Sähkön hinta heiluu – Kannattaako valita pörssisähkö vai tehdä kiinteähintainen sähkösopimus? Näin arvioi asiantuntija

Kuluttajien on totuteltava siihen, että sähkön hinta tulee jatkossakin heilahtelemaan. Ensi talvena hintataso pysyy kuitenkin kohtuullisena, arvioi Energiateollisuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähkön hintavaihtelu on tullut jäädäkseen. Hintapiikkeihin on yleensä useampi syy, kuten vikatilat ja samaan aikaan sattunut tuuleton jakso.

Kuluttajien on totuteltava siihen, että sähkön hinta tulee jatkossakin heilahtelemaan. Ensi talvena hintataso pysyy kuitenkin kohtuullisena, arvioi Energiateollisuus.
Teksti:
Milla Ollikainen

Sähkön hinta on Ukrainan sodan alkamisesta lähtien heilahdellut rajusti. Syksyn 2022 kaltaisesta kriisistä ei ole kuitenkaan pelkoa tulevana talvena.

”Sähkön hinta on ensi talvena keskimäärin kohtuullinen, mutta siinä on hyvin todennäköisesti suurta hintavaihtelua, ja voi tulla tilanteita, jolloin sähkön riittävyys on niukkaa”, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Vuoden sisällä Suomessa on otettu käyttöön Olkiluoto 3 -ydinvoimala ja rakennettu edelleen lisää tuulivoimaa. Lisäksi Euroopan maakaasuvarastot ovat nyt täynnä, mikä vähentää painetta sähkömarkkinoilla.

Sähkön hinta nostaa ihokarvat pystyyn

Jukka Leskelän mukaan energia-alalla odotettiin jo viime vuosikymmenellä, että sähkön hinnassa siirryttäisiin vilkkaampaan ja tuntuvampaan vaihteluun. Hintaheiluri onkin uusi normi, johon kuluttajien on totuteltava.

Viime viikkojen hintapiikit ja korkeampi keskihinta ovat johtuneet usean tekijän yhteisvaikutuksesta: Ruotsin tuontiyhteydessä oli suunniteltu katkos samaan aikaan, kun Olkiluoto 2 jouduttiin vian vuoksi ajamaan alas, minkä lisäksi sattui pitempi, yli viikon kestänyt tuuleton jakso.

”Nyt kun hinta on näistä syistä noussut, ihmisillä nousee ihokarvat pystyyn ja ruvetaan miettimään, tuleeko uudestaan sama tilanne kuin viime syksynä ja talvena. Perustilanne on kuitenkin erilainen, eli ei ole mitään syytä pelätä, että keskimääräinen hinta olisi hirmu korkea tulevana talvena.”

Mielenrauhaa vai jatkuvaa säätöä?

Jukka Leskelän mukaan kuluneen vuoden mittaan on tapahtunut ”valtava oppiminen” siinä, miten tavalliset ihmiset suhtautuvat omaan energiankulutukseensa ja sähkösopimuksiin. Kiinteähintaisten sopimusten moninkertainen kallistuminen ja pörssisähkön ennennäkemättömät hintapiikit aiheuttivat vuosi sitten paniikkia, joka aktivoituu yhä herkästi, jos hinta lähtee nousuun.

Sopimuksen valinnassa tavallisen kuluttajan kannattaa ensisijaisesti miettiä, onko valmis aktiivisesti säätelemään omaa sähkönkäyttöään hintojen mukaan vai haluaako mieluummin tietää laskujensa saldon etukäteen.

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

Jukka Leskelän mukaan kiinteähintainen sopimus tulee pitkällä aikavälillä pörssihintaista kalliimmaksi, etenkin jos pörssihinnalla hyödynnetään halvat tunnit. Toisaalta kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön kallistumisen ja hintapiikkien riski on ulkoistettu sähköyhtiölle.

Kalliimmalla hinnalla saa toisin sanoen mielenrauhaa.

Nyt elo-syyskuun taitteessa kiinteähintainen sähkö maksaa alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta. Hinta on karkeasti sanottuna kaksinkertainen verrattuna aikaan ennen Ukrainan sotaa, mutta syksyyn 2022 nähden edullinen.

Järisyttävä muutos suhtautumisessa pörssisähköön

Suomessa kiinteähintaiset, määräaikaiset sähkösopimukset ovat olleet selvästi pörssihintaisia suositumpia. Viime vuonna pörssihintaisten sopimusten osuus nousi kymmenestä noin neljääntoista prosenttiin, mutta osuus on yhä selvästi pohjoismaisittain pieni.

Nousu johtui osittain siitä, että syksyllä osa sähköyhtiöistä lakkasi kokonaan tarjoamasta kiinteähintaisia sopimuksia. Viime talvena kiinnostus pörssisähköä kohtaan kasvoi kuitenkin aivan uusiin lukemiin.

”Kevättalvi oli pörssisähkön juhlataivalta. Meillä noin 70 prosenttia asiakkaista, jotka tekivät uuden sopimuksen, valitsivat pörssisähkön. Vuotta aiemmin luku oli vajaa viisi prosenttia. Se on järisyttävä muutos”, sanoo Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa.

Hinnan viimeaikainen nousu on saanut kuluttajat valitsemaan taas hanakammin kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Silti noin neljäsosa Helenin uusista sopimuksista solmitaan edelleen pörssihintaan.

X