Sitra kasvattaa kansakunnan hyvinvointia tarjoamalla poliitikoille kovapalkkaisia työpaikkoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki

 Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola.

(Päivitetty: )
Teksti:
Ari Korvola

Onnea, 50-vuotias Suomi! Syntymäpäivälahjaksi saat kansalta ison rahapotin eli Itsenäisyyden juhlavuoden rahaston Sitran.

Nyt 50 vuoden kuluttua Sitralla on rahaa jo 700 miljoonaa euroa, ja rahasto kehittelee henkisiä lääkkeitä Suomen hyvinvointiin ohjaus- ja johtamisjärjestelmillä, strategioilla ja visioilla. Panostukset näihin aiheisiin ovat massiivisia – filosofi Pekka Himanen 700 000 euron mietintöineen olikin vain köyhän miehen Sitra.

Toimeentulo- ja asumistukien maksaminen siirtyi vuoden alusta Kelalle. Sillä oli kaksi vuotta aikaa valmistautua muutokseen, mutta lopputulos onkin nyt täysi kaaos vähäosaisen väen taloudelle. Siirtymän arkkitehti ja muutosjohtaja oli vuoden vaihteessa Kelasta eläköitynyt pääjohtaja Liisa Hyssälä. Ministerinä ennen Kelaa Hyssälä kunnostautui sotkemalla Lääkelaitoksen hallinnon totaalisesti.

Nyt Hyssälä selvittää ”yhteiskunnan uudistumiskyvyn haasteita” Sitran vanhempana neuvonantajana. Eläkeläisen palkkaa ei kerrota.

Eikä keskustalaista ilman demaria: hallinnon ohjausjärjestelmiä selvittää toinen neuvonantaja, eduskunnasta pudonnut Jouni Backman, jonka diplominäyttö hallinnosta tuli takavuosina sekoilussa Ylen toimitusjohtajan haussa – Backman esitti lopuksi toimeen itseään.

Sitrassa on 140 työntekijää, joita johtaa yliasiamies. Esko Ahon jälkeen ohuen yläpilven puhunta ja konsulttijargonin tuotanto on entisestään kiihtynyt. Hyväpalkkaisesta henkilöstöstä löytyy muun muassa vihreitten ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka ”auttaa Sitraa hahmottamaan, miten Suomesta voidaan rakentaa hiilineutraali kiertotalous”. Merja Rehn, kolumnistina ja brysseliläisenä kotirouvana tunnetuksi tullut asiantuntija ”työskentelee kiertotalous-avainalueella kestävän ruokajärjestelmän kehittämisen parissa”. Palkka on salaisuus.

Sitran mukaan Rehn ei ole puoluetoimistotyöskentelystä ja eduskuntaehdokuudestaan huolimatta poliitikko.

Lue myös edellinen pääkirjoitus.

X