Puutarhayritys lopetti kiistanalaisen glyfosaattivalmisteen myynnin: ”Pelaamme varman päälle” – Ruotsissa tuotteet poistettiin valikoimista jo vuonna 2015

Roundupin syöpäriskistä on kiistelty vuosia. Plantagen perustelee torjunta-aineen vetämistä pois markkinoilta pölyttäjien suojelemisella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Roundupin syöpäriskistä on kiistelty vuosia. Plantagen perustelee torjunta-aineen vetämistä pois markkinoilta pölyttäjien suojelemisella.
(Päivitetty: )
Teksti:
Oona Komonen

Puutarhayritys Plantagen tiedotti tiistaina 18. kesäkuuta lopettavansa Roundup-nimisen torjunta-aineen myynnin kaikissa Pohjoismaissa.

Ruotsin Plantagen-myymälöissä myynti on lopetettu vuonna 2015, ja nyt tuotteen myynti päättyy Suomessa ja Norjassa. Tuotetta ei ole enää saatavilla mistään yrityksen pohjoismaisesta myymälästä.

Tiedotteessaan yritys sanoi Roundupin olevan ”kiistanalainen” ja ”kritisoitu”, ja että aineen ”on todistettu vaikuttavan mehiläisten suoliston bakteerikantaan”. Lisäksi ”glyfosaatti muun muassa altistaa mehiläisiä taudille, joka johtaa ennenaikaiseen kuolemaan”.

Roundupin vaikuttava ainesosa on glyfosaatti. Se on maailman eniten käytetty rikkakasvien torjunta-aine.

Roundupia valmistaa yhdysvaltalainen agrokemiajätti Monsanto, jonka Bayer osti viime vuonna 63 miljardilla dollarilla.

Syöpäriski vai ei?

Roundupin myynnin päättymisen syy perustui tiedotteen mukaan siihen, että yritys ”haluaa toiminnallaan auttaa pölyttäviä hyönteisiä ja tukea keinoja, jotka parantavat niiden selviytymismahdollisuutta”.

Lisäksi kerrottiin, että yritys ”haluaa suojella ihmisiä ja ympäristöä, ja se pelaa varman päälle poistamalla tuotteen valikoimistaan”.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että glyfosaatti on pölyttäjille haitallinen. Sen on sanottu altistavan mehiläisiä taudeille ja heikentävän niiden selviytymiskykyä.

Lisäksi torjunta-aineen on epäilty aiheuttavan syöpää ihmisille. Kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö IARC arvioi vuonna 2015, että glyfosaatti aiheuttaa todennäköisesti syöpää.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on eri mieltä. Siksi glyfosaattivalmisteita voi myydä EU:n alueella, vaikkakin myyntiluvan uusiminen tuotti komissiolle hankaluuksia vuoden 2017 lopussa. Yhdeksän EU-maata vastusti sitä.

Toukokuussa 2019 Oaklandin oikeusistuin määräsi Monsanton maksamaan yli kaksi miljardia dollaria avioparille, jonka on todettu sairastuneen imusolmukesyöpään yhtiön Roundup-tuotteen vuoksi.

Se oli jo kolmas kerta, kun Monsanto on määrätty maksamaan suuret korvaukset sairastumisista Yhdysvalloissa.

Plantagen Suomen talouspäällikkö Jussi Tolonen, oliko myynnin lopettamisen syynä vain vaikutukset pölyttäjiin?

”Kieltämättä erittäin hyvä kysymys. Olemme tietoisia oikeuslaitoksien päätöksistä Yhdysvalloissa. On kuitenkin vielä auki, ovatko nämä päätökset lopullisia.

Tapaukset, joissa glyfosaatin on sanottu aiheuttavan syöpää, on käytetyn torjunta-aineen määrä ollut suurempi, mitä Suomessa kotipuutarhoissa käytetään.

Korostan kuitenkin, ettemme halua missään nimessä vähätellä sitä, mitä Yhdysvaltojen oikeusistuimissa on päätetty.”

Glyfosaatin vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia. Pölyttäjiin aiheutuvista vaikutuksista on oltu eri mielisiä. Mihin tutkimukseen Plantagenin päätös perustuu?

”Minulla ei ole henkilökohtaisesti tietoa, mihin tutkimukseen päätös nojaa. Mutta koska on olemassa edes epäily siitä, että haittavaikutuksia on, olemme päättäneet yrityksemme arvomaailmaan perustuen vetää Roundupin pois myynnistä.”

Tiedotteessa kerrotaan, että Plantagen myy jatkossa vain sellaisia torjunta-aineita, jotka ”sisältävät luonnostaan luonnossa esiintyviä ainesosia ja jotka myös hajoavat luonnossa”. Jussi Tolonen, voiko kuluttaja luottaa siis siihen, että valikoimissa on vain varmasti ekologisesti kestäviä torjunta-aineita?

”Pölyttäjille riskialttiita tuotteita ei pitäisi enää löytyä meiltä.

Vaihtoehtoisista tuotteista kannattaa kysyä puutarha-alan koulutuksen saaneelta.”

Torjunta-aineena glyfosaatti on tehokas. Mitä vaihtoehtoja sen tilalle on, Plantagen Porvoon myymäläpäällikkö Karin Hollmen?

”Roundupin voi korvata luonnonmukaisilla tuotteilla, esimerkiksi etikkapohjaisella myrkyllä tai itsetehdyllä sokeriliuoksella.

Jos rikkaruohoja on paljon, tehokkain tapa on kitkeminen. Jos taas harmina on yksittäiset, isot rikkakasvit, suosittelen lapioimista. Paras tapa ehkäistä rikkakasveja on huolellinen pohjatyö, esimerkiksi katekankaan sekä koriste- tai kuorikatteen käyttö. Silloin rikkaruohot eivät pääse kasvamaan.

Toisaalta rikkakasvit, kuten voikukat, ovat pölyttäjien mieleen. Voi myös harkita jättää niitä kasvamaan.”

X