvokeskustelussa Kallion kirkossa 21. tammikuuta 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan kaksoiskansalaisten ei tulisi toimia sotilasviroissa. Seuran kysely paljastaa, mitä mieltä presidenttiehdokkaat ovat kaksoiskansalaisista armeijassa.
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) totesi maanantaina valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan, ettei luota kaksoiskansalaisiin Puolustusvoimien sotilasviroissa. Niinistö perusteli kantaansa puolustushallinnon sisäisen turvallisuuden takaamisella.

”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana. Meillä tulee olla sataprosenttinen luottamus niihin henkilöihin, joita nimitämme maanpuolustuksen avaintehtäviin. Niin ikään näillä henkilöillä tulee olla sataprosenttinen lojaliteetti Suomeen”, Niinistö kommentoi puheessaan.

Seura kysyi kaikilta presidenttiehdokkailta heidän kantaansa kaksoiskansalaisten mahdollisuuksiin toimia sotilasviroissa.

Vain yksi myötäilee puolustusministeriä

Kyselyyn vastanneista ehdokkaista kaikki yhtä lukuun ottamatta irtisanoutuivat puolustusministeri Niinistön näkemyksestä. Vastauksissa toistui huomio siitä, että virkoihin, joissa turvallisuuskysymykset ovat tärkeitä, voidaan jo nykyisellään teettää turvallisuusselvitys.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli ehdokkaista ainoa, joka on puolustusministerin kanssa samoilla linjoilla.

”Rajan vetäminen tässä on erittäin haastavaa. Jos ottaa merkittävän sotilasviran vastaan, on syytä luopua kaksoiskansalaisuudesta”, Huhtasaari kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

”Aivan käsittämätöntä kieltä”

Moni vastanneista ehdokkaista hämmästeli puolustusministeri Niinistön käyttämää kieltä. Ilmaisua ”viidennestä kolonnasta” pidettiin loukkaavana ja sopimattomana.

”Lähtökohtaisesti kaksoiskansalaisten leimaaminen ’viidenneksi kolonnaksi’ eli maanpettureiksi on kyllä aivan käsittämätöntä kieltä”, vastaa vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen.

Ongelmalliseksi koettiin myös kaksoiskansalaisten automaattinen ja ehdoton virkakielto.

”Monet syntyvät kaksoiskansalaisiksi. Jos yhdessä virkalajissa eli sotilasviroissa omaksuttaisiin tällainen kategorinen kielto, niin heti perään nousisi kysymys, miksei vastaavissa muissa viroissa”, toteaa keskustan Matti Vanhanen.

Ei maakohtaiselle kategorisoinnille

Ehdokkaat eivät myöskään nähneet mahdollisena ratkaisuna sitä, että mahdollisuus toimia sotilasviroissa rajattaisiin koskemaan vain joidenkin maiden kaksoiskansalaisia.

”Ei sellaista jakoa voida tehdä. Suomen kansalaiset ovat tasavertaisia lain edessä ja yritys luokitella niitä a- ja b-kansalaisiksi on aika huono ajatus esimerkiksi kotouttamisen näkökulmasta”, vastaa RKP:n ehdokas Nils Torvalds.

Vastauksissa peräänkuulutettiin myös tapauskohtaista harkintaa.

”Luotettavuuden arviointi on tehtävä henkilökohtaisen luotetamuksen arviointina”, Matti Vanhanen kommentoi.

”Sellaisiin virkoihin, joissa turvallisuuskysymykset ovat tärkeitä, voidaan tehdä edelleen hakijalle kattava turvallisuusselvitys. Jokainen tapaus tulee harkita erikseen”, toteaa vihreiden Pekka Haavisto. Haavisto muistuttaa vastauksessaan myös, että hänen puolisonsa on kaksoiskansalainen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari jätti vastaamatta kysymykseen mahdollisuudesta rajata virkakielto vain joidenkin maiden kaksoiskansalaisiin.

Kaksoiskansalaisuus esillä myös vaalitentissä

Ehdokkaista Tuula Haatainen, Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen eivät vastanneet Seuran kyselyyn.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tiistaina pidetyssä vaalitentissä SDP:n Haatainen oli sitä mieltä, että puolustusministeri Niinistön puhe oli pelkoa lietsova. Hänen mukaansa Puolustusvoimien korkeisiin virkoihin tulee kuitenkin olla tiukka seula, johon voidaan luottaa.

Tensittä valitsijayhdistyksen ehdokas, presidentti Sauli Niinistö ei pitänyt hyvänä sitä, että sotilasvirkoihin valittaisiin vain Suomen kansalaisia. Toisella valitsijayhdistyksen ehdokkaalla Paavo Väyrysellä ei ollut lisättävää vastaehdokkaidensa kommentteihin.

Lue myös:

Botteja ja puolitotuuksia – varsinaista loanheittoa ei vaalikampanjoissa ole vielä nähty, mutta mistä se johtuu?

Väyrynen jakoi kirjaansa vaalitentissä – Minkä kirjan muut presidentinvaalien ehdokkaat antaisivat kilpakumppanilleen?

Seura analysoi presidenttiehdokkaiden tyylin: ”Ei pitäisi sortua vilautteluun”, ”Tehdäänkö verkkareilla vaikutus?”

Tulossa tylsimmät presidentinvaalit ikinä? Ei sentään – yhdet olivat vielä tylsemmät, sanoo politiikan tutkija

X