Väyrynen jakoi kirjaansa vaalitentissä – Minkä kirjan muut presidentinvaalien ehdokkaat antaisivat kilpakumppaneilleen?

Jaa kaverilleTilaa Seura
14.12.2017 pidetyssä Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalitentissä. Paavo Väyrynen jakoi omia Suomen linja 2017 -kirjojaan muille ehdokkaille. © LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Jouluna on aikaa lukea. Presidentinvaalien ehdokkaat kertovat, minkä vuoden uutuuskirjan he haluaisivat lukea itse ja mitä suosittelisivat yhdelle kilpailijoistaan.

14.12.2017 pidetyssä Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalitentissä. Paavo Väyrynen jakoi omia Suomen linja 2017 –kirjojaan muille ehdokkaille. Väyrynen on ollut höveli aiemminkin. Kirjailija, Seuran kolumnisti Jari Tervo kertoi Twitterissä saaneensa myös kirjan.

Twiitistä syntyi pieni pöhinä kirjan ympärille. Joku vääräleuka arveli kirjan päätyvän Tervon kirjahyllyyn Raamatun viereen. Muutamat pilailivat kirjan nimellä. Muistutettiin, että 1980-luvulla Väyrynen pillastui, kun Kalevi Sorsa puhui Suomen linjasta.

Seura kysyi tasapuolisuuden nimissä kaikilta presidenttiehdokkailta, minkä kirjan he haluaisivat vielä tänä vuonna lukea. Samalla presidentinvaalien ehdokkaat saivat suosittaa kirjaa myös jollekin kilpailijalleen.

Tuula Haatainen

SDP

Kjell Westön Rikinkeltainen taivas odottaa yöpöydällä. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa. Niiden kieli on tavattoman kaunista – sekä ruotsiksi että suomenkielisinä käännöksinä. Hänellä on ihmeellinen kyky kuvata aikakausia ihmisten arjesta käsin.

Sauli Niinistölle suosittelen Mauri Kunnaksen kirjoja. Nyt kun Suomi täytti sata vuotta, suosittelen tietysti Koirien Kalevalaa. Kunnaksen kirjoissa on elämyksiä sekä lapsille että aikuisille. Iloitsen siitä, että Koiramäen Suomen historia oli Finlandia Junior -palkintoehdokkaana.”

Paavo Väyrynen

Valitsijayhdistys

”Olen jo aloittanut lukemaan Pekka Perttulan teosta Äidin poika. Se on erinomainen elämäkertateos V.J. Sukselaisesta.

Annan Sauli Niinistölle kirjoittamani kirjan Suomen linja 2017. Teoksessa käsitellään Niinistön toimintaa tasavallan presidenttinä.”

Matti Vanhanen

Keskusta

”Toivoisin ehtiväni lukea lokakuussa julkaistun Walter Isaacsonin tutkimuksen Leonardo da Vinci. Hänen edelliset kirjat Einsteinista ja Steve Jobsista olivat hyvät. Leonardo osasi yhdistää luovuuden, tutkimuksen ja kokeilut tavalla, josta kannattaisi ottaa oppia nykyäänkin.

Suosittelen Tuula Haataiselle kirjailija Ossi Nymanin teosta Röyhkeys. Se on ilmeisen hyvä kurkistus on–off-järjestelmäämme ja auttaisi häntä ymmärtämään tarpeen kehittää perustulojärjestelmää.”

Nils Torvalds

RKP

”Luen paljon, ja hankin yleensä ne kirjat, joita katson tarvitsevani. Suomen kielellä viimeisimmät tänä syksynä hankkimani ovat Hannu Himasen kirja geopolitiikasta sekä Kimmo Rentolan, Timo Vihavaisen, Ohto Mannisen ja Sergei Žuravljovin teos Varjo Suomen yllä.

Kaikille muille presidenttiehdokkaille voisin suositella Elisabeth Wehlingin teosta Politisches Framing: Wie eine Nation sich ihr Denken einredet – und daraus Politik macht (edition medienpraxis), jossa käsitellään sitä, kuinka raamittaminen eli framing toimii.”

14.12.2017 pidetyssä Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalitentissä. Paavo Väyrynen jakoi omia Suomen linja 2017 -kirjojaan muille ehdokkaille. © LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sauli Niinistö

Valitsijayhdistys

”Heidi Köngäksen romaani Hertta jäi muistiin. Hänen uusi kirjansa Sandra antaa varmasti syvyyttä vuoden 1918 tapahtumiin. Hyvin ajankohtainen satavuotismuistoon.

Juha Hurmeen teos Niemi olisi varmasti meille kaikille ehdokkaille mielenkiintoinen lukukokemus.”

Merja Kyllönen

Vasemmistoliitto

”Haluaisin lukea runoilija Maaria Leinosen aiemmin julkaisemattomista nuoruuden runoista kootun teoksen Nuoruuden runoja 1952. Olen aina pitänyt Leinosen ihon alle menevistä ja ajatuksia herättävistä runoista. Kun huomasin, että häneltä on tullut uusi kirja, kiinnostuin heti.

Suosittelisin kilpailijalleni Matti Vanhaselle rentouden ja kravatin löysäämisen hetkiin Tuomas Kyrön teosta Mielensäpahoittajan Suomi. Se on kuvaus Suomen suuresta muutoksesta mielensäpahoittajan silmin, parasta nautittuna pieninä lukupaloina ennen nukkumaanmenoa.”

Laura Huhtasaari

Perussuomalaiset

”Haluan ehdottomasti lukea sisareni Saara Huhtasaaren kirjoittaman kirjan Venyvä totuus.

Olli Immosen kirjaa Kansallinen kipinä suosittelen Sauli Niinistölle. Syynä on se, että kirja palauttaa mieleen kansakuntien Euroopan, isänmaiden Euroopan sekä kansallisfilosofimme Snellmanin ajatuksen kansallisvaltiosta ja suomalaisen identiteetin ja sen hengen nostamisesta. Federalistinen Eurooppa on virhe, se ulkoistaa Suomen kansallisen päätösvallan, ja suomalaiset eivät voi enää äänestämällä vaikuttaa omaan kohtaloonsa.”

Pekka Haavisto

Vihreät

”Haluaisin lukea Kalle Kniivilän kirjan Tanjan katu. Kirja kertoo yhden kadun asukkaiden elämästä Pietarissa vuosina 1917–2017, muun muassa Leningradin piirityksen aikana. Kniivilän Venäjä-kirjat ovat asiantuntevan toimittajan matkoja venäläiseen arkeen.

Kun Suomessa keskustellaan maailman kriiseistä ja niiden taustoista, on aina lisättävä myös omaa tietopohjaamme. Presidenttiehdokas Laura Huhtasaarelle suosittelisin Jaakko Hämeen-Anttilan kirjaa Uusi islamin käsikirja. Se on arvostetun tutkijan päivitetty tietoteos islamista ja islamilaisesta maailmasta.”

X