Satunnaiset vesijettikuskit aiheuttavat vahinkoa osaamattomuudellaan ja itsekkyydellään - ”Ei oteta muita huomioon kuin ennen”, Meripelastusseuran turvallisuuspäällikkö sanoo

Vesijetti on kokemattoman kuskin käsissä vaaraksi muille. Meripelastusseuran turvallisuuspäällikkö uskoo jettien törmäyksien kasvun näkyvän tilastoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokemattomat vesijettien vuokraajat aiheuttavat Meripelastusseuran Marko Stenbergin mukaan vaaratilanteita vesiliikenteessä.

Vesijetti on kokemattoman kuskin käsissä vaaraksi muille. Meripelastusseuran turvallisuuspäällikkö uskoo jettien törmäyksien kasvun näkyvän tilastoissa.
Teksti:
Alisa Kaukio

Suomalaiset veneilijät ovat perinteisesti osaavaa ja huolellista porukkaa. Edes huviveneilyn merkittävä kasvu ei ole lisännyt onnettomuuksien määrää vesiliikenteessä.

Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg on kuitenkin huolissaan erityisesti kahdesta vesillä liikkuvasta ryhmästä – suppailijoista ja vesijetteilijöistä.

SUP-lautailijoiden läheltä piti -tilanteet ovat lisääntyneet suosion myötä, sillä moni ei käytä pelastusliivejä eikä tunne vesiliikennesääntöjä.

Hurjastelu vaarantaa myös muut vesillä liikkujat

Vesijetillä hurjastelija vaarantaa itsensä ja voi myös aiheuttaa vahinkoa muille.

Vesijetit ovat Marko Stenbergin mukaan törmäilleet toisiinsa kuluneen kesän aikana niin Helsingin edustalla kuin Saaristomerelläkin.

”Tässä on ollut nyt pari vesijettien yhteentörmäystä, se on aika tyypillinen riski. Usein niillä leikitellään peräaalloissa ja siinä on yhteentörmäysvaara.”

Stenberg uskoo, että ilmiö tulee näkymään myös onnettomuustilastoissa.

Satunnaiset vesijettikuskit eivät ole perillä säännöistä

Vaikka suurin osa onnettomuuksista tapahtuu edelleen pienikokoisilla moottoriveneillä sisävesillä, näkyy vesiskoottereiden suosio muutoksena veneilykulttuurissa.

Vesiskoottereiden eli vesijettien vuokraamisen helppous houkuttelee varsinkin huimapäisempää väkeä, jolla ei ole veneilytaustaa.

Vesijetin vuokraaja on harvoin perillä hyvästä merimiestavasta, johon kuuluu myös muiden vesillä liikkuvien huomioiminen. Stenberg on huolissaan erityisesti itsekkyyden lisääntymisestä.

”Ei oteta muita samalla tavalla huomioon kuin ennen ja minusta tämä on ihan yhteiskunnallinen ongelma, joka näkyy myös vesiliikenteessä.”

Stenberg pitää huolimattomia vesijetteilijöitä suurimpana uutena riskiryhmänä vesillä liikkujien joukossa.

”Ehkä siinä on meidän riskiveneilijäporukka; satunnaiset vesijettikuskit, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä säännöistä, mutta heillä on kuitenkin on tehokas peli alla ja nopeudet ovat jeteillä liikkuessa todella kovia.”

X